Μπαίνουμε σιγά-σιγά σε σαρακοστιανό mood…

Τι θα χρειαστούμε:

2 ποτήρια ελαιόλαδο

5 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένες

5 πιπεριές πράσινες κομμένες

3 κρεμμύδια κομμένα ροδέλες

1/2 κιλό σουπιές σε κομμάτια

1/2 κιλό καλαμάρια σε κομμάτια

1/2 κιλό μύδια καθαρισμένα

1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες(στην ουρά) με τα κεφάλια τους

όστρακα (κυδώνια, χτένια, γιαλυστερές)

1 ποτήρι  λευκό κρασί

1 ντομάτα ώριμη

600 γρ ρύζι για ριζότο

Κρόκκο Κοζάνης

Εκτέλεση:

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό όλα τα ψαρικά εκτός από τα όστρακα, μαζί με την ντομάτα, για 10 λεπτά. Έτσι θέλουμε να μαλακώσουν και να κρατήσουμε το ζουμί τους. Βγάζουμε τα ψαρικά από την κατσαρόλα και παράλληλα ξεπλένουμε καλά τα όστρακα.

Σε ένα τηγάνι (βαθύ κατά προτίμηση) βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα ψαρικά και σβήνουμε με κρασί.

Το ζουμί από τα ψαρικά που βράσαμε προηγουμένως, το ρίχνουμε και αυτό  (περίπου τα 2/3 του )στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και τον κρόκκο Κοζάνης και ανακατεύουμε καλά μέχρι η σάλτσα να γίνει κίτρινη και πηχτή. Ανάλογα ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό και ρίχνουμε και τα όστρακα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μετά από περίπου 10 λεπτά, σβήνουμε το μάτι και περιμένουμε να φύγουν τα υγρά από το φαγητό. Για να γίνει πιο εύκολα αυτό, σκέπασέ το με μια πετσέτα.

Σημαντικό: Το ρύζι πρέπει να είναι σχεδόν… κολλημένο για να είναι η παέγια έτοιμη!