Τα churros είναι οι Ισπανικοί μακρουλοί λουκουμάδες. Αυτή η αλμυρή εκδοχή με dip τσένταρ είναι ιδανική για να υπάρχει στο τραπεζάκι του σαλονιού όταν βλέπετε ταινία ή όταν παρακολουθείτε ποδοσφαιρικό αγώνα.

Υλικά:
250 γρ. νερό
80 γρ. βούτυρο
120 γρ. αλεύρι
4 κρόκους
200 γρ. μπέικον
Σπορέλαιο
Αλάτι
Πιπέρι

Για το dip:
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
150γρ. γάλα
200 γρ. μαύρη μπύρα
30 γρ. μουστάρδα
350 γρ. Tσένταρ

Εκτέλεση:
Για τα churros:
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και σε ένα τηγάνι με λίγο σπορέλαιο το σωτάρουμε να γίνει τραγανό. Αφήνουμε στην άκρη σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να λιώσει.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και όταν είναι έτοιμο (λιωμένο) το βούτυρο, ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι ανακατεύοντας έντονα με ένα σύρμα χειρός ώσπου να κάνουμε μία ζύμη. Θα πρέπει να ξεκολάει από τα τοιχώματα. Τραβάμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε τους κρόκους ανακατεύοντας αμέσως για να μην κόψουν!

Αφού ενσωματώσουμε τα αυγά στο μείγμα, προσθέτουμε το μπέικον και ενσωματώνουμε. Βάζουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλασικής με το κορνέ της αρεςκείας μας.

Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό σπορέλαιο και ανοίγουμε το μάτι στο τέρμα να κάψει καλά. Ρίχνουμε με τη σακούλα σιγά σιγά τη ζύμη κόβοντας κομμάτια. Όταν πάρουν χρώμα, αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Για το dip:
Σε κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.

Προσθέτουμε το αλεύρι ξαι ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να ομογενοποιηθούν τα υλικά.  Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας κάθε φορά ώσπου να απορροφάται από το μείγμα.

Συνεχίζουμε και με τη μπύρα με τον ίδιο τρόπο. Δε ρίχνουμε τα υγρά μονομιάς για να μη δημιουργηθούν σβώλοι!

Τέλος προσθέτουμε τη μουστάρδα και το τσένταρ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Σερβίρουμε δίπλα στα churros.