Δώσε σε κάθε ερώτηση που σε βασανίζει την απάντηση “ευτυχία” και τότε θα βρεις την κατάλληλη λύση. Αυτό τουλάχιστον πιστεύω εγώ. Πολλές φορές κολλάμε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος, βρισκόμαστε σε δίλημμα, έχουμε πολλές πιθανές απαντήσεις γιατί ξεχνάμε πως ο υπέρτατος σκοπός ζωής είναι η ευτυχία.

Γιατί τότε ακόμα κι όταν έχουμε τη σωστή στοχοπροσήλωση (ευτυχία) δυσκολευόμαστε να βρούμε τη σωστή λύση;

Το πιθανότερο είναι πως έχουμε προσηλωθεί σε ένα μη κατάλληλο τύπο ευτυχίας. Η ευτυχία παίρνει συνήθως δύο μορφές: αυτή της διέγερσης και αυτή της ολοκλήρωσης.

Η διέγερση μας δίνει την ώθηση να κοινωνικοποιηθούμε, να κάνουμε έρωτα, να απολαύσουμε το φαγητό, να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες, να ταξιδέψουμε…Είναι ο τύπος της ευτυχίας που μας δίνει το κίνητρο να βρούμε την ουσιαστική ευτυχία που είναι η…ολοκλήρωση.

Η ολοκλήρωση έχει να κάνει με τα προσωπικά κατορθώματα, με τον αλτρουισμό και με την αίσθηση πως είσαι υπερασπιστής της δικής σου αλήθειας.

Η διέγερση μπορεί να οδηγήσει στην ολοκλήρωση αλλά μπορεί να γίνει και ένα ξεχωριστό μονοπάτι. Βλέπετε, η ολοκλήρωση απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, περισσότερο πόνο, περισσότερη υπομονή και περισσότερη πίστη. Πίστη, γιατί πολλές φορές θα θέλεις να τα παρατήσεις και να αλλάξεις πορεία, μένοντας για πάντα στο μονοπάτι της διέγερσης που είναι πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό. Είναι όμως και το πιο επιφανειακό

Η διέγερση δεν έχει μεγάλη διάρκεια και όποιος θέλει να παραμείνει σε αυτό το στάδιο υιοθετεί συμπεριφορές που φέρνουν τη μία διέγερση μετά την άλλη κι επομένως ζει για το επόμενο κίνητρο, δίχως να βρίσκει το πραγματικό κίνητρο ζωής.

Πάρτε για παράδειγμα έναν άνθρωπο που αλλάζει πολλές ερωτικές συντρόφους κι έναν μοναχό. Με την αντίληψη της σύγχρονης εποχής ο πρώτος έχει βρει “το νόημα της ζωής” και κανείς δεν καταλαβαίνει τι ώθησε τον δεύτερο να κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή ζωής. Κι όμως ο πρώτος πιθανότατα δεν έχει συνειδητοποιήσει πως θα ολοκληρωθεί μέσα από το άτομο που θα τον αγαπήσει γι’αυτό που είναι κι όχι για τη συγκίνηση που προσφέρει, ενώ ο δεύτερος έχει κατανοήσει πως η δική του ολοκλήρωση βρίσκεται στο κάλεσμα που έχει νιώσει από μια ανώτερη δύναμη.

Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης και μαγικές συνταγές αλλά το να ανακαλύψεις τι σε ολοκληρώνει πραγματικά (προϋποθέτει αυτογνωσία και ειλικρίνεια) και να αξιοποιήσεις τα κίνητρα που σου δίνει η διέγερση ώστε να γίνουν έργο που θα σε οδηγήσουν στο δικό σου ορισμό ευτυχίας δεν μου φαίνεται κακή μέθοδος για να ξεκολλήσεις από το δέντρο και να κάνεις μια βόλτα στο δάσος 😉

Εικόνα εξωφύλλου: Σχέδιο της Amanda Cass