Μετά το πολύ εξειδικευμένο τεχνικό άρθρο για τον καταλύτη και τις συνέπειες του τόσο στο περιβάλλον, στον άνθρωπο όσο και στο όχημα το ίδιο ας περάσουμε σε άλλο θέμα πιο ανοιξιάτικο αλλά εξίσου σημαντικό για την υγεία των επιβατών που είναι το φίλτρο καμπίνας.

Τι είναι το φίλτρο καμπίνας;; Ονομάζεται και διαφορετικά και ως φίλτρο γύρης και το διαθέτουν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα που διαθέτουν σύστημα κλιματισμού ή a/c. Το φίλτρο καμπίνας συσσωρεύει τη γύρη αλλά και διάφορα άλλα σωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, καθώς και όλες τις κακοσμίες του περιβάλλοντος έτσι ώστε να δημιουργείται υγιεινή ατμόσφαιρα στην καμπίνα των επιβατών. Αυτό το φίλτρο θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε χρόνο, ώστε να παρουσιάζει την ανάλογη (καθαρή) απόδοση.

φιλτρο καμπινας (3)

Το όζον και οι κόκκοι της γύρης μπορεί να αποτελέσουν αιτίες πονοκεφάλων και αλλεργικών αντιδράσεων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως, επίσης, οι δρόμοι με έντονη κυκλοφορία αποτελούν βασική πηγή ρύπανσης. Επομένως, αν βρίσκεστε πολλές ώρες στο αυτοκίνητο ή οδηγείτε σε αστικές περιοχές έχετε μεγαλύτερη ανάγκη από ένα λειτουργικό φίλτρο καμπίνας.

Πώς θα το καταλάβετε αν χρειάζεται αντικατάσταση; Είναι πολύ απλό. Ανοίξτε τον κλιματισμό και εάν η μυρωδιά που αναδύεται είναι κάπως έτσι:

φιλτρο καμπινας (7)

τότε πρέπει να το αλλάξετε απαραίτητα γιατί όσα αποσμητικά και να βάλετε απλά δεν επαρκούν.

Μια και στην εποχή που ζούμε το κόστος είναι το παν, απλά ενημερωτικά να ενημερώσουμε ότι το κόστος τους κυμαίνεται γύρω στα 15 έως 30+ ευρώ για τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, που δεν κρίνεται υψηλό για το πόσα θετικά προσφέρει στην υγεία και την καθαρή ατμόσφαιρα σε ένα χώρο που πολλοί από εμάς περνάμε πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συνεπώς αν θέλετε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις (και μυρωδιές) που μπορεί να προκληθούν από αλλεργίες ή βλαβερά σωματίδια.

φιλτρο καμπινας (5)

σας προτείνουμε να το αλλάξετε ανεπιφύλακτα, πράγμα καθόλου δύσκολο καθώς μπορείτε και μόνοι σας γλιτώνοντας έτσι κάποιο (μικρό) κόστος της τοποθέτησής του από συνεργείο. Στα περισσότερα αυτοκίνητα βρίσκεται πίσω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού ή ακριβώς από κάτω του . Σας παραθέτουμε κάποιες τυπικές οδηγίες έτσι ώστε να σας διευκολύνουμε (η θέση του φίλτρου σε κάθε όχημα διαφέρει, οπότε καλύτερα να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνικό).

Αναλυτικά τα βήματα:

  • Για να αφαιρέσουμε το ντουλαπάκι, θα πρέπει να εντοπίσουμε τα σημεία στήριξής του στην αριστερή και δεξιά πλευρά του και να τα πιέσουμε προς τα μέσα με προσοχή, ώστε να βγουν από τους “οδηγούς” τους.

φιλτρο καμπινας (6)

  • Εντοπίζουμε το πλαστικό τμήμα στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένο το φίλτρο καμπίνας και ανοίγουμε το καπάκι με προσοχή, ώστε να εμφανιστεί το παλιό φίλτρο.

φιλτρο καμπινας (2)

  • Αφαιρούμε το φίλτρο προσεκτικά τραβώντας το προς τα έξω, ώστε να συγκρατηθεί η σκόνη πάνω σε αυτό και να μη λερώσουμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας.

φιλτρο καμπινας (4)

  •  Τοποθετούμε το καινούριο φίλτρο ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία.

 

Όταν το αφαιρέσετε θα δείτε την παρακάτω εικόνα και εκεί θα καταλάβετε τη λειτουργία του:

φιλτρο καμπινας (1)