Πρέπει να έχετε συναντήσει πολλές φορές τον όρο που έχει κάνει την εμφάνισή του πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα. Αυτό τουλάχιστον συνέβη σε εμάς με μεγάλη συχνότητα και σιγά σιγά άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι απορίες μας για το τι σημαίνει “Life Coach” και κυρίως πότε πρέπει να απευθυνθεί κανείς σ’ εκείνον. Τα ερωτήματα πολλά και τι καλύτερο από το να τα θέσεις στην Ελένη Χριστοδούλου που οι απαντήσεις της τα έλυσαν όλα στο λεπτό. 

Όταν συστήνεσαι ως Life Coach η συντριπτική πλειοψηφία πρέπει να σε ρωτάει τι ακριβώς είναι αυτό που κάνεις. Πες μας πως το ερμηνεύεις.
Συνήθως, απαντώ ότι είμαι αυτή που μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις αυτό που λες, γιατί αν μπορείς να το πεις, τότε μπορείς να το ζήσεις”. Ότι μπορώ να σε βοηθήσω να ανακαλύψεις και να φέρεις στο φως, όλα αυτά τα μικρά-μικρά κομματάκια του εαυτού σου, συνδέοντας λέξεις, σκέψεις, συναισθήματα, δράσεις, επιθυμίες, δυνατότητες και χαρίσματα, που όταν βρίσκονται σε ισορροπία και συνεργασία, συνθέτουν αυτό που εσύ θέλεις να είσαι. Ότι θα γίνω ο σύμμαχός σου, παρέχοντάς σου τεχνικές και εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις που βρίσκεσαι, να ανακαλύψεις που θέλεις να πας και να σχεδιάσεις το χάρτη αυτής της διαδρομής, να βρεις τη κατάλληλη στρατηγική που θα σε φέρει κοντά στο στόχο σου. Και ότι θα σε βοηθήσω, συστηματικά, να αποκτήσεις ή να επανακτήσεις την ισορροπία μεταξύ λογικής και συναισθήματος, μετουσιώνοντας τις επιθυμίες σου σε δράση.

Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση πως μοιάζει ή συνδέεται με την ψυχολογία. Ποιες είναι οι βασικές τους διαφορές και υπάρχει κάποιο σημείο που τα συνδέει;
Αυτός που απευθύνεται σε έναν life coach είναι ψυχικά υγιής. Το life coaching δεν είναι ούτε συμβουλευτική, ούτε θεραπεία. Είναι μια δημιουργική συνεργασία μεταξύ του coach και του πελάτη του, που εστιάζεται σε αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα στη ζωή σου, σε αυτό που είσαι σήμερα, αλλά και αυτό που θέλεις να γίνεις, ενεργοποιώντας τα χαρίσματά σου, τις δυνατότητές σου, τα ταλέντα σου, διευρύνοντας την προοπτική σου, δημιουργώντας χώρο για θετικές συνήθειες, «σπάζοντας» πεποιθήσεις που δεν λειτουργούν, υποστηρίζοντας τις δράσεις που θα σε οδηγήσουν στην αλλαγή που επιθυμείς και που θα μεγιστοποιήσουν την προσωπική και επαγγελματική σου δυναμική.

Ισχύει πως υπάρχουν πολλές εκδοχές του “life coaching”;
Τo life coaching ασχολείται και εξετάζει όλες τις περιοχές της ζωής. Θα τολμούσα να πω πως η μεθοδολογία είναι κοινή, δηλαδή η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη, ωστόσο, υπάρχουν ξεχωριστά “εργαλεία” που επιστρατεύονται κάθε φορά για να υποστηρίξουν τους στόχους του πελάτη και φυσικά coaches που ‘ειδικεύονται’ στις περιοχές αυτές, όπως για παράδειγμα business/executive coaching, wellness coaching, relationship coaching, spiritual coaching, mindfulness coaching και πολλά άλλα.

Screen Shot 2016-04-26 at 11.49.39 AM


Πως γίνεται κάποιος life coach
;
Παρακολουθώντας εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία ακολουθούν τα standards που έχουν θέσει οι Διεθνείς Ομοσπονδίες Coaching. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις ένα πιστοποιημένο δίπλωμα, το οποίο προϋποθέτει εκτός από την εκπαίδευση και αρκετές ώρες πρακτικής και mentoring.
Η διαδρομή είναι μεγάλη και έχει, αν το θέλει κανείς, πολλά στάδια εξέλιξης, με βάσει την εμπειρία που κάποιος αποκτά ως coach και την εκπαίδευση που λαμβάνει μέσα στα χρόνια. Με αφορμή την ερώτηση, ας μου επιτραπεί να πω ότι κάποιος δεν γίνεται coach επειδή έχει ένα φυσικό ταλέντο ή τον εμπιστεύονται οι φίλοι του ή παρακολουθεί μερικά σκόρπια σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης. Οι coaches είναι επαγγελματίες που έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα στην εκπαίδευση και πρακτική τους.

Πόσο βαθιά θέλει να μπει ένας life coach στη ψυχολογία του ατόμου; Τον ενδιαφέρει να γίνει “εξομολογήτής” του;
Ξεκάθαρα όχι. Οι συναντήσεις/συνεδρίες, δεν είναι μια εξομολογητική διαδικασία, ούτε φιλική κουβέντα. Είναι οι ώρες που ο coach και ο πελάτης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «εργαστούν» προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης ενός στόχου και του σχεδιασμού και εφαρμογής ενός πλάνου που θα φέρει τον πελάτη στο σημείο που αυτός θέλει να πάει. Αυτό σημαίνει, διερεύνηση, αναγνώριση, κινητοποίηση, δράση. Σημαίνει ότι εντοπίζω τα εμπόδια που μπαίνουν στη διαδρομή και βρίσκω τον τρόπο να τα ξεπερνώ, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο προς το στόχο μου.

Αληθεύει πως το life coaching θέλει κυρίως να βάλει το άτομο σ’ ένα πρόγραμμα έτσι ώστε κατά συνέπεια να βάλει σε τάξη και τη ζωή του;
Θα έλεγα ότι το life coaching σε βάζει στη «δράση» και όχι στην τάξη. Ο coach συνεργάζεται με τον πελάτη του στη δημιουργία ενός τρόπου που θα φέρει το αποτέλεσμα που ο πελάτης επιθυμεί. Και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να γίνει αυτό.

Υπάρχουν ίσως κάποια “tasks” που βάζεις στο άτομο κατά την διαδικασία για να καταγράφεται η «εξέλιξή» του;
Τα εργαλεία που ενεργοποιεί ο coach είναι πολλά και διαφορετικά, είτε για να κινητοποιήσει τον coachee, είτε για να ‘μετρήσει’ την πρόοδο που έχει γίνει. Προσωπικά, χρησιμοποιώ δημιουργικές “προκλήσεις” ή “ασκήσεις” που βοηθούν τον πελάτη να ανακαλύψει όλα αυτά που “είναι”, όλα όσα του αρέσουν, όλα όσα μπορούν να τον βοηθήσουν να ‘αναγνωρίσει’ την ταυτότητά του, όλα όσα μπορούν να ‘ξυπνήσουν’ δυνάμεις που για κάποιο λόγο αδράνησαν, όλα όσα είναι σημαντικά για τον ίδιο, όλα όσα μετράνε!

Γιατί θα σύστηνες σε κάποιον να απευθυνθεί σ’ έναν life coach; Ποιο είναι το μεγαλύτερο κέρδος που θα έχει;

Θα απαντήσω με έξι λέξεις:

  • ισορροπία
  • διάυγεια και καθαρότητα
  • εξέλιξη
  • αποτελέσματα
  • αλλαγή
  • ζωή γεμάτη επιλογές


Screen Shot 2016-04-26 at 11.49.29 AM

Έχεις αλλάξει γνώμη σε εκείνους που δεν πείθονται με τίποτα να επισκεφτούν έναν life coach;
Περισσότερο εστιάζω στο να συστήσω στο περιβάλλον και σε όσους δεν γνωρίζουν το life coaching, τι είναι και πως λειτουργεί, παρά στο να «πείσω» να το δοκιμάσουν. Άλλωστε, καμία αλλαγή δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη συναίνεση αυτών που θέλουν να την πραγματοποιήσουν.

Τι έχεις να απαντήσεις σ’ εκείνους που λένε πως δεν χρειάζεται να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο αφού έχουν τους φίλους τους;
Ένας life coach είναι ο συνεργάτης που με επαγγελματική κατάρτηση, εμπειρία και σύστημα θα σε βοηθήσει να πας εκεί που θέλεις να πας. Οι φίλοι μπορούν να είναι πολύτιμοι βοηθοί στη διαδρομή σου…

Πόσο άλλαξε εσένα προσωπικά το life coaching;
Πολύ. Αρχικά υπήρξα «πελάτης» και έπειτα coach. Με βοήθησε να δημιουργήσω μια νέα προοπτική, να αποβάλλω μεγάλες ποσότητες τοξικότητας από τη ζωή μου, να πιστέψω ότι μπορώ να αλλάξω τις συνθήκες της καθημερινότητάς μου, να συνειδητοποιήσω ότι η «δράση» είναι αυτή που φέρνει την αλλαγή και κυρίως να κατανοήσω ότι η ζωή που ζω είναι οι επιλογές μου.

ΒΙΟ
Η Ελένη είναι Certified Life & Relationship Coach, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching (ICF) και του ICF Greece Chapter. Δραστηριοποιείται ως coach μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, workshops και σεμινάρια, ενώ αρθρογραφεί τακτικά. Στόχος της είναι να υποστηρίξει συστηματικά όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, παρέχοντάς τους τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Πιστεύει ότι το “κλειδί” βρίσκεται στη δύναμη των λέξεων. Γιατί “αν βρεις τον τρόπο να πεις κάτι, τότε μπορείς να το ζήσεις”.

www.liveyourwords.gr
www.facebook.com/lifecoachEleniChristodoulou
[email protected]