Χτυπιέσαι με τις ώρες, προσπαθείς να φτιάξεις τους ώμους σου σαν μπάλες του… bowling αλλά καταλήγεις στο τέλος της κάθε προπόνησης όπως την ξεκίνησες. Ξέρεις γιατί;

Καταρχάς να ξέρεις πως οι ώμοι (και ο πήχης) είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζει μια γυναίκα στο αντρικό χέρι. Δικέφαλα και τρικέφαλα κάνουν όλοι. Ώμους να ξεχωρίζουν, λίγοι.

Θα σου εξηγήσω τα λάθη που κάνεις και θα καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις πρακτικά!

-Δεν κάνεις εκτάσεις

Φαντάσου τους ώμους σαν 3D. Μπροστά, πίσω, μέσο. Αυτό που χρειάζεσαι για να κάνεις δυνατούς και μεγάλους ώμους είναι οι πλάγιες εκτάσεις έτσι ώστε να χτίσεις την δυνατή βάση στο μέσο. Οι εκτάσεις ΔΕΝ είναι άσκηση που βασίζεται στο βάρος αλλά στην τεχνική. Εξάλλου και βάρος να θες να κάνεις, δεν μπορείς. Θεωρητικά αν καταφέρεις να βγάλεις 8 επαναλήψεις με 15 κιλά είσαι… super!

Προσέθεσε την άσκηση αυτή στην ημέρα ώμων και θα δεις διαφορά.

-Δώσε βάρος στις πιέσεις

Όσο σημαντικές είναι οι εκτάσεις, άλλο τόσο είναι οι πιέσεις. Δεν νοείται μέρα ώμων χωρίς πιέσεις είτε με μπάρα, είτε με αλτήρες. Καλά τα μηχανήματα, αλλά τα ελεύθερα βάρη θα σου δώσουν αυτό που σου λείπει στους ώμους. Το μυστικό είναι οι αγκώνες να πέφτουν σε κάθε πίεση πιο κάτω από τους ώμους, ώστε η κίνηση να είναι μεγαλύτερη.

-Μην κολλάς στα ίδια

Όπως σου είπα και πιο πάνω τα ελεύθερα βάρη θα σου δώσουν το πρήξιμο. Αλλά ΟΧΙ μόνο τα ελεύθερα βάρη αλλά και τα μηχανήματα. Αν κολλήσεις να παίζεις μόνο στο ένα ή μόνο στο άλλο, συνηθίζουν οι μύες και σταματούν την ανταπόκριση. Αυτή είναι βασική αρχή στην εκγύμναση: Μην κάνεις τα ίδια πράγματα.

-Δεν βάζεις ένταση

Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ώμους. Αλλά για να φτιάξεις θες ένταση. Δεν θα καταφέρεις το παραμικρό αν κάνεις 4 σετ των 8, τέλος. Οι ώμοι γενικά να ξέρεις πονάνε κατά την διάρκεια της προπόνησης, αλλά σόρυ, έτσι πρέπει. Προσπάθησε στο κατέβασμα στις πιέσεις να το κάνεις αργά. Τόσο αργά που να νιώθεις πως σε… βασανίζουν. Όταν κατεβάσεις τα βάρη, δώσε έκρηξη στο ανέβασμα. Διαφοροποίησε τον ρυθμό και θα δεις… Ή καλύτερα θα νιώσεις!