Μεγάλη διάκριση για τον Γιώργο Λάνθιμο επεφύλασσε το 68ο Φεστιβάλ Καννών, καθώς η νέα του ταινία Ο Αστακός (The Lobster) έλαβε το Βραβείο της Επιτροπής. Είναι η δεύτερη φορά που ο Έλληνας σκηνοθέτης βραβεύεται στο Φεστιβάλ των Καννών. Το 2009 ο «Κυνόδοντας» είχε αποσπάσει το Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» και το Βραβείο Νεότητα του Φεστιβάλ.
Ο Χρυσός Φοίνικας πήγε στο φιλμ Dheepan του Γάλλου Ζακ Οντιάρντ, το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στον Γιο του Σάουλ ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Κινέζος Hou Hsiao-hsien για τον Δολοφόνο.

Ο Αστακός, η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του την Παρασκευή 15 Μαΐου στο Palais des Festivals, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών (13-25 Mαϊου 2015), και εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή κοινό και κριτικούς. Διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 19 ταινίες από όλο τον κόσμο και απέσπασε ένα από τα επτά βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος.

To εξαιρετικό καστ της ταινίας, βλέπε Colin Farrell, Rachel Weisz, Aγγελική Παπούλια, John C. Reilly, Léa Seydoux, Michael Smiley, Ben Whishaw κλπ. πρωταγωνιστεί σε μία μη συμβατική ερωτική ιστορία που λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι – σε διάστημα 45 ημερών- να βρούν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ενας άντρας, μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών.

Η ταινία που είναι μια συμπαραγωγή της Faliro House, έχει ήδη εξασφαλίσει τη διανομή της στο εξωτερικό και θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη Feelgood Entertainment.