Βλέποντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, άκουσα το μήνυμά τους και οι σκέψεις άρχισαν να τρέχουν. Άκουσα μια κραυγή ο άνθρωπος να αξιοποιήσει τη δύναμη που έχει, που πανηγυρικά παρουσιάζεται μέσα από το σώμα του κάθε Ολυμπιακού αθλητή, για να έρθει πιο κοντά στη φύση και να την προστατέψει.

Εμπνεύστηκα τόσο πολύ από αυτό, που σκέφτηκα ότι ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη δύναμη που έχει, σαν ένας μικρός αθλητής, μέσα από την καθημερινότητά του. Άλλωστε όταν ξεκινήσεις και μπεις μέσα σε αυτό τον τρόπο ζωής, θα είναι τόσο απλό και εύκολο που αν δεν το κάνεις θα νιώθεις ότι κάτι δεν σου πάει καλά.

Ας βάλουμε λοιπόν τη φύση μέσα στα σπίτια μας, στη ζωή μας και ας μάθουμε τις βασικές αρχές για την προστασία της στα παιδιά μας. Μπορεί σε πολλούς αυτό να ακουστεί τετριμμένο, ξεπερασμένο, παλιό και βαρετό, γιατί όλοι πλέον για παράδειγμα ανακυκλώνουμε ή φερόμαστε οικολογικά. Ναι αλήθεια??? Είστε σίγουροι?

Δυστυχώς δεν πρέπει μόνο να κάνουμε ότι είμαστε υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, γιατί έτσι απλά δείχνουμε ένα πιο φιλικό πρόσωπο στον κοινωνικό περίγυρό μας ή κερδίζουμε σε μια φιλική συζήτηση, αλλά πραγματικά με απλές καθημερινές κινήσεις ας το κάνουμε πράξη στα αλήθεια αυτή τη φορά. Και επειδή όλα στον άνθρωπο ξεκινούν από το μυαλό – αυτό είναι λένε που μας κάνει ανώτερα όντα-, ας κάνουμε λοιπόν μια απλή λίστα με τα Δεν Πρέπει και τα Πρέπει του τρόπου σκέψης και δράσης στην καθημερινότητά μας για να μπορέσουμε να συμβάλουμε και εμείς σε αυτή την Ολυμπιακή Οικολογική προσπάθεια.

Δεν Πρέπει:

* Δεν πρέπει να λέμε ότι αυτό που κάνουμε δεν έχει νόημα γιατί οι άλλοι απλά δεν το κάνουν. Έχει και παραέχει νόημα, αν έστω και ένα καπάκι στους τόνους πλαστικών καπακιών ανακυκλωθεί ή αξιοποιηθεί και δεν μείνει απλά ένα σκουπίδι που κάποτε σε ένα υπερρεαλιστικό μέλλον μείνει για το μαζέψει ο Wall-E μετά από 100 χρόνια.

* Δεν πρέπει να θεωρούμε την ανακύκλωση κάτι που ουσιαστικά δεν λειτουργεί, γιατί κάποιοι απλά περνάνε και χαλάνε ή ανακατεύουν τους κάδους ανακύκλωσης (ναι μπορεί να συμβεί και αυτό).

* Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι όλη η ιστορία με την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι απλά ένας ακόμα μύθος του τύπου «μας ψεκάζουν». Ναι το έχω ακούσει και αυτό. Και δυστυχώς όχι δεν είναι μύθος ή υπερβολή κάποιων τρελών οικολόγων.

* Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι το να βάλουμε τα παιδιά μας στον τρόπο σκέψης της ανακύκλωσης, ή της οικονομίας νερού, ή του οικολογικού τρόπου ζωής, είναι κάτι το υπερβολικό που ουσιαστικά θα κουράσει τα παιδιά μας χωρίς λόγο.

* Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι ο οικολογικός τρόπος ζωής είναι για τους μη έχοντες που ουσιαστικά προσπαθούν να κάνουν οικονομία και το ονομάζουν οικολογία.

105e04172d85b84e0f85da5b0e976e67

ΠΡΕΠΕΙ:

* Να διδάξουμε καταρχήν τα παιδιά μας να τους γίνει τρόπος ζωής η ανακύκλωση, η μη μόλυνση, η επαναχρησιμοποίηση παλιών αντικειμένων σε νέες χρήσεις και ότι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να συμβάλουμε και εμείς στην προσπάθεια.

* Να δείξουμε στα παιδιά μας τα χάλια που τους παραδίδουμε, να τους δείξουμε έμπρακτα τη δική μας προσπάθεια και να τους παρακαλέσουμε μεγαλώνοντας να προσπαθήσουν να βρουν ένα τρόπο για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος της καταστροφής. Και ότι δεν μεταθέτω την ευθύνη στους επόμενους, αλλά να γίνουν μελλοντικοί περιβαλλοντικοί στρατιώτες. Που θα πάει? Κάποια στιγμή το κακό θα σταματήσει.

* Να βάλουμε όλοι φυτά και άνθη στα μπαλκόνια μας, ακόμα και αν αυτά είναι τα πιο μικρά μπαλκόνια που έχει σκεφτεί ποτέ άνθρωπος. Ακόμα και αν δεν είστε τύπος της φύσης – προσωπικά δεν θα μπορούσα να πάω πχ. Camping- θα μάθετε να ζείτε δίπλα σε έστω 2-3 φυτά.

* Πρέπει όλοι να μάθουμε να φυτεύουμε δυο τρία ζαρζαβατικά έστω τα αρωματικά για το φαγητό μας ή κάποια λαχανικά. Έτσι ακόμα και όταν ζούμε στην πόλη όχι μόνο δεν χάνουμε την επαφή με τη γη αλλά και αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον κόπο που έχει για να βγει ένα μαρούλι. Έτσι εκτιμάμε περισσότερο το φαγητό μας και ψάχνουμε τρόπους να το έχουμε πιο «καθαρό» στο πιάτο μας.

* Ναι πρέπει όλοι να βάλουμε 1-2 γλάστρες μέσα στο σπίτι μας, κάτι σαν κατοικίδιο. Αυτά που θα μας προσφέρουν θα είναι πολλαπλάσια της ελάχιστης φροντίδας που μας ζητάνε. Διαβάστε και ψάξτε ιδέες για διακόσμηση εσωτερικών χώρων με φυτά. Είναι η τελευταία παγκόσμια τάση στο interior design.

* Να φερόμαστε σε σεβασμό στη φύση σε κάθε δραστηριότητά μας, είτε είναι μια εκδρομή στο βουνό είτε ένα μπάνιο στη θάλασσα. Φροντίζουμε πάντα να μην αφήσουμε ένα βρώμικο «αποτύπωμά» μας, είτε λέγεται πλαστικά, είτε αποτσίγαρα, είτε στη χειρότερη κάποια φωτιά. Είναι για παράδειγμα τόσο απαίσιο όταν κάνεις μια βόλτα στο δάσος να βλέπεις πεταμένο κάτω το πλαστικό ποτηράκι από τον φρέντο που προηγούμενου επισκέπτη.

* Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε οικολογικά και να το κάνουμε πράξη.

* Και ναι κάποια πράγματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον λέγονται απλά ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ! Ας φυτέψουμε λοιπόν ο κάθε ένας από εμάς και όλοι οι άνθρωποι στη γη από έναν σπόρο όπου βρούμε χώμα και ας γίνουμε Ολυμπιακοί Περιβαλλοντικοί Πρωταθλητές!