Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα η 87η τελετή των βραβείων Όσκαρ με οικοδεσπότη τον Neil Patrick Harris. Κι ενώ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τα κόκκινα χαλιά στρώνονται, οι προβολείς στήνονται, τα χρυσά αγαλματίδια γυαλίζονται, το site Thomson Reuters ScienceWatch που αποτελεί μια διαδικτυακή πηγή επιστημονικών μετρικών συστημάτων και αναλύσεων ερευνών, δημοσιοποίησε μια ενδιαφέρουσα αναφορά για τη σύνδεση της επιστήμης με τα βραβεία Όσκαρ.

Έτσι, πέρα από το γεγονός πως φέτος είναι υποψήφιες οι ταινίες και οι πρωταγωνιστές των ταινιών “Το παιχνίδι της μίμησης” και “Η θεωρία των πάντων”*, τα βραβεία της αμερικανικής ακαδημίας του κινηματογράφου έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης 200 εργασιών μέσα σε 15 χρόνια. Οι έρευνες αφορούν διάφορα επιστημονικά πεδία όπως κοινωνιολογία, οικονομικά αλλά και την ιατρική.

O Benedict Cumberbatch ως Alan Turing

O Benedict Cumberbatch ως Alan Turing

O Eddie Redmayne ως Stephen Hawking

O Eddie Redmayne ως Stephen Hawking

”Η κουλτούρα, το εμπόριο, η ψυχολογία, ο καταναλωτισμός, αποτελούν σημαντικές εκφάνσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και η τελετή των Όσκαρ φαίνεται να τα συνδέει όλα” ανέφερε ο Christopher King, συντάκτης του Schience Watch όταν θέλησε να δώσει μια ερμηνεία σχετικά με την ύπαρξη τόσων επιστημονικών ερευνών σχετικών με τα Όσκαρ.

Έτσι, στη μελέτη “Annals of Internal Medicine” αναφέρεται πως οι νικητές των χρυσών αγαλματιδίων είχαν κατά 3,9 περισσότερα έτη προσδοκώμενου ζωής σε σχέση με τους λιγότερο αναγνωρισμένους ηθοποιούς. Πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση της συγκεκριμένης έρευνας, μια δεύτερη ομάδα ερεύνησε ξανά τα στοιχεία, συμπεραίνοντας πως η διαφορά στο προσδοκώμενο ζωής ήταν μόλις ένα έτος.

Μια άλλη έρευνα μελέτησε την ταύτιση του κοινού στην αξιολόγηση των ταινιών (M. Addis, M.B. Holbrook, “Consumers’ identification and beyond: Attraction, reverence, and escapism in the evaluation of films,” Psychology & Marketing, 27 (9): 821-45, 2010). Ερευνώντας τις 440 ταινίες που είχαν ως το 2010 προταθεί για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, οι ερευνητές συμπέραναν πως αξιολογήθηκαν πιο θετικά εκείνες που είχαν ένα νεαρότερο πρωταγωνιστή του αντίθετου φύλου, μεγάλης ηλικίας σκηνοθέτη και ένα σκηνικό ξένο με τις συνήθεις παραστάσεις του κοινού. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ερωτική έλξη, ο σεβασμός απέναντι σε έναν έμπειρο σκηνοθέτη και η νοητή απόδραση από τη νοητή ζωή φέρνουν συχνά το πολυπόθητο Όσκαρ.

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να βρείτε τις 10 σημαντικότερες έρευνες (όπως τις αξιολόγησε η ομάδα του Thomson Reuters ScienceWatch) σχετικές με τα βραβεία Όσκαρ και δεν έχετε παρά να κάνετε υπομονή ως την Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου  (ξημερώματα Δευτέρας, 23 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη) για να διαπιστώσετε αν το χρυσό αγαλματίδιο καλύτερης ερμηνείας Α’ Αντρικού Ρόλου θα πάει σε έναν από τους δύο “επιστήμονες”, Benedict Cumberbatch και Eddie Redmayne, ή στον υπέροχα αφελή “Birdman”, Michael Keaton.

*Με την πρώτη να ρίχνει φως σε μια σκοτεινή σελίδα με την παγκόσμια ιστορία καθώς για χρόνια παρέμεινε άγνωστος ο Άλαν Τούρινγκ, κορυφαίος κρυπτογράφος και πρωτοπόρος επιστήμονας υπολογιστών που κατόρθωσε να σπάσει τον κωδικό Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας και να συμβάλλει στη νίκη των Συμμάχων, και η δεύτερη μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τα νεαρά χρόνια του Στίβεν Χόκινγκ όταν γνώρισε και μετέπειτα παντρεύτηκε  την πρώτη του σύζυγο, Τζέιν Γουάιντ, και διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα