Ας ξεκινήσουμε απ’τα βασικά. Δεν υπάρχει άνθρωπος εκεί έξω που να μην ζηλεύει έστω και λίγο τον/την σύντροφο του. Εκτός από λογικό, είναι και επιτρεπτό. Η ζήλια είναι το αλατοπίπερο της σχέσης. Θες να σε ζηλεύει ο φίλος σου. Καταλαβαίνεις με αυτόν τον τρόπο ότι ενδιαφέρεται για σένα, ότι σε θέλει, ότι σ’αγαπάει. Την αδιαφορία ουδείς αγάπησε.

Τι γίνεται όμως όταν η ζήλια αγγίζει τα όρια του παραλογισμού; Όταν το συναίσθημα αυτό φέρνει εντάσεις, γκρίνιες, εντάσεις αλλά και ακραίες καταστάσεις; Τότε σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ξέρεις να χειριστείς την κατάσταση, χωρίς να προκαλέσεις περισσότερα προβλήματα.

Κάποιες καλές προτάσεις είναι οι εξής:

1. Κράτησε την ψυχραιμία σου.

Είναι δύσκολο όταν ξέρεις ότι ο φίλος σου σε κατηγορεί για λάθος λόγους, αλλά δεν πρέπει να εκφράσεις τον θυμό της στιγμής. Μείνε ψύχραιμη, συζήτησε όσο πιο ήρεμα γίνεται και εννοείται ότι δεν απολογείσαι για τίποτα μιας και δεν φταις για κάτι.

2. Άστον να ηρεμήσει

Όσο και να προσπαθήσεις να του αλλάξεις γνώμη, δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα. Δώσε λίγο χρόνο να ηρεμήσει, για να καταφέρεις να του εξηγήσεις έτσι ότι κάνει λάθος.

3. Συζήτησε αυτό που τον ενοχλεί

Για παράδειγμα ο φίλος σου μπορεί να μην θέλει να μιλάς με άλλους άντρες. Φίλους εννοείται. Σε αυτή την περίπτωση προφανώς δεν γίνεται να χαθείς από προσώπου γης, γι’αυτό συζήτησε το πρόβλημα που τον βασανίζει. Γενικά καλό είναι να ξέρεις τι είναι εκείνο που μπορεί να τον κάνει να ζηλεύει.

4. Δείξτου πόσο τον θες

Η ζήλια κυρίως προέρχεται από ανασφάλεια. Γι’αυτό λοιπόν χρειάζεται να δώσεις αρκετή επιβέβαιωση προκειμένου ο φίλος σου να νιώσει ασφάλεια στην σχέση. Πες του πόσο τον αγαπάς και δείξτου πόσο τον χρειάζεσαι κι εσύ στην ζωή σου.