Το Ιράν απέσυρε την αστυνομία ηθικής του μετά από περισσότερους από δύο μήνες διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τη σύλληψη της Mahsa Amini για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα γυναικείας ένδυσης της χώρας. Οι διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των γυναικών, που χαρακτηρίστηκαν «ταραχές» από τις αρχές, έχουν σαρώσει το Ιράν από τότε που η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής της Τεχεράνης.

«Η αστυνομία ηθικής δεν έχει καμία σχέση με το δικαστικό σώμα» και έχει καταργηθεί, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Το σχόλιό του έγινε σε μια θρησκευτική διάσκεψη όπου απάντησε σε έναν συμμετέχοντα που ρώτησε «γιατί έκλεινε την αστυνομία ηθικής», ανέφερε η έκθεση.

Η αστυνομία ηθικής – γνωστή επισήμως ως Gasht-e Ershad ή «Περιπολία Καθοδήγησης» – ιδρύθηκε υπό τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, για να «διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χιτζάμπ», το υποχρεωτικό γυναικείο κάλυμμα του κεφαλιού.

Η ανακοίνωση της κατάργησής τους ήρθε μια ημέρα αφότου ο Μονταζερί είπε ότι «τόσο το κοινοβούλιο όσο και το δικαστικό σώμα εργάζονται [για το θέμα]» για το εάν πρέπει να αλλάξει ο νόμος που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους.

Οι κανόνες ένδυσης άλλαξαν σταδιακά, ειδικά επί του πρώην μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί, όταν βλέπαμε γυναίκες με στενά τζιν και πολύχρωμα φαρδιά μαντήλια στο κεφάλι.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο διάδοχός του, ο υπερσυντηρητικός Raisi, ζήτησε την κινητοποίηση «όλων των κρατικών θεσμών για την επιβολή του νόμου για τη μαντίλα».

Ο Raisi εκείνη την εποχή κατηγόρησε ότι «οι εχθροί του Ιράν και του Ισλάμ έχουν βάλει στο στόχαστρο τις πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες της κοινωνίας διαδίδοντας τη διαφθορά».

Παρά το γεγονός αυτό, πολλές γυναίκες συνέχισαν να αντιστέκονται στους κανόνες, αφήνοντας τη μαντίλα τους να γλιστρήσει στους ώμους τους ή φορώντας στενά παντελόνια, ειδικά σε μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις.