Μεγάλωσες με τα βιβλία της Τζέιν Όστεν και μετά από αρκετά χρόνια στην αρένα του έρωτα, άρχισες να διαβάζεις βιβλία επιστημονικής φαντασίας μήπως κι εντοπίσεις κάπου μια αναφορά που να επιβεβαιώνει πως κάποιοι εξωγήινοι απαγάγουν αθώες κορασίδες και τους τοποθετούν ένα μαγνήτη έτσι ώστε να έλκουν μόνο καθάρματα, με σκοπό να τους απορρίπτουν, να μη γίνουν ποτέ οι μητέρες των παιδιών τους κι έτσι να πάψει να αναπαράγεται το γένος μας.

Ενδιαφέρουσα θεωρία αλλά δεν ισχύει, γιατί τότε όλα θα λύνονταν με μια επέμβαση αφαίρεσης μαγνήτη. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο «μαγνήτη» τον κουβαλούν τα άτομα (ναι, ισχύει και για τους άντρες που έλκουν «τρελές σκύλες») που είναι ανασφαλή κι έχουν δυσκολία στο να εκφράσουν, συχνά και να αναγνωρίσουν, τα συναισθήματά τους.

Οι δικές σου ανασφάλειες, φοβίες, ενδοιασμοί, η απόσταση που νιώθεις με τα συναισθήματά σου μειώνουν τις πιθανότητες του να συνάψεις μια υγιή ερωτική σχέση, πολύ απλά, επειδή έλκεις συναισθηματικά ανισόρροπα άτομα. Μόνο που η συναισθηματική ανισορροπία του άλλου εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο από το δικό σου κι εκεί βρίσκεται – η παγίδα-μ****μαγνήτης:

Παγίδα νο. 1: Η υπερβολική τόλμη του καλύπτει τις αναστολές σου

Θαύμασες από την πρώτη στιγμή την υπερβολική αυτοπεποίθηση που είχε όταν σε πλησίασε, το γεγονός πως δεν κολλά σε τίποτα, πως δεν υπακουεί σε κανέναν κανόνα, πως του αρέσει να ξεπερνά τα όρια. Θυμήσου αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του όταν αρχίσεις να αναρωτιέσαι που πάει αυτή η σχέση και γιατί δεν νιώθει καμία ανάγκη να καθίσει στον καναπέ μαζί σου. Που είναι η αδρεναλίνη σε αυτό;

Παγίδα νο.2: Η υπερβολική έκφραση των συναισθημάτων του, ενεργοποιεί τα δικά σου καταπιεσμένα

Όταν απομακρυνθείς σε βαθμό μουδιάσματος από τα αισθήματά σου ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να τα επαναφέρει στην επιφάνεια είναι εκείνος που δεν φοβάται να τα εκφράσει σε υπερβολικό βαθμό και από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα έχεις ακούσει την παροιμία που λέει «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι». Κάπως έτσι λειτουργεί και με τα συναισθήματα. Εκείνος, είναι υπερβολικά εκδηλωτικός από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας σας. Σου λέει αμέσως τι αισθάνεται για εσένα, σε φαντάζεται γυναίκα της ζωής του, μητέρα των παιδιών του, αιώνια αγαπημένη. Εσύ εντυπωσιάζεσαι από την χειμαρρώδη έκφραση των συναισθημάτων του. Εκείνος μιλά τόσο άνετα για τα συναισθήματά του που σε παρασέρνει κι εσένα να αισθανθείς όλα όσα είχες καταπιέσει για καιρό. Το πρόβλημα είναι πως μια μέρα ξυπνάς με ένα σημείωμα στο διπλανό μαξιλάρι. Ο έντονος έρωτας ήταν ενθουσιασμός και πέρασε…

Παγίδα νο.3: Ο άντρας – drama queen σε κάνει να αισθάνεσαι σημαντική

Ναι, ναι υπάρχει και η αρσενική drama queen, o drama king. Ζηλεύει υπερβολικά, δεν διστάζει να κάνει σκηνές, φωνάζει, είναι ευχαριστημένος μόνο όταν έχει το 100% της προσοχής σου. Εσύ γοητεύεσαι γιατί πρώτον, η ζήλεια του σου αποδεικνύει πόσο πολύ σε θέλει και δεύτερον, γιατί κάθε του αντίδραση ξυπνά μέσα σου τη Μητέρα Τερέζα και θέλεις να τον βοηθήσεις να ξεπεράσει τις ανασφάλειες του. Τι, αυτό απαιτεί παρουσία 24/7, να μην αφιερώνεις χρόνο στους φίλους και την οικογένεια σου, να μην σκέφτεσαι τις δικές σου ανάγκες; Δεν πειράζει, προτεραιότητα έχει η ανάγκη του για εσένα, κι αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι σημαντική!

Μπορεί το μότο των X-Files να ήταν «Η αλήθεια βρίσκεται, εκεί έξω» αλλά στην περίπτωση του έρωτα και των προβληματικών σχέσεων, «η αλήθεια κρύβεται μέσα μας». Συχνά, έλκουμε στη ζωή μας ανθρώπους που έχουν όλα όσα απεχθανόμαστε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Δυστυχώς, όταν μπλοκάρει το συναίσθημα, μπλοκάρει και η κρίση μας. Χρειάζεται πολύ προσωπική δουλειά για να ρέει το συναίσθημα, αλλά τότε η θεωρία του μ***μαγνήτη θα αποτελεί με βεβαιότητα σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

…ααα, κι αν είσαι άντρας, ξαναδιάβασε τα παραπάνω και όπου διαβάσεις μ***ς, αντικατέστησε το με το “τρελή σκύλα”.