Φθάνοντας στο τέλος των Αποκριών, ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα κούλουμα και να στρώσουμε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας που σηματοδοτεί το τέλος της καρναβαλικής περιόδου και την αρχή της Σαρακοστής. Το έθιμο προστάζει να βγούμε έξω, να πετάξουμε χαρταετό και να στρώσουμε τραπέζι παραθέτοντας τα σαρακοστιανά πιάτα. Λαγάνα, ταραμοσαλάτα και φυσικά ο χαλβάς έχουν την τιμητική τους, χωρίς βέβαια να παραλείπουμε κι άλλες λιχουδιές όπως γίγαντες, χταποδάκι και κάθε είδους θαλασσινά.

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται. Η κατανάλωση της λαγάνας συνδέεται άμεσα με την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής, δηλαδή της περιόδου της νηστείας που σηματοδοτεί την προετοιμασία για το Πάσχα, αφού η λαγάνα, ψωμί χωρίς προζύμι, συμβολίζει την κατανάλωση αζύμων κατά την Έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Τραγανή και με μπόλικο σουσάμι κατέχει πρωταρχικό ρόλο και συνοδεύει τα υπόλοιπα εδέσματα. Κι η ταραμοσαλάτα, όμως, κρίνεται απαραίτητη. Από λευκό ταραμά, που είναι ο αυθεντικός και θεωρείται ποιοτικά ανώτερος, ή από εκείνον με το ρόδινο χρώμα, με προσθήκη πατάτας ή ψωμιού, η ταραμοσαλάτα θεωρείται εκλεκτός κι αναγκαίος μεζές που η αλμυρή γεύση του συνδυάζεται άψογα με κρασί ή ουζάκι.

Και για το τέλος φυσικά έχουμε χαλβά. Με αραβική πιθανότατα καταγωγή αφού η ονομασία του προέρχεται απο την λέξη hulw που σημαίνει γλυκό, ο χαλβάς είναι γνώριμο γλύκισμα όχι μόνο στην Ελλάδα, που μάλλον εντάχθηκε στο διαιτολόγιό μας κατά τον 12ο αιώνα, αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Από τα τρία είδη χαλβά, τον σησαμένιο, των Φαρσάλων και τον σιμιγδαλένιο, ο πρώτος, γνωστός κι ως χαλβάς του μπακάλη, που παρασκευάζεται από ταχίνι, είναι κι αυτός που έχει την πρωτοκαθεδρία την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Γευστικός, θρεπτικός κι ωφέλιμος για την υγεία του οργανισμού μας, ο χαλβάς για να πετύχει θέλει αγνά υλικά και σωστό ζύμωμα, όπως παραδέχονται οι γνώστες της ιστορίας και της τέχνης του.

Όπου κι αν στρώσετε το σαρακοστιανό τραπέζι, το ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ! σας εύχεται καλά Κούλουμα!

Υ.Γ. Σας παρουσιάζουμε τρεις συνταγές για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Ταραμοσαλάτα

Υλικά 

8 φέτες μπαγιάτικο ψωμί

4κουταλιές της σούπας λευκός ταραμάς

2κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3\4 της κούπας ελαιόλαδο

5 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού (μπορείτε και παραπάνω αν θέλετε)

Εκτέλεση

Κόψτε και πετάξτε την κόρα του ψωμιού και μουλιάστε το σε νερό. Στη συνέχεια στραγγίστε το, πιέζοντας με τα χέρια.

Σε ένα μπλέντερ βάλτε τον ταραμα μαζί με το κρεμμύδι και πολτοποιείστε για ένα λεπτό.

Προσθέστε το ψωμί στο μπλέντερ και ρίξτε σιγά σιγά το ελαιόλαδο(με το μπλέντερ να δουλεύει) μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα. Στο  τέλος ρίξτε το χυμό λεμονιού και λίγο πιπέρι.

Τηγανιτά καλαμαράκια με σως μαγιονέζα-wasabi

Υλικά

500 γραμμάρια καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε λωρίδες

1\2 χυμό λεμονιού

1φλιτζάνι νερό

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ηλιέλαιο

Αλάτι, άσπρο πιπέρι

Για την σως χρειάζεστε 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα ανακατεμένη με 1 κουταλιά του γλυκού έτοιμη πάστα wasabi

Εκτέλεση

Βάζετε τα καλαμαράκια μέσα στο νερό μαζί με το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και τα αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον για μισή ώρα.

Ζεσταίνετε πολύ καλά το ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα.

Βγάζετε τα καλαμαράκια και τα σουρώνετε.

Στη συνέχεια ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι και αλευρώνετε σε αυτό τα καλαμαράκια ένα ένα.

Τα τηγανίζετε λίγα λίγα για 2 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά και τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί

Χταπόδι ξυδάτο

Υλικά

1 κιλό χταπόδι

4-5 κόκκους πιπέρι

1 1\2 φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί

2 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

Λίγη κόκκινη και λίγη πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες

Αλάτι

Ρίγανη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.

Προσθέτουμε το πιπέρι, το φύλλο δάφνης και το μισό ξύδι

Βράζουμε για μια ώρα περίπου ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού και μετά το στραγγίζουμε.

Κόβουμε το χταπόδι σε ροδέλες και το βάζουμε σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο ξύδι, τη ρίγανη και τις ψιλοκομμένες πιπεριές. Το αφήνουμε μια μέρα να μαριναριστεί.