…για πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Υιοθετήστε την και δεν θα χάσετε!

 

Η μεσογειακή διατροφή, βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων, στο ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, στην κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών και σπόρων, καθώς και στη μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέατος και στη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως επίσης και στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

 

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που ζουν στη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με τους κατοίκους των δυτικών κοινωνιών, ενώ όσοι έχουν υιοθετήσει την μεσογειακή διατροφή ως βασικό παράγοντα διατροφής τους, παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες για εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση των νόσων Parkinson και Alzheimer. Τα ευεργετικά συστατικά του ελαιόλαδου, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, καθώς και των πλούσιων φυτικών ινών που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν συσχετιστεί άμεσα με την ελάττωση της καρδιαγγειακής νόσου, με αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση και με την ελάττωση της κακής οληστερίνης LDL. Επίσης, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ που είναι πλούσιο σε φλαβοειδή και έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στην ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικό όχι μόνο να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, αλλά να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής για εμάς και για ολόκληρη την οικογένεια, ώστε και τα παιδιά να μαθαίνουν να τρέφονται σωστά.