Μια σαρακοστιανή απολαυστική συνταγή από τον σεφ, Κώστα Μπαμπαλίκη!

Τι θα χρειαστούμε για 6-8 άτομα:

250 γραμμάρια φάβα

1 κρεμμύδι

1 πατάτα

1,5 λίτρα νερά

40 γραμμάρια ελαιόλαδο

50 γραμμάρια λιαστή ντομάτα

Για το καραμέλωμα

2 κρεμμύδια

30 γραμμάρια πετιμέζι

60 γραμμάρια βούτυρο

150 ml νερό

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε μαζί με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε την φάβα, σωτάροντας για ένα-δυο λεπτά. Βάζουμε την πατάτα κομμένη και προσθέτουμε το νερό. Η αναλογία του νερού είναι 6 προς 1 στη φάβα. Αλατοπιπερόνουμε και σιγοβράζουμε. Θα χρειαστεί σιγανή φωτιά, περίπου 45 λεπτά, όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει. Όταν πιει το νερό είναι έτοιμη. Την περνάμε από το μίξερ (ιδανικά χειρός) για να πάρει μια ωραία βελούδινη υφή.

Το καραμελωμένο κρεμμύδι

Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και μαζί με το νερό, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Το σιγοβράζουμε για να φύγει η πικρίλα από το κρεμμύδι. Μόλις πιει το νεράκι προσθέτουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το πετιμέζι. Σύντομα θα πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Τότε είναι έτοιμο!

Σερβίρουμε σε ένα όμορφο μπολ την φάβα και από πάνω λίγο από το καραμελωμένο κρεμμύδι και την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα.

Μπορείς να απολαύσεις και άλλες σαρακοστιανές συνταγές από τον σεφ, Κώστα Μπαμπαλίκη, στο ΑΛΜΥΡΙΚΙ, στην Κόρινθο, στην παραλία Αλμυρής

.

almyriki