Κοίτα λίγο τη φωτογραφία του παιδιού σου, του ανιψιού σου, του βαφτιστηριού σου ή τέλος πάντων του πιο κοντινού πιτσιρικά της ζωής σου. Παρατήρησε πως του συμπεριφέρονται οι μεγάλοι, πως τον αντιμετωπίζουν, πόσο ανίκανο το θεωρούν.

Είμαστε μια παράλογη κοινωνία. Από τη μία απαιτούμε τα παιδιά μας να γίνουν μεγάλοι επιστήμονες και τους γεμίζουμε την ημέρα τους με διάφορα μαθήματα και δραστηριότητες έτσι ώστε να καλύψουμε τα δικά μας απωθημένα πιέζοντας τα αφόρητα, και από την άλλη τα θεωρούμε εντελώς ανίκανα να εκτελέσουν βασικές ανθρώπινες δραστηριότητες χωρίς την συνδρομή μας.

Από την μία, δηλαδή, θεωρούμε δεδομένο ότι ένας πιτσιρικάς 11 ετών πρέπει να ξέρει καλύτερη Γεωγραφία από έναν μέσο ενήλικα αλλά από την άλλη, για κανέναν λόγο, δεν του επιτρέπουμε να τηγανίσει πατάτες ή να αναλάβει να ζεστάνει το γάλα του.

Ο εντεκάχρονος σήμερα είναι φυσικό να μιλάει Αγγλικά επιπέδου εκφωνητή του BBC, αλλά να πάει στο φροντιστήριο μόνος του, ούτε λόγος.

Σε μια κοινωνία λοιπόν που θεωρεί τα παιδιά ανίκανους επιστήμονες, μια σχολική θεατρική ομάδα (Δημοτικού) αποφάσισε να βάλει τα γυαλιά σε όλους εμάς τους μεγάλους.

Ένα πρωί η Δήμητρα Φουντούκη που ασχολείται επαγγελματικά με το παιδικό θέατρο αποφάσισε ότι θέλει να βοηθήσει (αφιλοκερδώς) τα παιδιά της γειτονιάς της. Πήγε λοιπόν στο 93ο κ 95ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή του Νέου Κόσμου όπου ζει και προσφέρθηκε εθελοντικά να ανεβάσει μια παιδική  παράσταση.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη “Λυσιστράτη”, ο σύλλογος γονέων σήκωσε τα μανίκια και το περασμένο Σάββατο ανέβηκε η παράσταση.  Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της Δήμητρας, έλαμπαν και όλοι οι γονείς και φίλοι καμάρωναν τις δυνατότητες των τόσο υποτιμημένων παιδιών τους. Εγώ όμως καμάρωνα και κάτι ακόμα, η διευθύντρια του σχολείου που όλοι στη γειτονιά έχει να πει για την εργατικότητα και την προσφορά της δεν καθόταν στην πρώτη γραμμή των καθισμάτων, ανέβηκε και παρακολούθησε την παράσταση από τον ήσυχο εξώστη, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της ζωής της.

Ιδού και το πρόγραμμα της παράστασης: programma lisistratis

Και επειδή αγαπητέ γονέα, το μήνυμα δεν το πήρες, και θα συνεχίσεις να θεωρείς την μικρή διάνοια που έχεις στο σπίτι σου ανίκανο για πολλά σου αφιερώνω αυτό το τραγουδάκι:

Οι συντελεστές της παράστασης ήταν:

93ο & 95ο Δημοτικό Αθηνών

ΔΙΑΣΚΕΥΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ

Λυσιστράτη: Αριστέα Μπράχο
Αριστοφάνης: Σπύρος Ντόζες
Κλεονίκη: Άννα Καλογιάννη
Πρόβουλος: Ανδρέας Πράσινος
Λαμπιτώ: Στέλλα Χρυστομόγλου
Κορίνθια: Ηλιάννα Σουριάλ
Μυρρίνη: Αλεξία Κλόκα
Φίλες Μυρρίνης: Μαρίνα Μπέλτσιου, Λουκία Ντόζε
Γρία: Νικολέτα Κουφογιάννη
Κινησίας: Ηλίας Λαχανάς
Γέροντας Α’: Μιχάλης Παπανδρέου
Γέροντας Β’: Ιωάννα Σουριάλ
Γέροντας Γ’: Γρηγόρης Βάσος
Γέροντας Δ’: Νικόλας Τσαγκαρόπουλος
Γέροντας Ε’: Αλέξανδρος Πράσινος
Γυναίκα Α’: Αρετή Κλεισιάρη
Γυναίκα Β’: Ρέα Άγκο
Γυναίκα Γ’: Χριστίνα Λούτσκα
Γυναίκα Δ’: Αθηνά Σουριάλ
Γυναίκα Ε’: Κρυσταλία Παπαδάκη
Γυναίκα ΣΤ’: Δέσποινα Παπανδρέου
Γυναίκα Ζ’: Νόρα Αμπτέλ Ραχήλ
Κήρυκας: Έζρα Γερμάνης
Πρύτανης: Γκλέντι Μπράχο

Παιδιά:
Δέσποινα Μπανιτσιώτη
Δανάη Μητσιάνη
Γαρυφαλιά Οικονόμου
Ραφαέλ Κοσενάι
Αρμάντο Σόκα
Ιωάννης Τσαγκαρόπουλος
Μαριάννα Νόνη
Γιώργος-Σπύρος Μπάμπος
Λάουρα Γκεμπαλάι
Ηλέκτρα Φραγκάκη
Στέλιος Λάλος
Ιωσήφ Αμπντέλ Ραχήλ
Ντανιέλλα Μεσίνι
Μιχαέλα Μακρή
Αμάντα Δέδη
Ζωή Χρήστου