Οι τάρτες είναι πάντα η εύκολη λύση γιατί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε υλικά που έχουμε συνήθως σπίτι μας (τυριά, αλλαντικά), είτε υλικά που μας έχουν περισσέψει από προηγούμενα γεύματα (κοτόπουλο, κιμάς, κλπ).

Μπορούμε να τις σερβίρουμε σαν πρώτο πιάτο ή σαν κυρίως γεύμα με μία ωραία πράσινη σαλάτα.

Εδώ θα βρείτε μια συνταγή με τυριά και σπανάκι.

Υλικά

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

500 γραμμάρια σπανάκι κατεψυγμένο

½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 φύλλο σφολιάτας

1 αυγό

¾  φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο

400 γραμμάρια διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα (gouda, emmental, γραβιέρα)

1 μικρή κρέμα γάλακτος light

Αλάτι

Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι (2’-3’). Προσθέτουμε και το σπανάκι και τσιγαρίζουμε μέχρι να απορροφήσει όλα του τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κρυώσει.

Εν τω μεταξύ βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο της σφολιάτας. Αν περισσεύει φύλλο έξω από την ταρτιέρα, το κόβουμε με ένα μυτερό μαχαίρι. Τρυπάμε τη σφολιάτα με ένα πιρούνι και την αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, το μίγμα με το σπανάκι, την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη σφολιάτα κι απλώνουμε ομοιόμορφα.

Διπλώνουμε και στρίβουμε όσο φύλλο σφολιάτας περισσεύει περιμετρικά από τη γέμιση.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο βαθμούς φούρνο (στον αέρα) για 40’-45’ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας και να ψηθεί καλά το φύλλο της σφολιάτας.