Μία από τις αλλαγές που έφερε η οικονομική κρίση αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι η ευελιξία στον τρόπο εργασίας. Έτσι, αρκετοί είναι πλέον εκείνοι που δουλεύουν από το σπίτι τους αφού το μόνο που χρειάζονται είναι ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μια καλή σύνδεση wi-fi.

Τι γίνεται όμως όταν το άτομο που εργάζεται από το σπίτι είναι μαμά ή μπαμπάς; Ένα μωρό ή μερικά πιτσιρίκια να τριγυρνούν στο σπίτι δεν συνιστούν, συνήθως, ένα ήρεμο περιβάλλον εργασίας. Ρώτησα αρκετές μαμάδες που έχουν υιοθετήσει το νέο μοντέλο εργασίας πως τα καταφέρνουν και όλες μου έδωσαν τις ίδιες συμβουλές που είναι οι εξής:

Η ώρα του μεσημεριανού ύπνου ή όταν το παιδί βρίσκεται στον παιδικό σταθμό/σχολείο είναι η ποιοτικός χρόνος εργασίας

Όσοι έχουμε εργαστεί στο γραφείο, έχουμε να θυμόμαστε αρκετές φάσεις passatempo, ο πρωινός καφές που λες τα νέα με τους συναδέλφους, ένα, δύο…πέντε βίντεο που χαζεύετε όλοι στο YouTube… η αλήθεια είναι πως το 8ωρο είναι σπάνια ποιοτικό 8ωρo γι’ αυτό και πολλές φορές μετατρέπεται σε 10ωρο. Μια μαμά που εργάζεται από το σπίτι δεν έχει αυτό το περιθώριο. Μαθαίνει να εκμεταλλεύεται το κάθε λεπτό που λείπει ή κοιμάται το παιδί και έτσι διακπεραιώνει όλες τις εκκρεμότητες της γρήγορα και συγκεντρωμένα.

Μπαίνουν όρια στο χώρο και όχι μόνο…

Η ιδανική συνθήκη εργασίας είναι να υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος-δωμάτιο που η μαμά μπορεί να χρησιμοποιεί ως γραφείο. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο εύκολο να βάλει όρια στο παιδί και να του εξηγήσει πως μπορεί να βρίσκεται από το σπίτι αλλά πως το συγκεκριμένο δωμάτιο είναι ο χώρος εργασίας της, το γραφείο της και πως δεν μπορεί να αποτελεί χώρο παιχνιδιού. Γενικώς, όπως μου τόνισαν όλες οι μαμάδες, χρειάζεται αρκετή υπομονή κι επιμονή αλλά είναι σημαντικό να καταλάβει το παιδί πως η μαμά μπορεί να είναι στο σπίτι αλλά δεν είναι όλες τις ώρες διαθέσιμη. Βοηθάει βέβαια, αν η μαμά έχει ορίσει ένα καθημερινό πρόγραμμα με συγκεκριμένες ώρες παιχνιδιού και εργασίας το οποίο καλό είναι να τηρείται με συνέπεια. Μην ξεχνάτε, πως τα παιδιά χρειάζονται κι αποζητούν τα όρια.

Αποδεχθείτε το γεγονός πως κάποιες μέρες δεν θα είναι εύκολες

Θα υπάρχουν και μέρες που είτε θα έχετε βγει εκτός χρονοδιαγράμματος είτε το παιδί σας θα έχει αρρωστήσει και θα χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και προσοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις απλώς αποδεχτείτε το γεγονός πως «δεν είναι καλή μέρα», αυτοσχεδιάστε ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζετε και προσπαθήστε να αναπληρώσετε τις χαμένες ώρες εργασίας, κλέβοντας μερικές ώρες από το νυχτερινό σας ύπνο. Ένα από τα καλά του να εργάζεσαι από την οικία σου είναι πως κανείς δεν ελέγχει ποιες ώρες δουλεύεις αρκεί να παραδίδεις το project σου εγκαίρως.

Και να θυμάστε, πως το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι «Προγραμματισμός, Όρια αλλά και Ευελιξία!»