Πολλές συνταγές έχουν ειπωθεί σχετικά με το πως είναι η καλύτερη μηλόπιτα. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν λίγες συνταγές που αξίζουν και η καλύτερη περιγράφεται παρακάτω.

Υλικά

2 φύλλα κρούστας
7-8 μικρά μήλα αποφλοιωμένα και κομμένα σε φέτες
1 μπάρα Βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα μήλα σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 300 βαθμούς  και σε ένα μέτριο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε καλά σχηματίζοντας μια πάστα. Προσθέτουμε το νερό, τη μαύρη ζάχαρη και τη κρυσταλλική καθώς και τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία αφήνοντας να σιγοβράσει για ένα λεπτό ακόμα. Αφαιρούμε από τη σάλτσα το 1/3 και το κρατάμε σε ένα ποτήρι και στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα στα μήλα ανακατεύοντας καλά. Τοποθετούμε στο ταψί το ένα φύλλο κρούστας και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με τα μήλα. Κόβουμε το δεύτερο φύλλο κρούστας σε λωρίδες και σχηματίζουμε ένα πλέγμα και βουρτσίζουμε με το υπόλοιπο 1/3 του μείγματος όπου έχουμε κρατήσει. Καλύπτουμε τη πίτα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για δέκα λεπτά.