Τις τελευταίες μέρες γυρνάει σχεδόν συνέχεια στο μυαλό μου η συγκεκριμένη cliché σκέψη: “Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός!”. Το σκεφτόμαστε όλοι, κατά καιρούς, αναμφισβήτητα Είτε όταν έχουμε γενέθλια, είτε όταν τσεκάρουμε το ημερολόγιό μας, είτε όταν βλέπουμε τα μωρά να μεγαλώνουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι στην αδελφή μου η οποία είναι ήδη 10 χρονών (!!!) και στο ανίψι μου η οποία είναι ήδη 7 μηνών. (!!!)
Πριν 9 χρόνια περίπου, όταν έκλεινα τα 20 χρόνια ζωής μου, φοιτήτρια τότε στο μουντό και βροχερό Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας με πήρε ο μπαμπάς μου τηλέφωνο για να μου ευχηθεί. Μου έκανε μια ερώτηση που την θυμάμαι σαν να μου την έκανε χθες. “Πώς νιώθεις που έγινες 20 χρονών;” Η απάντησή μου ήταν: Καλά νιώθω αλλά…πότε πρόλαβα και έγινα 20; Μέχρι πριν λίγο καιρό πήγαινα σχολείο ακόμα και τώρα φοιτώ σε Βρετανικό πανεπιστήμιο!”. “Κόρη μου” –μου λέει – “…από εδώ και στο εξής ο χρόνος θα κυλάει τόσο γρήγορα που δεν θα το καταλαβαίνεις.” Με αυτή του την κουβέντα ένιωσα κάτι ανάμεσα σε δέος, άγχος, απογοήτευση αλλά συνάμα και μια αισιοδοξία του στυλ “ΟΚ βρε παιδί μου, 20 είσαι ακόμα, έχεις ακόμα…ουουουου..!!!”.
9 χρόνια μετά γράφω για αυτή την σύντομη συζήτηση με τον μπαμπά μου και διαπιστώνω ότι με στιγμάτισε. Με στιγμάτισε διότι από τότε σκέφτομαι έντονα κατά καιρούς ΠΟΣΟ δίκιο είχε. Γιατί δηλαδή μετά τα 20 να κυλάει ο χρόνος με 200 χλμ την ώρα ενώ όταν είμαστε παιδιά με 20χλμ την ώρα ; Δεν είναι άδικο;
Δεν παραπονιέμαι, απλώς απορώ. Είναι λες και το σύμπαν έχει συνεννοηθεί με μια ανώτερη δύναμη και έχουν αποφασίσει ότι μετά την ενηλικίωσή του, ο χρόνος του ανθρώπου θα τρέχει σαν το νερό. Και αν το νερό συμβολίζει την νεότητα γιατί έχει βγει αυτή η παρομοίωση; #food_for_thought.
Παρακάτω θα παραθέσω 5 απόψεις μεγάλων προσωπικοτήτων που αφορούν στο χρόνο αλλά και τραγούδια που ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση.
1) “Yesterday is gone. Tomorrow has not yet to come. We only have today. Let us begin.” (Το χθες έφυγε. Το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα. Έχουμε μόνο το σήμερα, ας ξεκινήσουμε) Mother Teresa.
The Beatles – “Yesterday”

2) “Time is the longest distance between two places.” (Ο χρόνος είναι η μέγιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο μέρη) Tennessee Williams.
Staind – “So far away”

3) “They always say time changes things, but you actually have to change them yourself.” (Πάντα λένε πως ο χρόνος θα αλλάξει τα πράγματα αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να τα αλλάξεις εσύ ο ίδιος) (Andy Warhol.
2pac – “Changes”

4) “It is the time you have wasted for your rose that makes your rose so important.” (Είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για το τριαντάφυλλο που κάνει το τριαντάφυλλο τόσο σημαντικό) Antoine de Saint-Exupéry.
Skid Row – “Wasted Time”

5) “The future is uncertain but the end is always near.” (Το μέλλον είναι αβέβαιο αλλά το τέλος πάντα είναι κοντά )Jim Morisson.
Cyanna – “End is Near”

Until the next one …(που θα έρθει in no time)time_flies35.

Σε φιλώ,
Steph
xxx