Η πρόσφατη επίσκεψή μου στην οδοντίατρο (μην αγνοείτε ποτέ ένα φρονιμίτη που θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία του) ήταν άκρως διαφωτιστική καθώς διαπίστωσα στα 30 μου πως βουρτσίζω λάθος τα δόντια μου κι έτσι έφτασα ένα βήμα πριν την ουλίτιδα.

Η οδοντίατρος μου είχε την ευγενή καλοσύνη (και υπομονή) να μου δείξει από την αρχή πως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και μου έδωσε κάποιες γενικές συμβουλές. Κι επειδή όπως έχω αναφέρει παλαιότερα είμαι αλτρουιστικό πλάσμα, είπα να μοιραστώ αυτή τη γνώση μαζί σας:

Πως βουρτσίζονται σωστά τα δόντια;

Είμαι βέβαιη πως ένα μεγάλο ποσοστό κάνει τις κλασσικές μπρος πίσω κινήσεις, πολύ γρήγορα και δεν ξοδεύει περισσότερο από ένα λεπτό για τη διαδικασία. Ο σωστός τρόπος λοιπόν, είναι, να ακουμπάτε την οδοντόβουρτσα με πλάγια κλίση πάνω στα δόντια, με φορά προς τα ούλα. Η κίνηση πρέπει να είναι σχετικά απαλή και κυκλική. Ένας τρόπος για να καταλάβετε πως το κάνετε σωστά είναι αν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος νιώθετε πως οι τρίχες αγγίζουν τα ούλα σας καθώς σκοπός είναι οι τρίχες της βούρτσας να καθαρίσουν τη σχισμή που ενώνει το δόντι με το ούλο προκειμένου να απομακρυνθεί η μικροβιακή πλάκα. Στη συνέχεια, τοποθετείτε την βούρτσα κάθετα πάνω στα μπροστινά δόντια κι επαναλαμβάνετε την ίδια κίνηση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στον καθαρισμό του κυνόδοντα, καθώς είναι πάνω στην στροφή της οδοντοστοιχίας και λόγω θέσης μπορεί είτε να το προσπεράσετε κατά του βούρτσισμα είτε να μην το βουρτσίσετε σωστά λόγω του σχήματός του. Σε κάθε περίπτωση, βουρτσίστε μπρος και πίσω πλευρά των δοντιών και ολοκληρώστε βουρτσίζοντας ελαφρά την επιφάνεια των τραπεζιτών.

Πόσο συχνά βουρτσίζεις τα δόντια σου;

Δεν νομίζω πως σε αυτή την παράγραφο θα μάθεις κάτι καινούργιο. Το γνωρίζεις από τότε που πήγες για πρώτη φορά στον οδοντίατρο πως το ιδανικό είναι να βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά από τα γεύματα επειδή μετά το φαγητό συγκεντρώνονται μικρόβια στο στόμα που παράγουν οξέα βλαβερά για την αδαμαντίνη. Καθώς όμως οι περισσότεροι δεν είμαστε καθημερινά με μια οδοντόβουρτσα στο χέρι, οι οδοντίατροι τονίζουν πως πρέπει οπωσδήποτε να πλένουμε τα δόντια μας το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.

Βρήκες την άκρη του νήματος;

Ή δεν άγγιξες καν το νήμα; Το νήμα πρέπει να συνοδεύει το βούρτσισμα καθώς είναι ό,τι καλύτερο για την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας. Ωστόσο, οι περισσότεροι το αγνοούμε επιδεικτικά. Αν παρόλα αυτά ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να καθαρίζουν σωστά τα δόντια σου αλλά για κάποιο λόγο τους απωθεί το νήμα (η αρθρογράφος είναι μία από αυτούς), υπάρχουν στην αγορά μικρά βουρτσάκια που μπορείς να χρησιμοποιείς περνώντας τα ανάμεσα στα δόντια στις μικρές σχισμές που σχηματίζουν μεταξύ τους στη βάση τους.

Που πας χωρίς τα tips σου;

  • Η αγορά της super full extra deep work οδοντόβουρτσας που μόνο φραπέ δεν κάνει είναι περιττή. Χρειάζεσαι μία οδοντόβουρτσα με ευθεία λαβή, με τρίχες στο ίδιο μήκος που να είναι φτιαγμένες από nylon. H ιδανική σκληρότητα είναι η μέτρια, εκτός αν συντρέχει κάποιος λόγος και πρέπει να χρησιμοποιείς σκληρή ή μαλακή οδοντόβουρτσα.
  • Επειδή έχεις ψύχωση με τη σκόνη ή ακόμα καλύτερα έχεις διαβάσει πως η σταγόνα από την λεκάνη θα προσγειωθεί πάνω στην οδοντόβουρτσά σου (καπάκι, helloooo?), καλύπτεις την οδοντόβουρτσα σου με το ειδικό καπάκι που είναι πολύ πρακτικό μόνο όταν μεταφέρεις την οδοντόβουρτσα σου, για παράδειγμα όταν πηγαίνεις ταξίδι και θέλεις να τη συσκευάσεις. Αν όμως βιαστείς να καλύψεις την οδοντόβουρτσα σου πριν στεγνώσει τότε τα βακτήρια κάνουν πάρτι πάνω στις τρίχες της. Τι να σου κάνει μετά μια σταγόνα;
  • «Ανανέωση» που λένε κι οι πολιτικοί αλλά οι οδοντίατροι το εννοούν. Καλό είναι να αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου κάθε 2 με 3 μήνες.

Και τώρα, σκάσε μου ένα χαμόγελο!

Ευχαριστούμε πολύ την Χειρούργο-Οδοντίατρο, κα Ειρήνη Χονδροκούκη για τις συμβουλές της.

Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού κι όχι επιστημονικού χαρακτήρα.