Βασικό αξίωμα: όσο κι αν οι περισσότεροι από ‘μας βλαστημάμε την ώρα και τη στιγμή που σας γνωρίσαμε κάθε φορά που μουρμουρίζετε όταν έχει μπάλα, κατά βάθος εκτιμάμε την ασχετοσύνη σας, φτάνει αυτή να έχει όρια. Ναι ρε παιδί μου, δεν είπαμε να ξέρεις πόσες συμμετοχές είχε ο Νεμπεγλέρας με τον Άρη αλλά μη ρωτάς όταν παίζουμε με τη Σάλκε, ποια απ’ τις δύο ομάδες είναι ο Ολυμπιακός. Κι όμως, αυτό μας αρέσει. Όσο ψαρωτικό κι αν είναι, δεν γουστάρουμε να ξέρεις απ’ έξω κι ανακατωτά πώς παίζει το 4-3-3 ο Ζαρντίμ, ούτε να μας δίνεις τριάδες για το Στοίχημα. Γι’ αυτά έχουμε τον κολλητό μας τον Βρασίδα. Εσύ είσαι για άλλα πράγματα.

Αλλά ρε κουκλίτσα μου, μην πας να το παίξεις ιστορία όποτε το θυμάσαι. Ήμουν τις προάλλες με μια γνωστή που τη Δευτέρα μετά το ΑΕΚ – Ολυμπιακός θυμήθηκε ότι είναι «γαυρίνα». Και βέβαια θεώρησε σωστό να αρχίσει να τη «λέει» σε όσους κακομοίρηδες υποστήριζαν την ΑΕΚ. Έτοιμος ήμουν να τη «φυτέψω» αλλά έχε χάρη που δεν χτυπάω ζώα και ανθρώπους με γυαλιά. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη απ’ την αμάθεια. Ναι, κι εγώ τη Δευτέρα το πρωί έφερα τον κακομοίρη τον Βρασίδα στα όριά του με μια διαφορά: επειδή ξέρω γιατί ακριβώς τον δουλεύω, ξέρω και πού να σταματήσω. Και επειδή και ο άλλος ξέρει πως το ξέρω, είναι πιο δεκτικός στην καζούρα μου.

Εσύ είσαι άλλο. Τι; Ένα μπιμπελό που ξέρει ότι το ποδόσφαιρο παίζεται με μια ασπρόμαυρη μπάλα και καμιά εικοσαριά –στο περίπου- μαντράχαλοι προσπαθούν να «βάλουν γκολ». Αυτό. Ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα. Εκτιμάμε την προσπάθειά σου να καταλάβεις το «χούι» μας αλλά ως εκεί. Όχι, δεν γουστάρουμε όταν μας μπαστακώνεσαι την ώρα που βλέπουμε μπάλα με τον Βρασίδα και την υπόλοιπη ρεμαλοπαρέα. Γιατί εκείνη τη στιγμή θα αισθανθούμε άντρες. Θα καφριάσουμε, θα μπινελικώσουμε, θα ρευτούμε, θα κλάσουμε και θα μιλήσουμε για το Μαράκι στη δουλειά που είναι και πολύ bangable να ‘ουμ’. Το ίδιο και στις σχετικές συζητήσεις.

Οπότε; Αν όντως γουστάρεις τη μπάλα, σε λογικά πλαίσια πάντα, ωραία, μαζί σου. Πείσε μας ότι το ‘χεις και κέρδισε τη θέση σου στην παρέα. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, μην πας να κάνεις την έξυπνη και απλά ασ’ το να περάσει. Ξέχνα το. Μην ασχολείσαι. Πες πως δεν συνέβη ποτέ. Προσποιήσου ρε παιδί μου, όπως στον οργασμό. Και στις δύο περιπτώσεις δεν θα δώσουμε σημασία.