Η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, η μέρα που παραδοσιακά το Beaujolais Nouveau γεμίζει με τα αρώματα του την αγορά, έφτασε… Ξημερώνοντας 12.01 (και στην Ελλάδα) το πιο δημοφιλές “vin de Primeur”, ένα κρασί δηλαδή που έχει υποστεί ζύμωση για λίγες μόλις εβδομάδες πριν ετοιμαστεί για πώληση, ένα κόκκινο κρασί φτιαγμένο από σταφύλια της ποικιλίας Gamay από την περιοχή Beaujolais της Νότιας Βουργουνδίας, έφτασε στα ποτήρια μας.

Το Beaujolais Nouveau είναι ένα πορφυρό-ροζ κρασί το οποίο εμφιαλώνεται μόλις 6 με 8 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών, η οποία γίνεται με τα χέρια. Παράγεται χρησιμοποιώντας μία ειδική μέθοδο οινοποίησης, κατά την οποία τα σταφύλια τοποθετούνται άθικτα σε μία δεξαμενή σε περιβάλλον διοξειδίου του άνθρακα, ώστε η ζύμωση να συμβεί σε κάθε σταφύλι ξεχωριστά. Η μέθοδος παραγωγής του έχει ως αποτέλεσμα να διαθέτει ελάχιστες τανίνες, έτσι μπορεί να κυριαρχείται από φρουτώδη αρώματα, να είναι φρέσκο και ευκολόπιοτο. Πίνεται ελαφρώς δροσερό (στους 12 με 14 βαθμούς) και πρόκειται για ένα κρασί που προορίζεται για άμεση κατανάλωση, έτσι, παρόλο που κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να διατηρηθεί για κάποια χρόνια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αποθηκεύσετε δεδομένου ότι δε γίνεται καλύτερο με το χρόνο…

CTnuYQUUkAAIYHQ
Φυσικά, στην επιτυχία του Beaujolais Nouveau όλα αυτά τα χρόνια έχει παίξει σημαντικό ρόλο και το marketing. Η καθιέρωση ημερομηνίας κυκλοφορίας που κάνει τους fans να αναμένουν και να γιορτάζουν την άφιξη του, το motto “Le Beaujolais nouveau est arrivé” που έχει “γράψει ιστορία” και το γεγονός ότι αποτελεί μία προσιτή πρόταση που πίνεται εύκολα έχουν παίξει το ρόλο τους, παρόλο που ειδικοί το έχουν επικρίνει κατά καιρούς σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί ένα κρασί αξιώσεων.

Beaujolais Nouveau

Όπως και να έχει, λίγη σημασία έχει αυτό, καθώς η άφιξη του Beaujolais Nouveau αποτελεί ευκαιρία για γιορτή, και, ειδικά φέτος, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία, μία αφορμή να μη σταματήσουμε να αντιτάσσουμε τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και όλα τα υπόλοιπα που η Γαλλία έχει προσφέρει σε όλους μας, απέναντι στη βαρβαρότητα…

Το Beaujolais Nouveau συνδυάζεται άψογα με ελαφριά πιάτα, φρούτα, τυριά, αλλαντικά κ.λπ. Στην Ελλάδα μπορείτε να το βρείτε σε πολλές κάβες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, καθώς και εστιατόρια αλλά και wine bars. Η τιμή λιανικής του κυμαίνεται από 4 έως 8 ευρώ, ανάλογα με την ετικέτα.

Ένα από τα events που έχουν ενδιαφέρον στην Αθήνα είναι αυτό του Cellier στην Κηφισιά, σήμερα Πέμπτη 19/11 από τις 19:00 και έπειτα, με ζωντανή μουσική, πολύ Beaujolais Nouveau και παραδοσιακούς ποντιακούς γκεζλεμέδες από το Γιώργο Γληνό του Food Truck.