Οι έρευνες έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια πως το διάστημα 37 με 50 είναι το πλέον “επικίνδυνο” να σας δει κανείς επάνω σε μία εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα ή να κρατάτε μία ηλεκτρική κιθάρα. Το “midlife crisis” έχει ταλαιπωρήσει εκατομμύρια ανθρώπους που βρέθηκαν σ’ ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό αδιέξοδο και θέλησαν να δοκιμάσουν κάτι… απρόβλεπτο για να ταράξουν τα νερά και να αισθανθούν καλύτερα. Είναι πολλοί οι άντρες και οι γυναίκες που την γλύτωσαν εύκολα όταν μετά από κάτι τρελό που έκαναν τα έριξαν όλα στην “κρίση της μέσης ηλικίας”…
Είναι όμως έτσι στην πραγγματικότητα; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα έρχονται να απορρίψουν την πεποίθηση που υπάρχει πως η δυστυχία και η απογοήτευση συνδέεται με το πέρασμα της ηλικίας. Πρόκειται περί μύθου, αφού όπως υποστηρίζουν όσο μεγαλώνεις γίνεσαι όλο και πιο ευτυχισμένος.
Οι Nancy Galambos, Harvey Krahn και Matt Johnson έκαναν μία μακρά έρευνα, όχι συγκρίνοντας άτομα διαφορετικής ηλικίας, αλλά τσεκάροντας τα ίδια άτομα μέσα στο χρόνο. Όπως υποστηρίζουν εάν θέλεις να μάθεις με σιγουριά πως αλλάζει κάποιος, δεν μπορείς να τους συγκρίνεις με άλλους. Και να το κάνεις ανάμεσα σ’ έναν 18χρονο και έναν 43χρονο είναι εντελώς λανθασμένο, αφού έχουν άλλες εμπειρίες. Μόνο εάν εξετάζεις το ίδιο άτομο σε διαφορετικά διαστήματα μπορείς να έχεις σωστά αποτελέσματα.
Και η ερώτηση που τους έγινε ήταν απλή. “Πόσο ευτυχισμένος είσαι από την ζωή σου αυτή την στιγμή;”, με τις απαντήσεις να κυμαίνονται ανάμεσα στο “όχι πολύ” και “πολύ”. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσο πιο μεγάλης ηλικίας ήταν τα άτομα τόσο περισσότερο ευχαριστημένοι ήταν από την ζωή τους.
Κάποιος ίσως υποστηρίξει πως έτυχε να ήταν άτομα που δεν πέρασαν από τις φάσεις της ανεργίας, του διαζυγίου ή κάποιας ασθένειας (ή δεν ζουν στην Ελλάδα!). Από την άλλη πάλι το να δηλώνουν τα νεαρά παιδιά πιο δυστυχισμένα από τους μεγάλους είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αξίζει να ρίξουμε την προσοχή μας επάνω του, αφού είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια τα ψυχολογικά προβλήματα έχουν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση στις νεότερες ηλικίες.