Δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου και “γιορτάζουμε” την Τσικνοπέμπτη ή αλλιώς Τσικνοπέφτη. Ως γνωστόν, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο κρέας και συγκεκριμένα στα παϊδάκια. Τα σπίτια ψήνουν και ο τόπος γεμίζει με απέραντη τσίκνα, εξού και το όνομα της.

Πώς ξεκίνησε όμως το έθιμο;

Η προέλευση της Τσικνοπέμπτης δεν έχει ακριβή ημερομηνία,αλλά σίγουρα ξεκίνησε από πάρα πολύ παλιά. Κάποιοι υποθέτουν ότι ξεκίνησε από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν από τον Χριστιανισμό. Η μέρα για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης δεν είναι τυχαία, αφού Τετάρτη και Παρασκευή δεν τρώμε κρέας.

Ανά την Ελλάδα το έθιμο διαφέρει, φυσικά. Στην Κέρκυρα τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”. Στην Πάτρα πάλι, γίνεται το έθιμο της Κουλουρούς, ενώ στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές για να ψήσουν το κρέας και πηδούν από πάνω τους.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή, και στο Ηράκλειο Κρήτης μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες τραγουδώντας και χορεύοντας.