Μύρισαν Χριστούγεννα, γι’ αυτό και σας προτείνουμε μια χριστουγεννιάτικη συνταγή με προέλευση την Γερμανία. Η παρασκευή του Stollen ή Chistollen αποτελεί μια χριστουγεννιάτικη παράδοση των Γερμανών η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Τα πρώτα «καρβέλια» Stollen πωλούνταν στα πανηγύρια κάθε Χριστούγεννα προς τιμήν των πριγκήπων και των ανωτάτων λειτουργών της εκκλησίας και παρασκευάζονταν χωρίς γάλα ή βούτυρο καθώς η Καθολική Εκκλησία απαγόρευε την χρήση αυτών των υλικών την περίοδο των εορτών.

Ο θρύλος λέει πως το εξόγκωμα που εμφανίζεται στην πάνω επιφάνεια του κέικ συμβολίζει την καμπούρα της καμήλας που μετέφερε τα δώρα των Τριών Μάγων στον μικρό Ιησού και πως οι σταφίδες που βρίσκονται στην γέμιση αναπαριστούν τα πολύτιμα κοσμήματα (χρυσός) που έλαβε ο Μεσσίας ως δώρο.

 Συνταγή Stollen:

 

Συστατικά: 

250 γρ. ανάμεικτα γλασέ φρούτα
250 γρ. σταφίδες
3 κουτ. γλυκού μαύρο ρούμι
3 κουτ. γλυκού χυμό πορτοκαλιού
1 κυβάκι φρέσκια μαγιά
185 γρ. ζεστό νερό
160 γρ. γάλα
85 γρ. μέλι
850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αβγό
125 γρ. ανάλατο βούτυρο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½  κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
3 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλο
125 γρ. αμύγδαλα ψημένα και καβουρντισμένα
125γρ. άχνη ζάχαρη

Μερίδες:1 φόρμα 
Εκτέλεση:Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα φρούτα και τις σταφίδες και τα σκεπάζουμε με το ρούμι και το χυμό πορτοκαλιού.

Σε ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 250 γρ. από το αλεύρι ,το γάλα ζεσταμένο ελαφρά και το μέλι.

Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου.

Αφού φουσκώσει προσθέτουμε τα φρούτα, το αβγό χτυπημένο, το βούτυρο λιωμένο, τα αμύγδαλα τριμμένα, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να γίνει η ζύμη αφράτη και πολύ ελαστική.

Πλάθουμε ένα τετράγωνο περίπου κομμάτι και το διπλώνουμε στα δύο χωρίς να κλείσει στην άλλη πλευρά.

Την τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C και ψήνουμε για 25-30  λεπτά.

Μόλις ψηθεί πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και απολαμβάνουμε.

Πηγή συνταγής: fooddaily.gr