Έφτασε η Μεγάλη Εβδομάδα κι έστω και τελευταία στιγμή, κάποιοι θα αποφασίσουν να νηστέψουν. Αυτή η συνταγή είναι νηστίσιμη και λίγο διαφορετική. Επίσης το κριθαράκι, το κάνει λίγο πιο «προσιτό» για τα πιτσιρίκια. Όταν δεν πρόκειται για περίοδο νηστείας, μπορείτε να το σερβίρετε με μια κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι που του πάει πολύ.

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού φακές ψιλές

1 φλιτζάνι τσαγιού κριθαράκι μέτριο

1/2  φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κύβος λαχανικών

1 κουτί τοματάκια στον τρίφτη (400 γραμ.)

1 φλιτζάνι τσαγιού νερό + 2 ακόμα φλιτζάνια

Αλάτι, μπούκοβο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές σε άφθονο αλατισμένο νερό για 15’ και τις σουρώνουμε.

Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 2’-3’ και μετά προσθέτουμε τις φακές, το 1 φλιτζάνι νερό, τον κύβο, τα τοματάκια κι αλάτι. Σιγοβράζουμε για 15’ περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι φακές.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και τα άλλα 2 φλιτζάνια νερό, λίγο μπούκοβο (ή και περισσότερο αν μας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις) κι ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και να μαλακώσει το κριθαράκι. Ανακατεύουμε πολύ συχνά γιατί το κριθαράκι κολλάει πολύ εύκολα.P9910648R