Η αρχή πρέπει να έγινε κάπου στην παιδική ηλικία, τότε που άφηνα τις Barbie για να παίξω G.I. Joe και Transformers με τα ξαδέρφια μου. Μπορεί τα εξαρτήματα που έβαζα και έβγαζα στα Transformers να μη συγκρίνονταν με όλη την Benetton συλλογή που είχα πάρει στη Barbie μου αλλά μόνο το γεγονός πως σε αυτό το παιχνίδι είχαμε πόλεμο και έπρεπε να σχεδιάσουμε στρατηγικές ενάντια στον εχθρό ήταν μια αλλαγή στην καθημερινότητα μου, που με έκανε να δω μια άλλη πραγματικότητα…αγορίστικη.

Αυτή, η άλλη πραγματικότητα η αγορίστικη που έγινε αντρική ή μάλλον μεγάλου αγοριού, εξακολουθεί να με συναρπάζει και με ωθεί να διατηρώ φιλίες με άντρες. Όχι πολλές, γιατί όταν βάλαμε τις Barbie και τα Transformers στις κούτες της αποθήκης, ανακαλύψαμε την ερωτική έλξη και το θέμα “φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας” έγινε λίγο πιο “κομπλικέ”.

Από τις λιγοστές λοιπόν, φιλίες μου με άντρες κατέληξα πως αυτά είναι τα υπέρ και τα κατά τους:

Δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός

Υποθέτω πως βοηθά το γεγονός πως λόγω διαφοράς φύλου, οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι και ξεκαθαρισμένοι. Ως προσωπικότητες κάνουμε πιο εύκολα προβολή τις ανησυχίες μας στα άτομα του ιδίου φύλου, κι αυτός ο κίνδυνος περιορίζεται όταν ο φίλος ανήκει στο άλλο φύλο. Το πια απλό παράδειγμα μπορεί να είναι το γεγονός πως δεν θα συγκρίνεις τη διάμετρο της δικής σου μέσης με εκείνη του κολλητού σου.

Μια διάμετρο μέσης, η οποία μπορεί να αυξηθεί μέσα από τη στενή παρέα με έναν άντρα. Κι αυτό είναι ένα “κατά”. Αυτά τα πλάσματα με το από τη φύση τους πιο ανεπτυγμένο μυικό σύστημα, κάποια στιγμή πεινούν κι όταν πεινούν, ΠΕΙΝΟΥΝ, που σημαίνει πως δεν θα αρκεστούν στα δύο καλαμάκια κοτόπουλο και σαλάτα αλλά σε burgers, πίτσα, πιτόγυρα κτλ., που σημαίνει ή ότι πρέπει να είσαι τέρας αυτοσυγκράτησης ή να παραδοθείς στη μοίρα σου και να αγοράσεις πολλά ελαστικά παντελόνια. Εξαιρέσεις, αυτής της περίπτωσης, που μας τυχαίνει και με το ερωτικό ταίρι, είναι οι εξής:

1. Ο κολλητός να είναι fit αγόρι και όντως όταν πεινά να τρώει 2 καλαμάκια κοτόπουλο και σαλάτα.

2. Όταν κάνει διατροφή, επιδεικνύει περισσότερη αυτοσυγκράτηση από τη γυναίκα (εντάξει, δεν περνά και περίοδο να θέλει να φάει πατατάκια και σοκολάτα στην ίδια μπουκιά).

Σε σώζει από τις δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις

Κι έχεις φτάσει σε αυτή την ηλικία που οι προσκλήσεις για γάμο και βαφτίσεις πέφτουν βροχή, εσύ δεν είσαι σε τέτοια φάση ζωής και μοιραία κάθε τέτοιο κοινωνικό κάλεσμα συνοδεύεται από ένα προξενιό. Και καλά, αν το προξενιό είναι της κολλητής σου, που ξέρει και πέντε πράγματα για εσένα και έχει περισσότερες πιθανότητες να σου βρει ένα ταιριαστό σύντροφο. Αν το προξενιό είναι της θείας Μαρούλας; Σε αυτή την περίπτωση παίρνεις τον κολλητό αγκαζέ, και με το που εμφανιστείτε μαζί όλοι υποθέτουν πως είστε ζευγάρι. Μόλις έχεις εκτελέσει μία από τις πιο πετυχημένες στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων!

Το μειονέκτημα αυτής της φάσης είναι πως κάποια στιγμή θα προκύψει η ερώτηση της μάνας “Αυτός ο Κωστάκης τόσο καλό παιδί! Γιατί δεν κάνεις κάτι μαζί του;”

Εσείς το ξέρετε πως αυτό το “κάτι” δεν σας έχει βγει και το πιθανότερο είναι να μη σας βγει ποτέ, αλλά αυτό το “ποτέ” μπορεί να μην το πολυπιστέψουν οι ερωτικοί σύντροφοι. Αυτό σημαίνει πως αν τη φιλική σχέση δεν την καταλαβαίνει η κοπέλα του ή ο σύντροφος της γυναίκας, και δεν υπάρξει πολύ καλός χειρισμός πάνω σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή “κόβω επαφές για να γλιτώσω σκηνές και γκρίνια”, η φιλία θα περάσει σε φάση “μακριά κι αγαπημένοι”. Σε αυτή τη φάση χρειάζεται υπομονή και κατανόηση μέχρι να κατορθώσει ο φίλος να φέρει τα πράγματα σε μια ισορροπία. Αν όμως αυτή η ισορροπία δεν έρθει και ο κολλητός αραιώσει επικίνδυνα τις επαφές επειδή δεν το “εγκρίνει” η σχέση του, τότε πρόκειται για μία φιλία όπου δύο άνθρωποι έγιναν φίλοι λόγω κοινών καταστάσεων στη ζωή τους, παρά λόγω ψυχικής ένωσης. Φυσικά, όποιος κι αν αραιώσει τις επαφές εξαιτίας της σχέσης του, καλό είναι να αναλύσει λίγο τη δική του αδυναμία να βάλει όρια.

Στο κομμάτι “έρωτας και φιλία” υπάρχει και ένα ακόμα μειονέκτημα, αυτό του “κόβουμε ο ένας την τύχη του άλλου”, που συνεπάγεται πως δεν παίζει πολύ φλερτ όταν βγαίνετε οι δυο σας γιατί τα γύρω κελεπούρια, άντρες και γυναίκες, υποθέτουν πως είστε μαζί. Αυτό μπορεί και να μη συμβεί βέβαια, αν το εν δυνάμει κελεπούρι παρατηρήσει τη γλώσσα του σώματος σας. Αν όχι, τι να κάνουμε; Να περιορίσουμε τη φιλία σε 4 τοίχους;

Στο θέμα “έρωτας” πάντως και καλές σεξουαλικές συμβουλές θα πάρεις και θα σου δώσει την αντρική οπτική γωνία. Το μειονέκτημα; Θα σου πει τα πράγματα τόσο ωμά που ίσως να μην το αντέχεις…πάντα.

Ναι, κι όλοι έχουμε ακούσει τα κλισέ “στα φιλικά τα ματς μπαίνουν τα καλύτερα γκολ” και πως μια ελκυστική γυναίκα δεν μπορεί να τη δει φιλικά ένας άντρας και το αντίστροφο, και μπορεί περισσότερο να επιβεβαιώνονται παρά να αναιρούνται, αλλά η ζωή και οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν ενδιαφέρον όταν κυνηγάς και την εξαίρεση 😉