Η κατάθλιψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξελίσσεται σε μάστιγα του 21ου αιώνα και εμείς βρήκαμε τους 10 μύθους που κυκλοφορούν και δεν σε αφήνουν να ξεδιαλύνεις τι σημαίνει.

-Κατάθλιψη και στεναχώρια είναι το ίδιο

Αυτή είναι μια αντίληψη η οποία, ευτυχώς, έχει αρχίσει και χάνεται με τα χρόνια. Η στεναχώρια κρατάει λίγο. Έρχεται και φεύγει μέσα από τις αναμνήσεις και την καθημερινότητα. Η κατάθλιψη είναι ένα «θηρίο» (εννοείται όχι ανίκητο)που σε κρατάει συνέχεια.  Οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη νιώθουν «κενοί», έχουν ένα διαρκές άγχος και η καθημερινότητα τους είναι επίπονη. Είναι μια χρόνια κατάσταση η οποία δεν περνάει όπως η στεναχώρια.

-Είναι σημάδι ψυχικής αδυναμίας

Το «στίγμα» πως έχει κάποιος κατάθλιψη, είναι και ένας σοβαρός λόγος που ο κόσμος που υποφέρει δεν το λέει. Κανείς δεν επιλέγει να πάθει κατάθλιψη. Είναι ένα σύμπλεγμα διαταραχών το οποίο επηρεάζει βιολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά το άτομο που πάσχει.  Εννοείται πως δεν είναι σημάδι ψυχικής αδυναμίας και οι πάσχοντες όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο πιο γρήγορα θα βγουν από τον λαβύρινθο.

-Έρχεται μετά από τραυματικά γεγονότα

Είναι πιθανό μετά από συγκεκριμένες καταστάσεις να υπάρξει κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο, ωστόσο τα γεγονότα αυτά καθεαυτά δεν οδηγούν σε κατάθλιψη. Ένας χωρισμός, ένας θάνατος ή μια απόλυση μπορούν να επηρεάσουν έναν ευαίσθητο άνθρωπο. Αυτοί που πάσχουν από κατάθλιψη βλέπουν τα συμπτώματα να διαρκούν περισσότερο από δυο εβδομάδες, κάτι που οδηγεί τους ειδικούς στη διάγνωση.

-Δεν είναι ασθένεια

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν διαφορετικές εγκεφαλικές δραστηριότητες, οι νευροδιαβιβαστές τους λειτουργούν διαφορετικά αλλά και οι ορμόνες τους είναι σε μη φυσιολογικά επίπεδα. Η κατάθλιψη, όπως και άλλες ασθένειες, κάνουν το άτομο δυσλειτουργικό σε πολλά επίπεδα. Κατηγοριοποιούν οι ειδικοί την κατάσταση και χορηγούν τα κατάλληλα φάρμακα.

-Όλα είναι στο μυαλό

Υπάρχει η προκατάληψη πως τα συναισθηματικά συμπτώματα είναι συχνά αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη, αλλά δεν είναι τα μόνα. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη βλέπουν και στο σώμα τους συμπτώματα. Αϋπνία, έλλειψη ενέργεια, ασυνήθιστες αλλαγές στην διατροφή, πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις δείχνουν πως η κατάθλιψη δεν είναι μόνο νοητική αλλά και σωματική ασθένεια.

-Οι πραγματικά σκληροί χαρακτήρες δεν παθαίνουν κατάθλιψη

Επειδή οι γυναίκες έχουν διπλάσια ποσοστά κατάθλιψης, δεν σημαίνει πως δεν παθαίνουν και οι άντρες. Απλά οι δεύτεροι επιλέγουν τον δρόμο της σιωπής. Οι μεσήλικοι άντρες υποφέρουν συχνά από κατάθλιψη, ωστόσο δεν το δείχνουν γιατί φοβούνται πως θα φανούν λιγότερο δυνατοί, άλλος ένας μύθος που δεν ισχύει. Αυτή η αντίληψη κάνει τους ανθρώπους να κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο, επειδή αποφεύγουν την θεραπεία.

-Είναι κληρονομική

Υπάρχει μια προδιάθεση, είναι η αλήθεια, ωστόσο δεν είναι απόλυτο πως κάποιος θα νοσήσει αν είχε κατάθλιψη και οι γονείς τους. Μάλιστα, το ποσοστό είναι περίπου στο 10%, δηλαδή υπάρχει 1 πιθανότητα στις 10. Οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης γνωρίζουν τα συμπτώματα και μπορούν να απευθυνθούν άμεσα στους ειδικούς προλαβαίνοντας την συνέχιση της.

-Τα φάρμακα μόνο καλό μπορούν να κάνουν

Η κατάθλιψη εξελίσσεται διαφορετικά στον καθένα. Δεν είναι το είδος της ασθένειας που θα πάρει κάποιος ένα χάπι και θα περάσει. Τα αντικαταθλιπτικά είναι εκείνα που θα βοηθήσουν στην βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο δεν είναι η μοναδική επιλογή. Πολλοί γιατροί προτείνουν την γυμναστική σαν μέσο καταπολέμισης αλλά και την ψυχοθεραπεία. Αυτά μαζί με τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να προσφέρουν μια θεραπεία στοχευμένη και σωστή.

-Τα φάρμακα θα είναι για πάντα

Οι θεραπείες για την κατάθλιψη είναι πολύ διαφορετικές από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φάρμακα για λίγο καιρό γιατί είτε έχουν ελαφριάς μορφής κατάθλιψη είτε γιατί παρουσίασαν βελτίωση. Οι ψυχίατροι προσφέρουν αποτελεσματικές θεραπείες για περιπτώσεις κατάθλιψης σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 40%. Οι συνεδρίες είναι καλό να συνεχιστούν μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής χορήγησης αλλά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ο ασθενής θα παίρνει φάρμακα για πάντα.

-Η συζήτηση χειροτερεύει την κατάσταση

Το θέμα της κατάθλιψης είναι πολύ λεπτό και έχει πάρει την μορφή ταμπού στην κοινωνία μας, αλλά αυτό πρέπει και έχει αρχίσει να εξαλείφεται. Όσο ένας ασθενής κρύβεται τόσο χειρότερη είναι η κατάσταση που περιέρχεται. Είναι καλύτερο για κάποιον να συζητήσει (αρχικά) με την οικογένεια του και τους φίλους του πως υποφέρει από κατάθλιψη παρά να κρύβεται. Στο τέλος θα βγει νικητής…