Παρά τη σοβαρή μείωση των εκτρώσεων, οι Ελληνίδες φαίνονται αρκετά επιφυλακτικές απέναντι στις διάφορες μεθόδους αντισύλληψης. Το αποτέλεσμα είναι να καταφεύγουν στις παραδοσιακές φυσικές μεθόδους αντισύλληψης των οποίων η αποτελεσματικότητα  αμφισβητείται από τους ειδικούς επιστήμονες. Μύθος ή αλήθεια λοιπόν;

 

Τα παραπάνω κιλά 

Σε αντίθεση με τα πρώτα αντισυλληπτικά χάπια, που περιείχαν μεγάλες ποσότητες οιστρογόνου και προγεστερόνης, τα χάπια νέας γενιάς περιέχουν μικρότερη δόση της ουσίας αυτής με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται αυτή η παρενέργεια.

 

Τα αντισυλληπτικά κάνουν για όλες τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους  τα χάπια δεν ενδείκνυται για όσες γυναίκες καπνίζουν αντιμετωπί­ζουν χρόνια προβλήματα υγείας (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη), έχουν  ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, θρομβώσεων, ή ασθενειών του ήπατος ή έντονους πονοκεφάλους.

 

Η σύνδεση τους με την εκδήλωση καρκίνου 

Έχει πλέον επιστημονικά αποδειχθεί ότι η εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κατά 99% στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και όχι με το χάπι.

 

Εμποδίζει την εγκυμοσύνη

Η λήψη χαπιών δεν εμποδίζει μια μελλοντική εγκυμοσύνη, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και δεν προκαλεί ανωμαλίες στον κύκλο.

 

Τα ποτά και το τσιγάρα  βλάπτουν την αποτελεσματικότητα των χαπιών

Αν η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται με μέτρο η αποτελεσματικότητα τους δεν επηρεάζεται.

Σε μεγάλες ποσότητες όμως  επιβαρύνετε το συκώτι  και η απόδοση τους.

Αντίστοιχα όσες γυναίκες  είναι άνω των 35 ετών και καπνίζουν για αυτή την περίπτωση οι ειδικοί  επιστήμονες συστήνουν  να επιλέξουν  κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης.

 

Το «τράβηγμα» είναι αποτελεσματικό 

Η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας δεν εγγυάται τίποτα,  αφού δεν είναι σίγουρο κατά πόσο ο σύντροφός σας μπορεί να ελέγχει κάθε φορά απόλυτα την εκσπερμάτισή του. Μάλιστα έχει υπολογισθεί ότι  το ποσοστό αποτυχίας της μπορεί να φτάσει το 35%.

 

Το προφυλακτικό προστατεύει απόλυτα 

Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό επιτυχίας του προφυλακτικού φτάνει το 95% και είναι η μόνη μέθοδος που προφυλάσσει τόσο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όσο και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με την βασική προϋπόθεση να το χρησιμοποιείτε σωστά.

 

Το σπέρμα ζει μερικές ώρες 

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα σπερματοζωάρια μέσα στο σώμα της γυναίκας μπορούν να  ζήσουν  από μερικές ώρες μέχρι και τέσσερις  ημέρες. Έτσι, άν βρεθούν  στον κόλπο μερικές ημέρες πριν από την ωορρηξία, μπορεί κατά την ωορρηξία να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

 

Το «χάπι της επόμενης μέρας»

Το «χάπι της επόμενης μέρας» δεν αποτελεί μέσο αντισύλληψης και χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη με την προυπόθεση η λήψη του να γίνει  μέσα σε 72 ώρες από την επικίνδυνη επαφή.