«Μια συγνώμη για το τέλος» αναζητούσε το αναγνωστικό κοινό και την έλαβε από την πένα της Λένας Μαντά. Ζεστή, αληθινή, πραγματική η ίδια, εκφράζει πάντα την αγάπη για την οικογένεια, τους φίλους αλλά και για τους ήρωες της. Χωρίς αυτούς, δεν θα είχε κάνει τόσα συγγραφικά ταξίδια.

Συνέντευξη: Δήμητρα Μπαλτούνα

Οι αλλαγές που επήλθαν στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, ως αυτές προέκυψαν τα τελευταία έτη, έχουν μεταλλάξει τις ανάγκες του, ή ακόμη και τις αντιδράσεις του ως προς το επιθυμητό συγγραφικό περιεχόμενο;
Αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, γιατί για ν’ απαντήσω σε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γνωρίζω στατιστικά στοιχεία, κάτι που δεν είναι εφικτό. Κρίνοντας όμως από τον εαυτό μου λέω, ότι η πλειονότητα των ανθρώπων πλέον, βασανισμένοι από την καθημερινότητα και την αγριότητα που βιώνουν, έχουν ανάγκη όλο και περισσότερο ταξίδια μυαλού και ψυχής. Στρέφονται λοιπόν στο βιβλίο γενικά, στο θέατρο όποτε υπάρχει δυνατότητα και γενικά στην παρήγορη αγκαλιά οποιασδήποτε μορφής τέχνης.

Κατά πόσο επηρεάζουν οι ευρύτερες συνθήκες την επιλεχθείσα συγγραφική γραμμή ενός δημιουργού;
Μιλώντας πάντα σε προσωπικό επίπεδο, σας απαντώ ότι η συγγραφική μου γραμμή, τα θέματα που επιλέγω, δεν έχουν να κάνουν με τις συνθήκες. Το αντίθετο. Όπως είπα και πριν, τα βιβλία, είναι ταξίδια μυαλού και ψυχής και πρώτα απ’ όλα για τον δημιουργό τους. Δεν γράφω κατά παραγγελία, δεν γράφω ότι πιθανόν θα ήθελε να γράψω ο αναγνώστης. Γράφω αυτά που μου αρέσει εμένα να διαβάζω την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σε εσάς προσωπικά, τι είναι ισχυρότερο, ή σημαντικότερο; Οι προσλαμβάνουσες από το πλαίσιο που περιβάλλει την κοινωνία, ή η προσωπική ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας;
Ισχυρότερο σαφώς και είναι η ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας. Έχω πει επανειλημμένως, ότι η συγγραφή είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας. Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων μου, έχω ξορκίσει φόβους, έχω ξεπεράσει προσωπικές δυσκολίες, έχω ψάξει και ανακαλύψει πτυχές του εαυτού μου.

Τι σας εμπνέει και τι σας καθοδηγεί στο χτίσιμο μιας ιστορίας;
Κάθε τι που αλληλεπιδρά μαζί μου με επηρεάζει, μου δίνει έμπνευση, μου εξάπτει την φαντασία και με κάνει να δημιουργώ. Από μια είδηση στην τηλεόραση, από έναν άνθρωπο που γνώρισα και με γοήτευσε η προσωπικότητά του, ακόμα κι από ένα τραγούδι!

Πως δίνετε πνοή ζωής στους χαρακτήρες των βιβλίων σας;
Δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί δεν είναι κάτι που γίνεται συνειδητά. Κάθε ήρωας ή ηρωίδα, γεννιέται στο μυαλό μου μ’ ένα μαγικό τρόπο και δεν μου αρέσει να χαλάω την μαγεία αναλύοντάς την!

lena manta2

 

Ο προσωπικός στόχος σε κάθε συγγραφικό σας έργο είναι πάντα ένας, ή διαφοροποιείται αναλόγως την ιστορία;
Από την στιγμή που οι ήρωες, γεννιούνται και αρχίζουν να διαγράφουν την πορεία τους, δεν υπάρχουν προσωπικοί στόχοι ή αν υπάρχουν μάλλον…. παραγκωνίζονται! Οι ήρωες ξεφεύγουν από την …. Ασπρόμαυρη ιδιότητά τους, γίνονται αληθινοί και μάλλον με πηγαίνουν, παρά μπορώ να τους κατευθύνω.

Υπάρχουν ιδιαίτερα γνωρίσματα χαρακτήρων με τα οποία θα θέλατε να ταξιδέψετε συγγραφικά στο μέλλον;
Δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Σαφώς με ελκύουν οι δυναμικοί χαρακτήρες, αυτοί που γεμάτοι πάθη είναι έτοιμοι για μεγάλα λάθη. Αλλά δεν προκαθορίζω με τι θ’ ασχοληθώ στο επόμενο μυθιστόρημά μου. Έρχεται εκείνο και με συναντά!

Ποια είναι τα συστατικά που κάνουν ένα συγγραφέα και το έργο του να ξεχωρίσει;
Ένα και μόνο: Ο χρόνος! Ή όπως λέει το τραγούδι: «Αν μας αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα!»

Ποιος ο ρόλος της οικογένειας στην πορεία ενός δημιουργού και συγκεκριμένα στη δική σας;
Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και δεν υπάρχει λόγος να τα συγχέουμε! Στην οικογένεια λειτουργώ ως σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, μπροστά στον υπολογιστή μου σαν συγγραφέας. Τα παιδιά μου είναι μεγάλα, έχουν την ζωή τους και οι ώρες που ασχολούμαι με την συγγραφή, είναι δικές μου και δεν έχουν να κάνουν με τον άντρα μου.

Τι σημαίνει για εσάς η επαφή με το αναγνωστικό σας κοινό;
Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συγγραφικής μου ζωής και αρχίζει εκεί που τελειώνει ο μοναχικός δρόμος της δημιουργίας. Επί μήνες μένω αποκλεισμένη ουσιαστικά, στον κόσμο μου και στον κόσμο του εκάστοτε μυθιστορήματος. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, νιώθω την ανάγκη να μιλήσω με τους αναγνώστες που έχουν περιβάλλει με τόση αγάπη τόσο την δουλειά μου, όσο και εμένα την ίδια. Έχω πάρει απίστευτη αγάπη και προσπαθώ με κάθε τρόπο να την ανταποδίδω. Την έχω ανάγκη αυτή την επαφή και χαίρομαι που κάθε χρόνο οι εκδόσεις Ψυχογιός με τους οποίους μόνιμα συνεργάζομαι, κατανοώντας αυτή μου την ανάγκη, σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας, διοργανώνουν παρουσιάσεις κι έτσι συναντώ τους αγαπημένους μου φίλους!

Θέλετε να μας αποκαλύψετε το κεντρικό πρόσωπο του επόμενου βιβλίου σας;
Στο επόμενο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στις 10 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θα συναντήσουμε όλους τους ήρωες, όλων των προηγούμενων μυθιστορημάτων. Στο Όσα ήθελα να δώσω, η παρέα του Βαλς με δώδεκα θεούς, η Θεανώ, η Ντάτα, η Ηρώ, τα κορίτσια από το σπίτι δίπλα στο ποτάμι, η Κυβέλη, η Μυρσίνη, ο Αντρέας, ο Μιχάλης, όλοι θα δώσουν το παρόν, καθώς δίνω στο αναγνωστικό κοινό, την συνέχεια των βιβλίων που αγάπησαν τόσο πολύ! Επιπλέον τον προσεχή Μάιο, και πάντα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θα κυκλοφορήσει το νέο μυθιστόρημα η Εκδίκηση των αγγέλων με ηρωίδα την Γαλάτεια.

Αν η δική σας ζωή ήταν βιβλίο, τι τίτλο θα δίνατε;
Ψυχή βαθειά.