Η παραδοσιακή ελληνική συνταγή είναι ιδανική για τους θερινούς μήνες αφού μπορεί να συνοδευτεί από δροσερό γιαούρτι.

Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. ρύζι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • λίγο κόλιανδρο
  • φρέσκο ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • λίγο κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Αμπελόφυλλα
  • Χυμό από 2 λεμόνια (για το τέλος)

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε ελαφρά όλα τα υλικά για τη γέμιση.Αφού ζεματίσουμε τα αμπελόφυλλα για να μαλακώσουν και να «καθαρίσουν», τα γεμίζουμε με λίγη γέμιση και τυλίγουμε προσέχοντας να μην τα σφίξουμε πάρα πολύ γιατί το ρυζάκι θα φουσκώσει με το βράσιμο.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο αμπελόφυλλα (όσα μας σχίστηκαν!) και από πάνω βάζουμε τα ντολμαδάκια κολλητά το ένα στο άλλο χωρίς καθόλου κενά.Στύβουμε από πάνω 1-2 λεμόνια, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και νεράκι μέχρι να τα καλύψει.

Βάζουμε πάνω στα ντολμαδάκια ένα πιάτο για βάρος για να μη διαλυθούν στο βράσιμο και βράζουμε για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά.

Σερβίρουμε με λεμόνι και γιαούρτι προαιρετικά.συνταγή για ντολμαδάκια