Σε μια “γκρίζα” πραγματικότητα υπάρχουν πάντα στιγμές που σου υπενθυμίζουν την άλλη πλευρά του “νομίσματος”. Μέσα σε μια δίνη ιστορικά αρνητικών εξελίξεων αναδύονται “φάροι” αισιοδοξίας που εκφράζουν τη θετική, τη δημιουργική πλευρά της Ελλάδας. Πίσω από τη “βιτρίνα” άνθρωποι με ψυχή και διάθεση καταφέρνουν ν’ αναστρέψουν το κλίμα και να παρουσιάσουν την Ελλάδα όπως πραγματικά της αξίζει ενώ δίνουν ηχηρά το μήνυμα ότι ευκαιρίες υπάρχουν αρκεί να τις δεις και να τις “εκμεταλλευτείς”.

Με όραμα τις ιδέες τους και το μεράκι τους για δημιουργία, μια ομάδα νέων ανθρώπων, με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ένωσαν τις δυνάμεις τους και προχώρησαν στην ανάπτυξη μιας πολλά υποσχόμενης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, που ήδη μέσα στον ενάμιση χρόνο “ζωής” της έχει καταφέρει να δώσει δυναμικά το στίγμα της και να διαγράψει την πορεία της στο εξωτερικό. Η παρουσία τους και η δραστηριότητα τους αποτελούν τον καλύτερο “πρεσβευτή” των πραγματικών αξιών της Ελλάδας.

H Urban Owl Sunglasses, περί ου ο λόγος, αποτελεί τη νέα “είσοδο” στον χώρο των startups. Ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητων γυαλιών ηλίου μέσα από τις δικές της καινοτόμες πρακτικές. Με αναφορές σε μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού ήδη έχει κάνει τα πρώτα και ουσιαστικά βήματα για την εδραίωση της, αντιπροσωπεύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας σ’ ένα ιδιαίτερα δύσκολο διαμορφωθέν “περιβάλλον”.

Ο ιδρυτής της Urban Owl, Δημήτρης Διαμάντης μας σκιαγραφεί το όραμα του ίδιου και των “συνοδοιπόρων” του, μας παρουσιάζει την καινοτόμα επιχειρηματική πρωτοβουλία τους και δίνει μηνύματα στους νέους ανθρώπους ότι μπορούν ν’ αλλάξουν και να διαμορφώσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Urban Owl sunglasses

Στην Ελλάδα της κρίσης πήρατε την απόφαση να υλοποιήσετε μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα σε μια περίοδο ρευστή σε όλα τα επίπεδα για την χώρα;

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο προσπαθώ, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που επικρατούν στην Ελλάδα, να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, δημιουργώντας αυτήν την νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία. Η συνεχής πολιτικοοικονομική αστάθεια αποτέλεσε τροχοπέδη για την προσπάθεια αυτή, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εξελίξεις με τα capital controls. Μοναδική αφορμή και πηγή έμπνευσης στο να μην αποθαρρυνθώ και να κυνηγήσω το όνειρό μου, αυτή την δύσκολη χρονική στιγμή, υπήρξε ένας Άγγλος, ο Τόμ Φίνεϊ, ο οποίος δημιούργησε την καμπάνια χρηματοδότησης Greek Bailout Fund προσπαθώντας συμβολικά να συγκεντρώσει χρήματα για να αποπληρώσει μέρος του Ελληνικού χρέους. Το εύρος της συμμετοχής ήταν συγκλονιστικό, αφού πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτή. Αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη απέναντι σε φιλότιμες και δημιουργικές προτάσεις. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσω σήμερα είναι να πάρω την τύχη μου στα δικά μου χέρια.

Πιστεύετε ότι μέσα από την κρίση δημιουργούνται ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να “εκμεταλλευτούν” οι νέοι άνθρωποι; Τελικά από μια δυσκολία μπορεί να προκύψει κάτι θετικό;

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολη και είναι εύκολο να απογοητευτεί κάποιος. Σε περιόδους κρίσης αναγκαζόμαστε να δούμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία γιατί όλα τα δεδομένα αλλάζουν. Νέοι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτή την πραγματικότητα, αναγκάζονται να εξετάσουν τις προοπτικές τους με διαφορετική ματιά. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν νέες ιδέες και εναλλακτικές μέθοδοι ανάπτυξης. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους νέους σήμερα, είναι να παραμείνουν αδρανείς. Αν καταφέρουμε και το αποφύγουμε αυτό, πάντα θα παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες.

Σε αναφορές σας επισημαίνετε, ορθώς, την στρεβλή εικόνα που έχουν οι ξένοι για τους Έλληνες, και κυρίως τους νέους ανθρώπους, ότι ουσιαστικά δεν ενεργοποιούνται στον επαγγελματικό στίβο. Θεωρείτε ότι μέσα από προσπάθειες, όπως η δικιά σας, είναι εφικτό να διαμορφωθεί μια άλλη οπτική για τους Έλληνες, ότι δεν είναι όλοι ίδιοι αλλά υπάρχουν και εκείνοι που έχουν όραμα, ιδέες και τη θέληση να δημιουργήσουν και να επιτύχουν πράγματα;

Gafas-2

Ο μοναδικός δρόμος για να αλλάξουν όλες αυτές οι άσχημες καταστάσεις και να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της αυτοκαταστροφής είναι μέσα από την νεολαία. Θεωρώ τον εαυτό μου μέρος του προβλήματος και χωρίς να ψάχνω θύτες και θύματα αποφάσισα να κάνω κάτι για να ανατρέψω την κατάσταση αυτή. Όλα αρχίζουν από την καθημερινότητά μας. Εάν ο κάθε ένας από εμάς, αποφασίσει να κάνει κάτι για την κατάσταση αυτή, τότε αυτή η άλλη οπτική για τους Έλληνες όχι μόνο θα προβληθεί προς τα έξω, αλλά και θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αλλαγή πορείας της χώρας μας. Δεν πιστεύω σε ανθρώπους που έχουν ιδέες και θέληση και σε αυτούς που δεν έχουν. Όλοι οι νέοι έχουν όραμα, ιδέες και δυνατότητες. Αυτό που λείπει την δεδομένη στιγμή είναι η έμπνευση. Κάθε προσπάθεια διαφοροποίησης μπορεί να αποτελέσει έμπνευση.

Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι σας μέσα από την επιχειρηματική σας δραστηριοποίηση;

Σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά, όπου τα μονοπώλια έχουν πάρει την μερίδα του λέοντος, για να αντέξεις θα πρέπει να έχεις κάτι διαφορετικό να παρουσιάσεις στο καταναλωτικό κοινό. Αυτό ακριβώς είναι και το όραμά μου για την Urban Owl, να είμαστε πάντοτε διαφορετικοί. Την τελευταία 20ετία το μοντέλο παραγωγής και ποιότητας των οπτικών έχει αλλάξει σε παγκόσμια κλίμακα. Ο κλάδος ελέγχεται πάνω από 75% από 4-5 εταιρείες παγκοσμίως με αποτέλεσμα στον βωμό της μεγιστοποίησης του κέρδους, η ποιότητα να υποδαυλίζεται. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επέλεξα να κατασκευάσω τα γυαλιά ηλίου μας στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να μας αγκαλιάσουν όσοι επιθυμούν να φοράνε γυαλιά ηλίου Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και σε τιμές χαμηλότερες από τα μονοπώλια.

dimitris1

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της εταιρείας σας;

Ανέκαθεν με τραβούσαν παλιά αντικείμενα, κυρίως αξεσουάρ. Πριν ενάμιση χρόνο έφτασε στα χέρια μου ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου από το 1950 περίπου. Μου άρεσε το σχέδιο και προσπάθησα αν το ανακατασκευάσω. Ο χρόνος όμως είχε αφήσει τα σημάδια του χωρίς επιστροφή. Τότε είναι που ξεκίνησε η ιδέα να σχεδιάσω και να κατασκευάσω vintage γυαλιά ηλίου με στόχο να αναβιώσω τα καλύτερα σχέδια μίας άλλης εποχής σε συνδυασμό με την νέα τεχνολογία και τα υψηλής ποιότητας υλικά που υπάρχουν σήμερα.

Πείτε μας δύο λόγια για εσάς και τους συνοδοιπόρους σας σ’ αυτό το “ταξίδι” της επιχειρηματικότητας;

Πιστεύω στην ομάδα. Όταν μοιράστηκα την ιδέα με τους κολλητούς μου τότε κατάλαβα ότι όχι μόνο η ιδέα αυτή χαίρει μεγάλης αποδοχής, αλλά ότι θα είχα και την κατάλληλη ομάδα που θα με βοηθήσει να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Είμαστε μία ομάδα με διαφορετικές γνώσεις και σπουδές και αυτό μας δίνει μεγαλύτερη δύναμη. Προσωπικά έχω σπουδάσει στην Αγγλία, πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, ενώ η ομάδα συμπληρώνεται από βιομηχανικό σχεδιαστή με σπουδές στο Πολυτεχνείο Αθηνών, προγραμματιστή Η/Υ με σπουδές στο ΤΕΙ Πύργου και οικονομολόγο με σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ποιοι στηρίζουν την προσπάθεια σας, έχετε επαρκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση του οράματος σας;

Όλη η προσπάθεια έχει βασιστεί στον προσωπικό χρόνο όλης της ομάδας, αφού ο κάθε ένας και σύμφωνα με τις γνώσεις του έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού. Το οικονομικό κλίμα είναι ασταθές και η πρόσβαση σε κεφάλαια είτε μέσω τραπεζών είτε μέσω επενδυτών, στην αρχική φάση υλοποίησης του σχεδίου, ήταν αδύνατη. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, όπως η χρηματοδότηση crowdfunding.
Τον Αύγουστο ξεκινήσαμε μία καμπάνια χρηματοδότησης μέσω προπαραγγελιών, στην πλατφόρμα Indiegogo και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Και πάλι όμως βρεθήκαμε μπροστά στις δυσκολίες του να επιχειρείς στην Ελλάδα. Μέσα από πλήθος email και τηλεφωνημάτων συνειδητοποιήσαμε ότι πάρα πολλοί Έλληνες αγκάλιασαν την ιδέα και ήθελαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, όμως δεν μπορούσαν, αφού οι Ελληνικές πιστωτικές κάρτες δεν γίνονταν δεκτές από το Paypal (όπου είναι και ο μοναδικός τρόπος πληρωμής μέσα από την πλατφόρμα αυτή) λόγω των capital controls. Η υποστήριξη που λαμβάνουμε από το εξωτερικό είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα από τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή.

chyznhmviqt9to4tk0vg

Πείτε μας τι είναι ακριβώς η Urban Owl Sunglasses; Τι καινοτόμο εισαγάγει και σε τι διαφέρει από άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες;

Η Urban Owl sunglasses είναι μια νέα startup η οποία ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητων γυαλιών ηλίου. Κάθε πλευρά της Urban Owl είναι ξεχωριστή. Τα γυαλιά ηλίου Urban Owl κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας υλικά τελευταίας τεχνολογίας και απαράμιλλης ποιότητας. Oι φακοί έχουν το μοναδικό χαρακτηριστικό της υψηλής ευκρίνειας (High Definition Technology) όπου ενισχύουν την αντίθεση των βασικών χρωμάτων χωρίς όμως να τα αλλοιώνουν δίνοντας έτσι μια αίσθηση αυξημένης καθαρότητας και ζωντάνιας. Είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο να επικοινωνήσουμε την αίσθηση που προσφέρουν γιατί είναι κάτι μοναδικό και είναι αδύνατο να περιγραφεί. Αν κάποιος τα δοκιμάσει δεν νομίζω ότι μπορεί εύκολα να γυρίσει στους κοινούς φακούς. 
Όλα αυτά έχουμε καταφέρει να τα παρέχουμε σε μια άκρως ανταγωνιστική τιμή και αυτό καταργώντας όλους τους μεσάζοντες, απευθυνόμαστε απευθείας στο τελικό καταναλωτή και παράγουμε στην Ευρώπη, κάτι που μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι σε άλλες αντίστοιχες φίρμες.
Το ποιο καινοτόμο από όλα όμως είναι το όραμα της Urban Owl, θέλουμε να κρατήσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να δημιουργήσουμε ένα δυνατό προϊόν που θα αναδεικνύει την χρήση νέων τεχνολογιών  αναδεικνύοντας την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα των Ελλήνων  αποδεικνύοντας ότι έχουμε την δυνατότητα να παράξουμε ένα προϊόν με τις υψηλότερες προδιαγραφές σε σχεδιασμό, ποιότητα και τεχνολογικές καινοτομίες.

Πως προέκυψε η ονομασία της καμπάνιας και τι ακριβώς συμβολίζει;

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως κατοικεί σε μεγαλουπόλεις. Όλοι μας έχουμε μία Urban (αστική) πλευρά που διαμορφώνει τον σύγχρονο τρόπο ζωής στην πόλη. Η κουκουβάγια (Owl) ως ακόλουθος της αρχαίας θεάς Αθηνάς, συμβολίζει την γνώση, την σοφία και την οξυδέρκεια. Ο συνδυασμός των δυο, Urban Owl, εκφράζει τις διαχρονικές αξίες που σήμερα είναι ακόμα πιο σημαντικές για την επιβίωση των ανθρώπων στην ψηφιακή εποχή.

models

Η εταιρεία σας δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό; Τι βήματα έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση; Και αν ναι ποια είναι μέχρι σήμερα η ανταπόκριση;

Ένας από του κύριους στόχους μου είναι η εξωστρέφεια και είναι βαθειά μου πεποίθηση ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για ουσιαστική ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στόχευσα στην πλατφόρμα Ιndiegogo και στο διεθνές κοινό στο οποίο απευθύνεται. Έχουμε καταφέρει να γίνει η ιστορία μας και το προϊόν μας γνωστό σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχουμε δημοσιεύσεις στο Reuters, στο Υahoo Finance, στο Greekreporter. Όπως και site στη Γερμανία στη Ρωσία και στη Κύπρο. Αυτή η δημοσιότητα είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο αριθμό υποστηρικτών της προσπάθειας μας οι οποίοι έχουν πιστέψει στη δουλεία που κάνουμε και έχουν προπαραγγείλει το δικό τους ζευγάρι  Urban Owl.

Πως μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με τα προϊόντα σας; Είναι προσιτά για τους καταναλωτές;

Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα μας είναι στο στάδιο της προπαραγγελίας μέσω της πλατφόρμας χρηματοδότησης από το κοινό, η αλλιώς crowdfunding  www.indiegogo.com όπου και τρέχει η καμπάνια μας έως τις 12/9/2015. Ειδικότερα για το Ελληνικό κοινό που δεν μπορεί να προπαραγγείλει λόγω των capital controls σχεδιάζουμε να ενεργοποιήσουμε φόρμα προπαραγγελίας στην ιστοσελίδα μας, www.urbanowl.eu. Η τιμή είναι ανατρεπτική, αφού μόνο με 85€ ο καταναλωτής αποκτά γυαλιά ηλίου που στον ανταγωνισμό θα τα βρει από 200€ – 400€ και χωρίς τους αποκλειστικούς φακούς High Definition.

Συνέντευξη: Χριστίνα Μπαλτούνα