Παραμονή Χριστουγέννων. Διασκεδάζω με τους φίλους μου σε ένα μπαράκι. Ο κόσμος έχει αρχίσει να μαζεύεται, η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή. Στο διπλανό τραπέζι κάθονται τρεις νέοι άντρες, πολύ όμορφοι και περιποιημένοι που δεν ανταλλάσσουν κουβέντα, δεν παρακολουθούν τον κόσμο γύρω τους, αντιθέτως είναι και οι τρεις προσηλωμένοι στα κινητά τους, τσεκάροντας τις αγαπημένες τις σελίδες στο Facebook και το Instagram.

Σίγουρα, δεν περιγράφω μια πρωτότυπη σκηνή ή κάτι που δεν έχουμε κάνει όλοι. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να κάνουμε κάτι γι’αυτό; Σε παλαιότερο άρθρο έχω γράψει ξανά για το F.O.M.O (Fear Of Missing Out) το φαινόμενο που εξηγεί την ανάγκη των εκπροσώπων των σύγχρονων γενεών (ιδιαίτερα τις ηλικίες 18-33 ετών) να είναι συνεχώς δικτυωμένοι στους social media λογαριασμούς τους προκειμένου να μην χάσουν κάποια σημαντική εξέλιξη, χάνοντας όμως έτσι στιγμές από την πραγματική τους ζωή (συμπτωματικά, το εν λόγω άρθρο είχε προκύψει από φαινόμενα που παρατήρησα το Πάσχα του 2013).

Αντί λοιπόν, να σχολιάζουμε, και συχνά να αποτελούμε μέρος, αυτού του σύγχρονου φαινομένου, ήρθε η στιγμή να κάνουμε πραγματικότητα την “ψηφιακή αποτοξίνωση”, εφαρμόζοντας τα ακόλουθα, απλά βήματα:

1η Μέρα: “Unfollow” ανθρώπους που δεν είναι πραγματικοί φίλοι, που οι απόψεις τους είναι πολύ ακραίες για τη δικές σου αντιλήψεις. Κάνε απεγγραφή από τις λίστες και τα newsletters που δεν σε αφορούν και διέγραψε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς στις smart συσκευές σου.

2η Μέρα: Σταμάτα να λαμβάνεις ειδοποιήσεις Push

3η Μέρα: Αντιστάσου στην ανάγκη να τσεκάρεις το κινητό σου μόλις ξυπνήσεις. Phone-in-bed

4η Μέρα: Φόρτισε το κινητό/tablet σε πρίζα που δεν βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρα και βάλε στόχο να μην τσεκάρεις τη συσκευή για τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείς (ναι, υπάρχουν και τα παραδοσιακά ξυπνητήρια).

5η Μέρα: Πήγαινε για δείπνο με φίλους, και ξέχασε “επίτηδες” να πάρεις το κινητό σου.

6η Μέρα: Πέρασε μια ολόκληρη μέρα δίχως να κάνεις post ή να κοιτάξεις τι παίζει στους social media λογαριασμούς σου.

7η Μέρα: Κλείσε το κινητό σου για μια ολόκληρη μέρα (ιδανική μέρα εφαρμογής η Κυριακή). Αν προκύψει κάτι επείγον, θα σε ειδοποιήσουν τα κατάλληλα άτομο μέσω του σταθερής τηλεφωνικής γραμμής και αν αισθάνεσαι τεράστια ανασφάλεια, προσπάθησε να ανοίγεις τη συσκευή μόνο κάθε 4-5 ώρες. Σκέψου πως θα ήταν να ταξίδευες στη Νέα Υόρκη και απαγορευόταν να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου κατά τη διάρκεια της πτήσης…

You can do it!