Θα μπορούσαμε να δηλώσουμε πως υπάρχουν δύο κατηγορίες «γλυκατζήδων». Αυτοί που λατρεύουν τη σοκολάτα κι αυτοί που αγαπούν τα γλυκά με λεμόνι. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η τάρτα με πλούσια κρέμα λεμόνι και αφράτη μαρέγκα. Ιδού η πιο αναλυτική συνταγή που μπορείτε να βρείτε:

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 120γρ. βούτυρο 82% λιπαρά
  • 50γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 δόση βανίλια
  • 15γρ. ασπράδια αυγών

Κοσκινισμένα:

  • 200γρ. αλεύρι
  • 2,5γρ. μπέικιν πάουντερ

Για τον κιγιέ

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 65 ml νερό
  • 20 γρ. γλυκόζη
  • 150 γρ. ασπράδια αυγών
  • 65 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για την κρέμα λεμονιού

  • 500 ml γάλα
  • 50 γρ. κορν φλαουρ
  • 60 γρ. κρόκους αυγών
  • 80 ml χυμό λεμόνι
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • 140 γρ. κιγιές

Για τη μαρέγκα

  • 90 γρ. ασπράδια αυγών
  • Ξύσμα ½ λεμονιού
  • 150 γp. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Χτυπαμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τα ασπράδια. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 15’ να παγώσει και ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 2mm. Φορμάρουμε στο τσέρκι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.

Για τον κιγιέ

Βράζουμε τα 250γρ. ζάχαρης με το νερό και τη γλυκόζη με΄χρι το μείγμα να φτάσει στους 142 βαθμούς. Παράλληλα, χτυπάμε τα ασπράδια με τα 65γρ. ζάχαρης στη γρήγορη ταχύτητα του μίξερ και μόλις φουσκώσουν κατεβάζουμε στη μεσαία ταχύτητα ρίχνοντας σταδιακά την καραμέλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα στη γρήγορη τα χύτητα μέχρι το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για την κρέμα λεμονιού

Βράζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το κορν φλάουρ, τους κρόκους, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και προσθέτουμε λίγο καυτό γάλα. Σουρώνουμε το μείγμα, το ρίχνουμε στο γάλα και βράζουμε για 1’. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε τον κιγιέ.

Για τη μαρέγκα

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με το ξύσμα λεμονιού. Μόλις αρχίσουν να φουσκώνουν, ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.