Αυτό που μ αρέσει περισσότερο στα νιόκι είναι όταν μπαίνεις στη διαδικασία να τα φτιάξεις μόνη σου. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο αλλά δεν είναι καθόλου και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

Για τα νιόκι

500g πατάτες

1 κρόκο αυγού

½-3/4 φλιτζάνι αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού λάδι τρούφας

αλάτι και πιπέρι

Για το ραγού μανιταριών

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

500g μανιτάρια της επιλογής σας κομμένα σε χοντρές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού από λίγο κίμινο, τσίλι, ρίγανι και πάπρικα)

100ml κόκκινο κρασί

300ml ζωμό βοδινού

5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

χυμός από ½ λεμόνι

2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος

αλάτι & πιπέρι

φρέσκια παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Υλικά

Για να ετοιμάσουμε τα νιόκοι προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί ψήνοντας μέχρι να γίνουν μαλακές στο εσωτερικό. Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά.Ανοίγουμε τις πατάτες κόβοντας στη μέση και αφαιρούμε το εσωτερικό τοποθετώντας το σε ένα μπολ. Λιώνουμε το εσωτερικό και στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ το κρόκο αυγού, το λάδι τρούφας, τα καρυκεύματα και το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια δημιουργώντας ένα μεγάλο λουκάνικο το οποίο κόβουμε σε ίσα κομμάτια ενώ παράλληλα πατάμε κάθε κομμάτι στη μέση με ένα πιρούνι ώστε να ρουφήξει λίγο από τη σάλτσα.

Για το ραγού λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε σκόρδο ανακατεύοντας για 30 δευτερόλεπτα και σβήνουμε με κρασί, ζωμό και θυμάρι. Αφήνουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη κρέμα γάλακτος αλατοπιπερώνοντας.

Για να βράσουμε τα νιόκι σε μια κατσαρόλα με βραστό και αλατισμένο νερό τα προσθέτουμε. Όταν τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα.

Ανακατεύουμε με το ραγού μανιταριών και σερβίρουμε αμέσως.