Έχεις ποτέ την αίσθηση πως είσαι ο κομπάρσος της ίδιας σου της ζωής ή πως την παρακολουθείς να εκτυλίσσεται σαν ταινία μπροστά στα μάτια σου δίχως να συμμετέχεις ουσιαστικά και σαν να έχει αναλάβει κάποιος άλλος το ρόλο του πρωταγωνιστή; Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή εσύ ο ίδιος δεν έχεις σημαντική παρουσία στην ίδια σου τη ζωή.

Η ρουτίνα που “καταπίνει” τις μέρες και οι εξελίξεις που τρέχουν δίχως να προλάβεις να αντιδράσεις. Κι όμως αυτές οι παθητικές αντιδράσεις συχνά καθορίζονται από πιο μικρές, καθημερινές συμπεριφορές.

Πάρε την ευθύνη και κάνε μικρές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργείς για να γίνεις ξανά πρωταγωνιστής στο δικό σου έργο:

Άκου τον άλλον με τα μάτια

Πόσες φορές δεν έχεις βρεθεί σε μια συζήτηση που παρακολουθείς με μειωμένη προσοχή γιατί είσαι αφοσιωμένος στο κινητό σου ή σκέφτεσαι πότε είναι κατάλληλη στιγμή να διακόψεις τον συνομιλητή σου για να πεις τη δική σου άποψη, δίχως να δίνεις ιδιαίτερη βάση στο τι σου λέει εκείνη τη στιγμή;

Αυτό σημαίνει πως περιορίζεις σημαντικά τη διαδραστικότητα στη ζωή σου. Δεν αφουγκράζεσαι/αξιολογείς/ενστερνίζεσαι άλλες απόψεις και συμβουλές και τελικά είσαι κλεισμένος στο δικό σου σύμπαν…κάπου μακριά.

Μην παίζεις άλλο το διάλογο μέσα στο μυαλό σου, άφησε κάτω το κινητό και κοίταζε στα μάτια το άτομο που σου μιλά.

Αποσυνδέσου από τα social media

Με αφορμή την αναφορά στο κινητό, είναι ευκαιρία να τονίσουμε πόσο μας αποσπά την προσοχή το τι συμβαίνει στην πραγματική μας ζωή, το τι συμβαίνει στην “εικονική” μας ζωή. Σταμάτα (ή έστω περιόρισε) την ανάγκη σου να αποθανατίζεις και να κοινοποιείς την κάθε σου στιγμή, και ξεκίνα να ζεις τη στιγμή.

Κάνε μια απόδραση/εκδρομή/ταξίδι

Οι διακοπές μας βοηθούν να ξεφύγουμε από την πιεστική καθημερινότητα, να εκτιμήσουμε ξανά το δώρο της φύσης, να περάσουμε όμορφες στιγμές με πρόσωπα που αγαπάμε. Όπως λένε οι φίλοι μας οι Βρετανοί “σταμάτα και μύρισε τα τριαντάφυλλα”. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολυέξοδο ή να απαιτεί ιδιαίτερο περιορισμό: ένας κοντινός προορισμός με το αυτοκίνητο ή το καράβι και μια πρόταση στο σύντροφο, την οικογένεια ή το γκρουπ φίλων στο Viber 😉

Σημείωσε όσα σε κάνουν ευγνώμον

Πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες και αν το σημειώνεις σε ένα ημερολόγιο θα σε βοηθά να εκτιμήσεις ακόμα περισσότερο το γεγονός πως είσαι ζωντανός και πως μπορείς να απολαμβάνεις ό,τι όμορφο σου προσφέρει η ζωή. Με αυτό τον τρόπο θα βρίσκεις συνεχώς νέα κίνητρα να βιώνεις το παρόν και να συνειδητοποιείς πόσο λίγο νόημα έχει η εμμονή στο παρελθόν…

Σημείωσε τα λάθη σου

…και η εμμονή στο παρελθόν συνήθως προκύπτει επειδή έχει συμβεί κάτι για το οποίο μετανιώνουμε. Καταγράφοντας αναλυτικά τη συμπεριφορά που μετανιώνεις σε βοηθά να την αντιμετωπίσεις (άρα και την ενοχή που σου προκαλεί) και να βρεις το θάρρος να τη διορθώσεις. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν στους Ανώνυμους Αλκοολικούς είναι να συντάξουν τα άτομα μια λίστα με του ανθρώπους που έχουν πληγώσει και να τους ζητήσουν συγγνώμη. Κι αυτά είναι 2 από τα 12 βήματα προς τη νηφαλιότητα. Το να ζητάς “συγγνώμη” φέρνει μια λύτρωση, σου επιτρέπει να επαναπροσδοριστείς και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.live-life