Ο λεγάμενος σας έχει σχεδόν πείσει πως το δυνατό σας σημείο είναι να κόβετε τη ντομάτα σε κύβους, η κολλητή σας επιδεικνύει τις μαγειρικές της γνώσεις σαν το παγόνι φτιάχνοντας τα πιο ευφάνταστα δημιουργήματα, ενώ η πεθερά σας κάνει το παστίτσιο να μοιάζει με κέντημα και την κρεατόπιτα με εργόχειρο που ντρέπεστε να ακουμπήσετε. Σε ένα κόσμο που μοιάζει να μην έχει φτιαχτεί για εσάς (ναι είστε λίγο αδέξια και άσχετη με την κουζίνα ας το παραδεχτούμε) οι λύσεις που ορθώνονται μπροστά σας είναι δύο. Κλείνετε τα αυτιά στις κακόβουλες Ερινύες και συνεχίζετε να παραγγέλνετε delivery με ρυθμούς που σας βάζουν υποψήφιο μέτοχο της επιχείρησής τους, είτε σηκώνετε το κεφάλι ψηλά και ξεκινάτε τη γνωριμία σας με τη μαγειρική από την αρχή.

Εμείς εδώ στο thatslife.gr επειδή είμαστε κορίτσια “από σπίτι” αλλά πιο πολύ “για σπίτι” αφήσαμε στην άκρη τους εγωισμούς και βρήκαμε το θάρρος να καταπιαστούμε με κάτι δελεαστικό, απαιτητικό μα πάνω από όλα πεντανόστιμο που αν τα καταφέρναμε θα μας τοποθετούσε στην κορυφή του βάθρου της γεύσης. Είχαμε ακούσει για το κατάστημα Wok Shop στην Κηφισιά οπότε μία καλύτερη γνωριμία ήταν το πρώτο μας βήμα.

Ουσιαστικά πρόκειται για το αποτέλεσμα της εμπειρίας της Cardinal ΑΕ (εισαγωγική Ασιατικών τροφίμων με διανομή σε ολόκληρη την Ελλάδα) στην Ελληνική αγορά Ασιατικών τροφίμων. Το κατάστημα άνοιξε το 2004 προσφέροντας μία ολοκληρωμένη πρόταση σε όσους αναζητούν Ασιατικά τρόφιμα και σκεύη, ενώ εκεί μπορεί κανείς να βρει συναρπαστικές ιδέες για συνταγές και tips για να ετοιμάσει από ένα απλό γευστικό stir fry πιάτο μέχρι ένα πλήρες Ασιατικό μενού. Σε τι θα μας βοηθούσε αυτό που απέξω φαίνεται ένα απλό Super Market Ασιατικών Τροφίμων; στον εν λόγω χώρο οι επισκέπτες και πελάτες μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα μαγειρικής με συνταγές από όλα τα μέρη της Ασίας. Κλασικές και αγαπημένες συνταγές αλλά και πιο ιδιαίτερες προτάσεις από την Ιαπωνική, Ταϋλανδέζικη, Κινέζικη και Ινδική κουζίνα. Τα μαθήματα αυτά ονομάζονται Learn to Wok, είναι δωρεάν, πραγματοποιούνται στο χώρο του καταστήματος από έμπειρο σεφ και μας υποσχέθηκαν το αδύνατο, πως θα μαθαίναμε δηλαδή με μία μόνο φορά να μαγειρέψουμε φρεσκότατο και πεντανόστιμο sushi. Μαζευτήκαμε λοιπόν με τη Σοφία, το Νίκο και το Χριστόφορο, σηκώσαμε τα μανίκια, φορέσαμε τα γάντια και στρωθήκαμε στη δουλειά.

Το πιο δύσκολο μέρος της προετοιμασίας είναι η παρασκευή του ρυζιού. Θέλει να είσαι συνέχεια από πάνω για να παρατηρείς το ρύζι να ρουφήξει το νερό του, αλλά να μη στεγνώσει, ενώ μετά το ανακάτεμα με το ειδικό seasoning θέλει να τηρηθεί η σωστή δοσολογία”, μας εξηγεί η αξιολάτρευτη σεφ.

Οδηγίες

Sushi rice (Sushi Rice 1kg Shinzu)

Για 1 κούπα ρύζι χρειαζόμαστε μιάμιση κούπα νερό. Ξεπλένουμε καλά το ρύζι 2-3 φορές. Βάζουμε το νερό και το ρύζι στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι. Σε 2-3 λεπτά το ρύζι είναι έτοιμο. Αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο για λίγο.
Άν χρησιμοποιήσουμε ρυζιέρα ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Sushi Seasoning

  • 100g αναπλήρωμα ξιδιού (Rice Vinegar 355 ml Mitsukan)
  • 2 κουτ.σούπας κρασί μαγειρικής μίριν (Μirin Kotterin Sweet 296ml Kikkoman)
  • 3 κουτ.σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλυκού αλάτι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι.Αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Το seasoning είναι έτοιμο. Η ποσότητα αυτού του seasoning είναι για 4-6 κούπες έτοιμο ρύζι.
Εφόσον έχουμε βράσει το ρύζι και ετοιμάσει το seasoning βάζουμε το ρύζι ζεστό σε ένα μπόλ, ρίχνουμε το  seasoning και ανακατεύουμε καλά.

*Διατίθεται και έτοιμο seasoning (Sushi vinegar 355ml Mitsukan) το οποίο και σας προτείνουμε. Για μία συσκευασία ρυζιού 1 kg χρησιμοποιήστε μισή ποσότητα από το sushi vinegar.

Όσο ο ένας από εμάς φτιάχνει το ρύζι και το seasoning, οι υπόλοιποι καταπιανόμαστε με τη γέμιση του sushi που θέλει και αυτή τη δική της προετοιμασία. Αγγούρι, καρότο, τζίντζερ, avocado, σολομός, καβούρι surimi και ό, τι άλλο ψάρι θέλουμε μαζί με ανανά, μπανάνα, όλα τα ψιλοκόβουμε για να χωρέσουν ομοιόμορφα στα ρολά μας, ενώ ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα dressing. Μαγιονέζα, τυρί philadelphia, unagi sushi sauce, αλλά και γιαούρτι σε συνδυασμό με σουσάμι ή wasabi furikake(σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα).

Το επόμενο βήμα είναι το τύλιγμα του sushi. Παίρνουμε το ειδικό μπαμπού εργαλείο, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη για να μην κολλάει το roll και απλώνουμε επάνω το φύκι. Φροντίζουμε πάντα να έχουμε δίπλα μας ένα μικρό μπολ με νερό και λίγο λάδι όπου θα βουτάμε συχνά τα χέρια μας για να μην κολλήσει το ρύζι. Τοποθετούμε σιγά σιγά ρύζι στο μισό κομμάτι από το φύκι, το απλώνουμε ομοιόμορφα και προσθέτουμε τα αγαπημένα μας υλικά, το τυλίγουμε με το μπαμπού όπως θα κάναμε για να ανοίξουμε φύλλο με το μπλάστη και σφίγγουμε το roll για μερικά δευτερόλεπτα προκειμένου να κολλήσει και να δέσει. 

Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική. Είναι τέτοια η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο κατάστημα κάθε φορά που γίνεται κάποιο μάθημα, που παρασύρει κάθε επισκέπτη να θέλει και αυτός να πάρει μέρος.  Οι περισσότεροι που συμμετέχουν στα μαθήματα έρχονται ξανά, προσκαλούν φίλους και επιθυμούν να ενημερώνονται για όλα όσα προγραμματίζουμε”, θα μας πει η δασκάλα μας γεμάτη ενθουσιασμό και εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί της. Μέσα σε δύο μόλις ώρες μάθαμε να φτιάχνουμε sushi, πειραματιστήκαμε με νέες συνταγές (μάθαμε ακόμα και inside out roll) και γνωρίσαμε προΐόντα από διάφορες κουζίνες που δεν αντισταθήκαμε να προμηθευτούμε για να τα χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι.

 

Εάν θέλετε να μάθετε να μαγειρεύετε μία καινούργια κουζίνα, σας αρέσουν οι ομαδικές δραστηριότητες με φίλους, λιγουρεύεστε ιαπωνικές και διεθνείς λιχουδιές ή προσπαθείτε να αναζωπυρώσετε τη φλόγα στον έρωτά σας και να έρθετε λίγο πιο κοντά με το ταίρι σας, τρέξτε να κλείσετε ένα μάθημα στο Wok Shop και θα μας θυμηθείτε. Bonus μετά το μάθημα όλο το sushi που φτιάξατε για εσάς προκειμένου να δοκιμάσετε τι καταφέρατε, ενώ για τους αναγνώστες του thatslife.gr  με κάθε αγορά προϊόντων άνω των 50€, προσφέρουμε μία Learn to Wok Gift Card για ένα δωρεάν prive μάθημα Sushi που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να προσφέρετε ως δώρο στους φίλους σας.

 *Εκτός από τα προγραμματισμένα δωρεάν Learn to Wok, πραγματοποιούνται και prive μαθήματα σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε πελάτη.

Wok Shop σε ευχαριστούμε!

WOK SHOP ASIAN SUPER MARKET
Διεύθυνση: Λ. Ελαιών 35, 14564 Κηφισιά, Ελλάδα
Phone: (+30) 210.62.06.008
Email: [email protected]