Θα ξεκινήσω με μια πραγματική ιστορία: Σε μια πρόσφατη συνεδρία pilates η εκπαιδεύτρια μας επαινεί το τμήμα για το γεγονός πως εκτελούμε πολύ δύσκολους κοιλιακούς με σωστό τρόπο (δίχως να σηκώνεται χιλιοστό η μέση από το πάτωμα) και μας ενημερώνει πως αυτό δείχνει πόσο πολύ έχουμε δυναμώσει τη συγκεκριμένη περιοχή στο σώμα μας. ‘’Ωραία, σκέφτομαι. Μόνο που εγώ δεν αντικρίζω την παραμικρή γράμμωση στην κοιλιά μου’’… και ο λόγος είναι απλός: την καλύπτει ένα στρώμα λίπους.

Η κοιλιά αποτελεί «προβληματική» περιοχή ακόμα και για αδύνατες γυναίκες. Ο λόγος; Είτε αποτελεί λόγω σωματότυπου ή κληρονομικότητας τη λιποαποθήκη μιας γυναίκας, το σημείο δηλαδή όπου παρατηρείται  μεγαλύτερη συσσώρευση περιττού λίπους στον οργανισμό, είτε επειδή η ύπαρξη «κοιλίτσας» μαρτυρά την κακή ποιότητα διατροφής.

Επειδή λυπάμαι τους τόνους ιδρώτα, τον πόνο που έχω υποστεί και την προσπάθεια που έχω καταβάλλει γυμνάζοντας τους κοιλιακούς μου, έκανα έρευνα, ρώτησα διαιτολόγους και συγκέντρωσα τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές που καταπολεμούν την περίσσια συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και είναι καλό να τις υιοθετήσουμε όλες στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα:

Οι μεγαλύτεροι εχθροί της επίπεδης κοιλιάς είναι το αλάτι, η ζάχαρη και το αλκοόλ.

Οι τροφές πλούσιες σε νάτριο (αλάτι) προκαλούν κατακράτηση και ευνοούν το φούσκωμα. Πέρα από τον έλεγχο της ποσότητας του αλατιού που βάζουμε εμείς οι ίδιοι στο φαγητό μας οι συνήθεις ύποπτοι για αυξημένη περιεκτικότητα νατρίου είναι τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα, όπως οι κονσέρβες, κάθε είδος έτοιμου φαγητού και τα αρτοποιήματα, οπότε είναι καλό να τα αποφεύγουμε.

Αποφύγετε τη ζάχαρη. Χρειάζεται προσοχή στις διατροφικές ετικέτες καθώς ακόμα κι αν δεν αναγράφεται ξεκάθαρα η περιεκτικότητα ζάχαρης, σίγουρα θα αναφέρονται οι γλυκαντικές ουσίες. Όπως και στο αλάτι, χρειάζεται έλεγχος ποσότητας (ναι, περιορίστε τα κουταλάκια ζάχαρης στον καφέ) και αποφύγετε τους φανερούς εχθρούς όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ το οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει σε ζάχαρη.

Μην λέτε το νερό «νεράκι»! Αυξήστε την κατανάλωση των υγρών ημερησίως για επαρκή ενυδάτωση. Καταναλώστε περίπου 1 – 1,5 λίτρο νερό, και άλλα αφεψήματα (χωρίς ζάχαρη) όπως τσάι βουνού, πράσινο τσάι Κρόκο Κοζάνης, φασκόμηλο, χαμομήλι κτλ.

Τα συχνά και πολλά γεύματα βοηθούν, λένε οι ειδικοί. Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, το οποίο θα αποτελεί το μεγάλο γεύμα της ημέρας, απογευματινό, βραδινό τα οποία εναλλάσσονται με συχνότητα 3-4 ωρών, αποτελεί το ιδανικό διατροφικό πλάνο για μία επίπεδη κοιλιά.

Αν έχετε παρατηρήσει πως η κοιλιά σας είναι κυρίως φουσκωμένη, αποφύγετε τα πολύ αλμυρά τυριά, επειδή για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζονται νερό σε τετραπλάσια ποσότητα από τη δική τους, οπότε και επιβαρύνουν το σώμα με κατακρατήσεις υγρών.

Γενικά, το καθημερινό διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει:good-protein

Άπαχη πρωτεΐνη, που χορταίνει χωρίς να επιβαρύνει, όπως: ασπράδι αυγού, στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, γαλοπούλα, κουνέλι, ψαρονέφρι αλλά και  φιλέτο ψαριού, γαρίδες, ροδέλες καλαμαράκια τα οποία σαφώς δεν τηγανίζουμε.

Τα λιπαρά ψάρια που περιέχουν ω3 όπως είναι το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα.

Οπωσδήποτε, σαλάτα με το φαγητό! Με μέτρο τα λαχανικά όπως  το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια που έχουν συνδεθεί με φούσκωμα στην κοιλιά. Μην τα αποφεύγετε τελείως καθώς είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό. Μια καλή συμβουλή είναι να τα καταναλώνετε τις μέρες που δεν έχετε πολύ απαιτητικό πρόγραμμα.

Πολλά φρούτα που είναι υγιεινά και περιορίζουν τη διάθεση για γλυκό.yoga

Και τέλος, βρείτε τρόπους για να περιορίσετε το άγχος (pilates που αναφέρθηκαν παραπάνω…) γιατί έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως το άγχος προκαλεί αύξησης της κορτιζόλης, της ορμόνης που ευθύνεται για την αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους συνήθως – που αλλού;- στην κοιλιά.