Το πρόβλημα του bullying είναι γνωστό πως έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην σύγχρονη εποχή με την Αμερική να δοκιμάζεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως επάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Πολύ συχνά ακούμε για ιστορίες όπου παιδιά υπήρξαν θύματα bulling με την κατάληξη να είναι άλλες φορές τραγική και άλλες να αφήνει “απλά” βαθιά τραύματα στα άτομα που υπέστησαν τη βία με οποιαδήποτε μορφή. Δάσκαλοι, ψυχολόγοι, γονείς, όλοι αναζητούν μία λύση σ’ αυτή την ανοιχτή πληγή που ταλανίζει όλο και περισσότερα παιδιά παγκοσμίως.
Μία πόλη στο Γουισκόνσιν φαίνεται πως βρήκε την δική της λύση στο πρόβλημα. Αρκετά “Αμερικάνικη” θα έλεγα κάποιοι ωστόσο μένει να δούμε εάν θα αποδειχθεί και λειτουργική σε βάθος χρόνου. Οι γονείς λοιπόν των παιδιών που γίνονται αντιληπτά πως κάνουν bulling, ειδοποιούνται από την αστυνομία. Αυτή είναι η πρώτη προειδοποίση. Εάν τα παιδιά επαναλάβουν το bulling μέσα σε 90 μέρες από το πρώτο περιστατικό, οι γονείς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν πρόστιμο της τάξης των 124 δολαρίων.
Το συμβούλιο της πόλης Plover πέρασε αυτό το μέτρο με τους αστυνομικούς να το αναλύουν στα μέσα λέγοντας πως εάν είσαι γονιός, πρέπει να είσαι υπεύθυνος για τα παιδιά σου, ωστόσο ελπίζουν πως δεν θα δώσουν ποτέ κανένα πρόστιμο, αφού η πρώτη παρατήρηση θα αποτελέσει ένα μάθημα και στα παιδιά και στους γονείς τους που θα δουν πιο σοβαρά το θέμα. Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Την έχει ήδη περάσει εδώ και δύο χρόνια μία άλλη πόλη στην ίδια πολιτεία, απ’ όπου την δανείστηκε το Plover. Εκεί μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια δεν έχει καταγραφεί περιστατικό όπου κόπηκε πρόστιμο.
Μήπως τελικά η λύση στο πρόβλημα είναι (και) το οικονομικό; Να πονέσει δηλαδή στο πορτοφόλι ο γονιός για να σκύψει περισσότερο επάνω στο παιδί του; Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν εντελώς άστοχο το μέτρο, αφού όπως υποστηρίζουν οι bullies έχουν αυτή την συμπεριφορά λόγω του αντίστοιχου bulling που υφίστανται σπίτι. Ωστόσο ο αντίλογος υποστηρίζει πως ίσως με αυτό το “πρόστιμο” μπορέσουν οι υπεύθυνες αρχές να φτάσουν στην πηγή του προβλήματος, το οικογενειακό περιβάλλον δηλαδή των bullies και να αποκαλυφθούν έτσι οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουν.