To ρομάντζο του 1990 έγραψε ιστορία και μπορεί να έχει τόση επαφή με την πραγματικότητα όση ένας έλληνας πολιτικός με το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο έκαψε καρδιές όταν προβλήθηκε. Ο golden boy Richard Gere και η πόρνη πολυτελείας Julia Roberts έδωσαν μία εκσυγχρονιστική κλωτσιά στα δεδομένα του Πυγμαλίωνα και άφησαν την απίστευτη γοητεία και χημεία τους να δημιουργήσουν μία ιστορία αγάπης που θριαμβεύει σε κόντρα κάθε συντηρητικού μυαλού. Το επίτευγμα του Garry Marshall είναι πως έκανε μία ταινία όπου όλα μοιάζουν μοναδικά χάρτινα και σαν τσιχλόφουσκα, ένα κλασικό παράδειγμα ζαχαρένιου, ’80s κινηματογράφου. Είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζετε για την κλασική ταινία που το κοινό την παρακολουθεί μέχρι σήμερα με γερή δόση νοσταλγίας, γι’ αυτό ας τους ρίξουμε μία ματιά μαζί.

* Αν και οι Αμερικανοί λάτρεψαν το σώμα της Roberts στο φιλμ, ήταν εκείνο της Donna Scoggins που πόσταρε στο πόστερ!

* Στη σκηνή του σεξ το άγχος της Roberts ήταν τόσο μεγάλο που μία φλέβα πετάχτηκε στο μέτωπό της. Έπρεπε να της κάνουν μασάζ για να φύγει και να συνεχίσουν το γύρισμα.

* Η σκηνή που ο Gere κλείνει το κουτί με το περιδέραιο και πιάνει τα δάχτυλα της Roberts ήταν ιδέα της στιγμής και εκτός σεναρίου κάτι που την ξάφνιασε πραγματικά.

* Το συγκεκριμένο περιδέραιο που φόρεσε η Vivian κόστιζε 250.000 δολάρια και έπρεπε να το προσέχουν security που μάλιστα στέκονταν πίσω από τον Marshall την ώρα των γυρισμάτων.

*Στις δοκιμαστικές προβολές το κοινό βρήκε χάλια το original τέλος του φιλμ, που ήθελε τον Edward να παρατάει την Vivian και εκείνη να ανεβαίνει σ’ ένα λεωφορείο με μία φίλη για να πραγματοποιήσει το παιδικό της όνειρο που ήταν να πάει στην Disneyland!

* Η Ferrari και η Porsche αρνήθηκαν το product placement στην ταινία επειδή δεν ήθελαν να συσχετιστούν με το concept “εκδιδόμενες γυναίκες”. Η Lotus Esprit λιγότερο συντηρητική και politically correct είπε “ναι” και είδε αμέσως τις πωλήσεις της να μεγαλώνουν μετά την προβολή της ταινίας.

* Μία από τις πρώτες επιλογές για το ρόλο του Edward ήταν ο Denzel Washington. Άλλη μία ήταν εκείνη του Al Pacino που έφτασε να κάνει μέχρι και test reading με την Roberts αλλά η χημεία δεν ήταν καλή.

* Από την άλλη οι Molly Ringwald, Jennifer Connelly και Mary Steenburgen (μάλιστα ήταν η πρώτη επιλογή του Marshall για το ρόλο) ήταν στα υπόψη για την Pretty Woman. Και γιατί τον απέρριψε η Meg Ryan; Δεν ήθελε να χαλάσει το image του “good girl” που είχε φτιάξει με τις ταινίες της.

* O original τίτλος στο σενάριο ήταν 3000, που είχε να κάνει με την τιμή που χρέωνε η Vivian, όμως οι υπεύθυνοι της Disney τον απέρριψαν γιατί πίστευαν πως έμοιαζε με τίτλο sci-fi ταινίας.

* Επίσης στο original σενάριο η Vivian δεν ήταν ένας τόσο “γλυκός” χαρακτήρας, αλλά μία ναρκομανής εθισμένη στην κοκαίνη!

* Ο Gere στη σκηνή που παίζει πιάνο είναι ο ίδιος που το κάνει και μάλιστα το κομμάτι είναι δική του σύνθεση!

* Και τέλος ο Gere σε ανύποπτη χρονική στιγμή έχει δηλώσει σε περιοδικό της Αυστραλίας πως το Pretty Woman είναι το «λιγότερο αγαπημένο του φιλμ». «Ο κόσμος με ρωτάει γι’ αυτή την ταινία, αλλά την έχω ξεχάσει. Ήταν μία χαζή ρομαντική κωμωδία». Πολύς σκληρός για ένα φιλμ που εκτόξευσε, ακόμα περισσότερο, τη φήμη του έτσι δεν είναι;