Το ερώτημα είναι ουσιαστικό, θέλουμε να ψηφίζουν οι γυναίκες; Αν όχι είμαστε σε καλό δρόμο η αποχή από τις τελευταίες εκλογές ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στις γυναίκες και τους νέους. Αν θέλουμε να ψηφίζουν, πρέπει να βρούμε τι φταίει και οι γυναίκες έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική.

Σήμερα στην Ελλάδα οι γυναίκες εργάζονται και ταυτόχρονα διαχειρίζονται και το σπίτι, η διαφορά με τις τρεις δεκαετίας που προηγήθηκαν  είναι ότι σήμερα οι γυναίκες δεν εργάζονται απλά γιατί θέλουν να είσαι ίσες με τους άνδρες αλλά γιατί απλά δεν γίνεται….

Η γυναίκα λοιπόν διαχειρίζεται τα καθημερινά  της ζωής, τις αυξήσεις του Super Market, την έλλειψη βιβλίων στα σχολεία, τις ουρές στο ΙΚΑ και τόσα άλλα καθημερινά που συστηματικά σχολιάζουν οι άνδρες αλλά δεν γνωρίζουν στην πραγματικότητα (είμαι ένας από αυτούς).

Η γυναίκα – σύζυγος – μητέρα λοιπόν αδιαφορεί για τις αποφάσεις του Eurogroup, την επίσκεψη της Μέρκελ και το κούρεμα των ομολόγων. Την ενδιαφέρει να ακούσει πως θα βελτιωθεί άμεσα το σχολείο του παιδιού της ΤΩΡΑ που είναι μαθητής, να μπορεί να γράψει τα εμβόλια του παιδιών και των παππούδων με αξιοπρέπεια, να μειωθεί η εγκληματικότητα στο δρόμο για να μην φοβάται να περπατήσει μόνη το βράδυ, την νοιάζει να υπάρχει εργασία για αυτήν, τον άντρα  της και τα παιδιά της, ξέρει τι πάει να πει ακρίβεια και ψάχνει λύση.  Δηλαδή τα ουσιαστικά προβλήματα της καθημερινότητας που έπρεπε για όλους να είναι προτεραιότητα. Η γυναίκα ως απόλυτος ορισμός του ρεαλισμού δεν παρασύρεται από μεγαλοστομίες, απαιτεί λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας  και συζήτηση επί της ουσίας. Με την γυναίκα οι πολιτικοί έχουν αποτύχει, δεν μπορούν να της τραβήξουν την προσοχή και αδυνατούν να την πείσουν για την ατζέντα τους (πράγμα που με τους άνδρες είναι πολύ εύκολο).

Παλαιότερα κάποιοι προσπαθούσαν να γίνουν γοητευτικοί για να της πάρουν την ψήφο, κομψό ντύσιμο, life style, κοσμικότητες ήταν στο καθημερινό πρόγραμμα κάθε πολιτικού που στόχευε στο γυναικείο κοινό.  Ήταν ξεκάθαρα ευκολότερο να πείσεις τις γυναίκες ότι είσαι όμορφος από το να τις πείσεις ότι είσαι αποτελεσματικός. Σήμερα όμως που η φούσκα έσπασε και η γυναίκα θέλει λύσεις και μάλιστα άμεσες;

Οι γυναίκες – σύζυγοι – μητέρες αναζητούν πολιτικούς που να μιλούν για την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να προτείνουν λύσεις με άμεσα και ορατά αποτελέσματα και να αγωνίζονται για να τα καταφέρουν. Ο πολιτικός που θα αναδείξει τα προβλήματα που τις απασχολούν, που θα προτείνει λύσεις και θα φέρει άμεσα αποτελέσματα έστω και μικρά θα υποστηριχθεί, αν τώρα τηρεί και τους βασικούς κανόνες της αισθητικής έχει κερδίσει το δυσκολότερο στοίχημα, να επιστρέψει τις γυναίκες στην κάλπη και ξέρετε οι κυρίες πάντα συνοδεύονται…