Οι μαμάδες μας έκαναν χαλάουα κι όταν ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε τον οδυνηρό κόσμο της αποτρίχωσης είχαμε περάσει στο κερί. Ωστόσο, η τελευταία τάση στην αποτρίχωση (εκτός από τις προηγμένες μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης με laser και παλμικό φως), επιτάσσει την επιστροφή στη χαλάουα.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές τη χαλάουα χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην αρχαία Περσία προκειμένου να απαλλαχθούν από την τριχοφυΐα. Στην ουσία πρόκειται για ένα μείγμα από ζάχαρη, λεμόνι και νερό.

Που οφείλεται όμως η επιστροφή της χαλάουα ως μέθοδος αποτρίχωσης; Δύο είναι οι κύριες αιτίες: Πρώτον, η χαλάουα αποτελείται από φυσικά υλικά κι έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργιών (έλλειψη χημικών ουσιών) ή ερεθισμού σε ευαίσθητο δέρμα. Επίσης, η ζάχαρη δεν επιτρέπει τη γέννηση ή ανάπτυξη βακτηρίων καθιστώντας έτσι τη χαλάουα μια υγιεινή λύση αποτρίχωσης.

Δεύτερον, βιώνουμε την εποχή του DIY και τη χαλάουα μπορούμε να τη φτιάξουμε μόνες μας με τα εξής υλικά:

  • 3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
  • Λίγο νερό
  • Χυμό από μισό λεμόνιhalaoua-2

Η διαδικασία παρασκευής είναι η εξής: Βάζουμε τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε τα υλικά στη φωτιά μέχρι να πήξουν και να δημιουργηθεί μια ομογενής μάζα με χρυσή απόχρωση, όπως αυτή της καραμέλας.

Το μείγμα της χαλάουα παίρνει τη μορφή πλαστελίνης με ίνες σαν κλωστές. Είναι πολύ πρακτικό, αν το μείγμα απλωθεί σε μια επιφάνεια και κοπεί σε μικρότερα κομμάτια. Η χαλάουα θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία λίγο πιο ζεστή από εκείνη του δωματίου, όχι καυτή!

Πως κάνουμε αποτρίχωση με χαλάουα:

Φοράμε τα ειδικά γάντια και δουλεύουμε τη μάζα με κινήσεις που ακολουθούν τη φόρα των δεικτών του ρολογιού. Αν η μάζα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν η μάζα αποκτήσει την ιδανική χρυσαφένια εύπλαστη μορφή της την απλώνουμε στο σημείο του σώματος και την αφαιρούμε ακολουθώντας τη φορά της τρίχας. Κι εδώ, κρύβεται το τρίτο πλεονέκτημα της μεθόδου αποτρίχωσης με χαλάουα αφού η αφαίρεση με κινήσεις προς της φυσική φορά της τρίχας περιορίζει τους ερεθισμούς και τον πόνο.

Επίσης, επειδή η χαλάουα δεν περιέχει ρητίνη όπως το κερί, περιορίζεται στην αφαίρεση της τρίχας και των νεκρών κυττάρων και όχι επιδερμικών κυττάρων, αφήνοντας την επιδερμίδα απαλή δίχως κοκκινίλες ή μελανιές.

Τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με χαλάουα διαρκούν περίπου όσο και τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με κερί.

Σε περίπτωση που παραμείνουν υπολείμματα χαλάουα στην επιδερμίδα τα αφαιρούμε με λάδι σώματος.

Αφού κόψαμε τη ζάχαρη από τον καφέ, ας την αξιοποιήσουμε αλλιώς 😉