Έχω μια ανιψιά 2 ετών και τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου τις διαβάζουμε σιγά σιγά τα κλασικά παραμύθια και εφόσον είναι κοριτσάκι, η Σταχτοπούτα ήταν η πρώτη επιλογή. Τα περισσότερα βιβλία της Σταχτοπούτας την απεικονίζουν με λευκή επιδερμίδα και κατάξανθα μακριά μαλλιά. Λογικό από μία άποψη αφού ο μύθος της Σταχτοπούτας έχει ρίζες στη λαϊκή παράδοση της Γερμανίας και από αυτήν άντλησαν έμπνευση οι αδερφοί Grimm.

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή της Σταχτοπούτας είναι εκείνη που έγραψε το 1697 ο Γάλλος Συγγραφέας Charles Perrault με τα στοιχεία της νεραϊδονονάς, της κολοκύθας που μετατρέπεται σε άμαξα και το μυθικό γυάλινο γοβάκι, να περιλαμβάνονται στην ιστορία.

Και καθώς ξεκίνησα να διαβάζω τη Σταχτοπούτα στην ανιψιά μου σκέφτηκα πως δεν θέλω να την αναθρέψω με κάποια στερεότυπα. Παρόλο που θεωρώ πως είναι πολύ σωστό το πρότυπο της Σταχτοπούτας με την καλοσυνάτη και γενναιόδωρη καρδιά που μένοντας πιστή στις αρχές της, δικαιώνεται στο τέλος, δεν ήμουν σίγουρη πως το πρότυπο ξανθιά και άμωμη που κερδίζει το βασιλόπουλο ενδείκνυται πλέον για την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας.

Έτσι, θυμήθηκα πως χρόνια πριν η Χριστίνα Μανιά, με την οποία είχα τη χαρά και την τιμή να εργαστώ κάποτε μαζί της στον ίδιο εκδοτικό οίκο, είχε ξεκινήσει μια έρευνα για τις πολλές -τελικά- Σταχτοπούτες που υπήρχαν σε παραμύθια, μύθους και λαϊκές παραδόσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας έγινε βιβλίο με τίτλο “Οι Σταχτοπούτες του Κόσμου”, εικονογραφήθηκε από τον Γιώργο Σγουρό και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Mamaya.

Σταχτοπούτες του Κόσμου

Σταχτοπούτες του Κόσμου

Η συγγραφέας του βιβλίου, Χριστίνα Μανιά

Στο εν λόγω βιβλίο θα βρείτε ιστορίες από την Κίνα του 90υ αιώνα ως τα παλάτια της Αρχαίας Αιγύπτου, με δέκα Σταχτοπούτες και έναν…Σταχτοπούτο! Ναι, γιατί στα μακρινά Ιμαλάια, η καταπιεσμένη κόρη ήταν ο γιος ενός Βραχμάνου. Ποιες άλλες Σταχτοπούτες θα συναντήσετε σε αυτό το μαγικό ταξίδι λέξεων και παραδόσεων σε όλο τον κόσμο;

Καταρχάς, την Ελληνίδα Σταχτοπούτα, Σταχτομαρώ που είδε τη μητέρα της να μετατρέπεται σε αγελάδα που μετατράπηκε σε…δείπνο, αλλά το πνεύμα της την προστάτευε και με την καθοδήγηση της, οδήγησε τη Σταχτομαρώ στην αγκαλιά του βασιλιά. Ακόμη στις Σταχτοπούτες του Κόσμου, έχουν θέση και οι εναλλακτικές “Σημαδεμένο Πρόσωπο” της Βόρειας Αμερικής που είχε ουλές στο πρόσωπο επειδή είχε την ευθύνη να προσέχει να μη σβήνει ποτέ η φωτιά στη σκηνή και έτσι καιγόταν συχνά, αλλά και η μαύρη Σταχτοπούτα της Αφρικής που είχε για νεραϊδονονά ένα βάτραχο! Στο ίδιο βιβλίο θα διαβάσετε και την ιστορία της Ροδόπης από την αρχαία Ελλάδα που κατέληξε σκλάβα στην Αίγυπτο που σύμφωνα με πολλούς μελετητές αποτέλεσε τον πρώτο μύθο της Σταχτοπούτας.

Σταχτοπούτες του Κόσμου

Η Σταχτομαρώ (εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός)

Όπως σημειώνει η ίδια η συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου όλες οι Σταχτοπούτες έχουν ένα κοινό: “κακομεταχειρίζονται, αλλά με την κατάλληλη βοήθεια κι επειδή έχουν ευγενική ψυχή και καρδιά, φτάνουν στον ευτυχισμένο γάμο και αρκετά συχνά σε υψηλά αξιώματα”.

Σταχτοπούτες του Κόσμου

Η Χριστίνα Μανιά (στη μέση), ένα μεγάλο παιδί, παρουσιάζει τις Σταχτοπούτες της

Χαρίστε στα παιδιά σας τις “Σταχτοπούτες του Κόσμου” και γνωρίστε μαζί τους τις Σταχτοπούτες της υφηλίου που ανταποκρίνονται πολύ πιο αρμονικά στα δεδομένα της σύγχρονης κοινωνίας χωρίς σύνορα, της κοινωνίας όπου η ομορφιά δεν ακολουθεί πρότυπα…Barbie και της κοινωνίας όπου έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη να μεγαλώνει ανθρώπους με ευγενική ψυχή και καλή καρδιά 😉