Το πήρες απόφαση και…

…γράφτηκες στο γυμναστήριο

…ξεκίνησες το τρέξιμο

…άρχισες μαθήματα χορού

…γενικά, έκανες κάτι και σηκώθηκες από τον καναπέ, όχι μία, αλλά πολλές φορές, κατ’εξακολούθηση, κάθε εβδομάδα.

Κι ενώ ήσουν βέβαιη πως σε λίγο καιρό εσύ και η Ντορέττα Παπαδημητρίου θα ανταλλάσσατε προπονητικά tips, η γυμναστική σου πρόοδος δεν είναι η αναμενόμενη.

Επειδή αυτό ακριβώς είναι το σημείο που κάνει πολλούς ανθρώπους να τα παρατάνε και να γυρίζουν στο γνώριμο βαθούλωμα του καναπέ, σου παρουσιάζουμε τους έξι λόγους για τους οποίους αργούν να σχηματιστούν αυτοί οι δικέφαλοι και οι κοιλιακοί αλλά και τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό:

1. Επαναλαμβάνεις μηχανικά την άσκηση δίχως να επικεντρώνεσαι στους μύες

Το ήξερες πως αρκεί ένα γύρισμα ελάχιστων μοιρών στο πέλμα για να μεταφέρει την ενδυνάμωση από τον τετρακέφαλο στον προσαγωγό; Αυτό σημαίνει πως όταν ο εκγυμναστής σου ζητά να επικεντρωθείς στην ομάδα μυών που διαστέλλονται εκείνη τη στιγμή τότε και το μυαλό οφείλει να συμμετέχει στη διαδικασία, διαφορετικά απλά κάνεις μια κίνηση.

2. Δεν βάζεις πιο ψηλά τον πήχη

Κάνεις ασκήσεις με αντιστάσεις εδώ και καιρό και τα βαράκια σου εξακολουθούν να ζυγίζουν 2 κιλά το καθένα όπως όταν πρωτοπήγες στο γυμναστήριο; Κάνεις διάδρομο εδώ και μήνες και δεν τολμάς να αυξήσεις την αντίσταση ή την κλίση; Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως το σώμα αποκτά σύντομα μια καλή φυσική κατάσταση και αυτό σημαίνει πως για να δεις το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σώμα σου οφείλεις να αυξάνεις το βαθμό δυσκολίας κάθε φορά που νιώθεις πως δεν πέφτει ούτε μια στάλα ιδρώτα μετά από μία προπόνηση.

3. Η διατροφή σου δεν συνάδει με το προπονητικό σου πρόγραμμα

Μία από τις μεγάλες αδικίες της ζωής (αλλά That’s Life, τι να κάνουμε…) Πολλοί ειδικοί έχουν προσδιορίσει την αναλογία διατροφής/άσκησης στο ποσοστό 75%/25%. Ακόμα κι αν αυτή η αναλογία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, το μόνο σίγουρο είναι πως η δίαιτα χωρίς τη γυμναστική είναι πιο δύσκολη και αργή διαδικασία, και η γυμναστική δίχως τη σωστή διατροφή έχει τουλάχιστον τη μισή ωφέλιμη δράση για το σώμα.

Επίσης, η σωστή διατροφή πριν και μετά την προπόνηση επηρεάζει τόσο την ετοιμότητα των μυών όσο και την αποθεραπεία τους.

4. Γυμνάζεσαι πάρα πολύ συχνά

Αν αισθάνεσαι έντονη σωματική κούραση και εξακολουθείς να γυμνάζεσαι τότε δεν δίνεις τη δυνατότητα στους μύες σου να αποθεραπευτούν και έτσι το μόνο που κατορθώνεις είναι να τους εξαντλείς, καθυστερώντας συνολικά την πρόοδο και ευεξία σου.

5. Έχεις επικεντρωθεί μόνο στην καρδιοαγγειακή άσκηση

Ειδικά όταν ο στόχος είναι απώλεια κιλών η αερόβια άσκηση φαίνεται πιο δελεαστική γιατί φέρνει άμεσα αποτελέσματα και στη δίαιτα. Ωστόσο, η μυική ενδυνάμωση είναι εκείνη που εξασφαλίζει τη διάρκεια του αποτελέσματος και αποτρέπει το σώμα από το να παίρνει αμέσως κιλά μετά τις πρώτες ατασθαλίες, ενώ όπως φανερώνει και η λέξη “ενδυνάμωση”, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως ο σκοπός κάθε γυμναστικής είναι και να δυναμώσεις το σώμα σου.

6. Κοιμάσαι λίγο

Όπως και στην περίπτωση της πολύ συχνής προπόνησης, αν το σώμα δεν ξεκουράζεται για τουλάχιστον 7 ώρες μέσω της διαδικασίας του ύπνου, τότε η αποτελεσματικότητα της εκγύμνασης μειώνεται.

Τώρα, που ξέρεις, παρ’το αλλιώς και το σώμα σου θα αρχίσει να συνεργάζεται περισσότερο.