Simone de Beauvoir. Γαλλίδα συγγραφέας και φιλόσοφος έμεινε στην ιστορία ως σύντροφος του διάσημου υπαρξιστή φιλοσόφου Jean Paul Sartre, αλλά κυρίως ως εκφράστρια του φεμινισμού μέσα από το έργο της το «Το Δεύτερο Φύλο».

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir

Στο συγκεκριμένο έργο η De Beauvoir εστιάζει στην κατασκευή της γυναίκας ως τυπικό παράδειγμα του Άλλου, ως μία ύπαρξη που ιστορικά ορίζεται σαν το αδύναμο, αφύσικο και μη ομαλό αντίθετο του Άντρα και το γεγονός αποτελεί τη βάση της καταπίεσης των γυναικών. Οι ριζοσπαστικές της ερμηνείες ως προς το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα («Γυναίκα δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι» δηλώνει), οδηγούν στο να θεωρείται το «Δεύτερο Φύλο», η Βίβλος του Φεμινισμού.

Από το 1949 (χρονιά δημοσίευσης του εν λόγω έργου) πολλά πράγματα έχουν αλλάξει για τις γυναίκες αλλά η ισότητα των δύο φύλων εξακολουθεί να αποτελεί ουτοπία σε συντηρητικές κοινωνίες κυρίως των μουσουλμανικών χωρών αλλά και στις δυτικές, ανεπτυγμένες κοινωνίες, καθώς η σύγχρονη γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει άλλα μοντέλα καταπίεσης (πρότυπα ομορφιάς, ανταγωνισμός στο χώρο εργασίας κ.α.).

Δεν είναι λίγες φορές που η ποπ κουλτούρα καταπιάνεται με φεμινιστικά ζητήματα και η Beyonce δεν παραλείπει να εστιάζει στο δυναμισμό και τις ικανότητες της γυναίκας μέσα από το έργο της. Στο τραγούδι «Run The World (Girls εκθειάζει τη γυναίκα – ηγέτη αλλά το κομμάτι από το τελευταίο της άλμπουμ, «Flawless», αποτελεί μία ξεχωριστή δήλωση φεμινισμού:

Η Beyonce έχει συμπεριλάβει στους στίχους, απόσπασμα από μια ομιλία της διάσημης Νιγηριανής συγγραφέως Chimamamda Ngozi Adichie, στο πλαίσιο της διοργάνωσης TedX.

H Beyonce όπως εμφανίζεται στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Flawless»

H Beyonce όπως εμφανίζεται στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Flawless»

Στο απόσμασμα αναφέρεται:

’Μαθαίνουμε στα κορίτσια να συρρικνώνονται. Λέμε στα κορίτσια, μπορείς να έχεις φιλοδοξίες αλλά όχι πολλές. Μπορείς να έχεις ως στόχο την επιτυχία, αλλά όχι να είσαι υπερβολικά πετυχημένη, διαφορετικά αποτελείς απειλή για τον άντρα. Επειδή είμαι γυναίκα υποτίθεται πως πρέπει να λαχταρώ το γάμο. Περιμένουν από εμένα να βασίζω τις επιλογές της ζωής μου με γνώμονα πως ο γάμος είναι ό,τι πιο σημαντικό.

Ο γάμος μπορεί να είναι μια πηγή αγάπης, ευτυχίας και αμοιβαίας υποστήριξης αλλά γιατί μαθαίνουμε στα κορίτσια να αποζητούν το γάμο και δεν διδάσκουμε το ίδιο στα αγόρια; Αναθρέφουμε τα κορίτσια με τη λογική πως πρέπει να ανταγωνίζονται η μία την άλλη όχι στην εργασία ή για άλλα επιτεύγματα, το οποίο πιστεύω πως είναι κάτι χρήσιμο, αλλά για την προσοχή ενός άντρα. Διδάσκουμε στα κορίτσια πως δεν μπορούν να είναι σεξουαλικά πλάσματα όπως είναι οι άντρες’’.

Το πιο εμπνευσμένο ωστόσο μέρος των στίχων είναι πως η Adichie ορίζει τον φεμινιστή ως ένα «άτομο που πιστεύει στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική ισότητα των δύο φύλων».

Επομένως, ο φεμινισμός δεν έχει φύλο, αλλά αφορά το άτομο, ανεξάρτητα αν είναι άντρας ή γυναίκα. Μια ημέρα που τιμά τη γυναίκα, είναι όμορφο να λάβουμε υπόψη μας τον ορισμό της Adichie και τραγούδι της Beyonce, και να αντιληφθούμε πως ο φεμινισμός δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση!