Όταν ο καιρός είναι μούντος, ονειρεύεσαι ζεστά, κρεμώδη ροφήματα, γεμάτα αρώματα και ξεχωριστές γεύσεις. Λες κι όταν βουτάς και γυρίζεις το κουταλάκι μέσα στο ρόφημα και πίνεις μερικές γουλιές, αδειάζει το μυαλό σου. Το φθινόπωρο μας φέρνει ένα από τα πιο ξεχωριστά αγαθά, την κολοκύθα και με αυτό το συστατικό μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα λαχταριστό ρόφημα καφέ με γάλα και μπαχαρικά.

Υλικά (για 2 κούπες)

2 κ.σούπας πουρές κολοκύθας (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πολτός από κονσέρβα κολοκύθας)

2 κ.σούπας ζάχαρη

2 κ.σούπας εκχύλισμα βανίλιας

2 φλιτζάνια γάλα πλήρες

1-2 δόσεις καφέ εσπρέσο (περίπου 1/4 του φλιτζανιού)

1/4 του φλιτζανιού σαντιγί

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προτεινόμενα μπαχαρικά:

1/2 κ.γλυκού κανέλα σε σκόνη

1/4 κ.γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο γαρίφαλο

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, αναμειγνύουμε τον πουρέ κολοκύθας με τα μπαχαρικά και ρίχνοντας αρκετή δόση πιπεριού, ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρει τη μυρωδιά “μαγειρεμένου” το μείγμα μας.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή σβολώδους, πηχτού σιροπιού.

Στο σιρόπι προσθέτουμε το γάλα, που ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά αναμειγνύοντας και το εκχύλισμα βανίλιας. Θα χρειαστεί να προσέξουμε να μην παραβράσουμε το μείγμα. Με ένα χτυπητήρι ή μπλέντερ χειρός ανακατεύουμε το γάλα μέχρι να αποκτήσει αφρώδη και πιο πηχτή σύσταση.

Ετοιμάζουμε το εσπρέσο και το χωρίζουμε σε δύο κούπες προσθέτοντας το μείγμα με το γάλα. Στην κορυφή προσθέτουμε τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά της επιλογής μαςρόφημα καφέ κολοκύθας

Χρήσιμα tips:

  • Το ιδανικό είναι το γάλα να είναι πλήρες αλλά αν θέλουμε να γλιτώσουμε μερικά λιπαρά, η συνταγή μπορεί να εκτελεστεί και με γάλα 2% λιπαρών.
  • Η συνταγή μπορεί να εκτελεστεί και με υποκατάστατο ζάχαρης όπως στέβια ή φρουκτόζη.
  • Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα παρασκευής εσπρέσο, η συνταγή μπορεί να γίνει και με δυνατό στιγμιαίο καφέ σε ποσότητα που θα φτάνει στο μισό της κούπας.