Χωρίς καθόλου προγραμματισμό και εντελώς αυθόρμητα, με κάλεσε μαζί με τον γιο μου, η ομάδα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Κορυδαλλού στην Κυριακάτικη παιδική εκδρομή της, στο μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μουσείο για παιδιά_μικροί γεωλόγοι_ορυκτολογία-πετρολογία-glamour (2)

Με το λεωφορείο του δήμου, φτάσαμε στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στο τμήμα Γεωλογίας. Σαν μίνι φοιτητές, σαν άλλοι μικροί γεωλόγοι, τα παιδιά μας πέρασαν την πόρτα του Πανεπιστημίου Αθηνών για να μπουν στο μουσείο.

Μουσείο για παιδιά_μικροί γεωλόγοι_ορυκτολογία-πετρολογία-glamour (3)

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μια μέρα σε ένα μουσείο με γεωπετρώματα μοιάζει και ακούγεται σαν κάτι πολύ βαρετό. Τι να πω και από που να πρωτοξεκινήσω;  Η εικόνα όταν μπαίνεις μέσα είναι απλά εντυπωσιακή! Αισθάνεσαι σαν την Μέριλιν τη στιγμή που τραγουδούσε εκείνο το τραγούδι με τα διαμάντια… χαχα!!! Ναι είναι το πιο Glamour Μουσείο που έχω δει! Μπροστά στη θέα τόσο μεγάλων πετρωμάτων με απίστευτα χρώματα και γυαλιστερές επιφάνειες εγώ προσωπικά ξετρελάθηκα. Με τη φαντασία τους τα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν από το κάστρο της Έλσας από το «Frozen», μέχρι να κάνουν ένα «ταξίδι στο κέντρο της γης».

Μουσείο για παιδιά_μικροί γεωλόγοι_ορυκτολογία-πετρολογία-glamour (7)

Από πετρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, έως μια μοναδική συλλογή με πολύτιμους λίθους από διαμάντια, ρουμπίνια, σμαράγδια και ζαφείρια. Είδαμε ηφαιστειακά πετρώματα, κομμάτια λάβας και πετρώματα από μετεωρίτες, ενώ το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό μας ξενάγησε μέχρι και σε πετρώματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Είδαμε πετρώματα τα οποία είναι κυριολεκτικά τα μοναδικά στον κόσμο, ενώ θαυμάσαμε συλλογές βασιλιάδων τεράστιας αξίας.

Μουσείο για παιδιά_μικροί γεωλόγοι_ορυκτολογία-πετρολογία-glamour (8)

Ιδιαίτερα όμως θαύμασα το μεράκι του διευθυντή του μουσείου, του καθηγητή Αθ. Κατερινόπουλου, που ήταν όχι μόνο ο ίδιος παρών καθόλη τη διάρκεια των ξεναγήσεων, αλλά μας έκανε και ο ίδιος πολύ εντυπωσιακές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, όπως για τα φθορίζοντα υλικά, την ιστορία των κρυστάλλων έως και το Big Bang. Μικροί και μεγάλοι γεωλόγοι, ενημερωθήκαμε και εντυπωσιαστήκαμε!

Με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα και ξεναγήσεις όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και χωριστά για τους μεγάλους, ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία, ενώ παράλληλα μάθαμε πολλά πράγματα. Τα παιδιά έπαιξαν και ξεναγήθηκαν και από εθελοντές φοιτητές του τμήματος με παιχνίδια όπως το «κυνήγι των κρυστάλλων», «χρωματίζω τα ορυκτά» κ.α. Φυσικά απίθανη η φωτογραφία που έβγαλα τον γιο μου να κάθεται στα θρανία των φοιτητών του πανεπιστημίου μαζί με όλα τα παιδιά να μελετάνε τα πετρώματα!

Μουσείο για παιδιά_μικροί γεωλόγοι_ορυκτολογία-πετρολογία-glamour (6)

Αν λοιπόν θέλετε να νιώσετε τις γιορτές λίγο glamour και πολυτέλεια, τότε τι καλύτερο από το να επισκεφθείτε το μουσείο ορυκτολογίας. Αλλά και αν ακόμα δεν σαν ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, αλλά θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας  μια γνώση ακόμα πιο ειδική, επισκεφθείτε τη συλλογή του μουσείου και κάντε τα  μικρούς επιστήμονες. Δείτε τα στα θρανία του πανεπιστημίου έστω για μια στιγμή. Αξίζει τον κόπο!

Το μουσείο στεγάζεται στο ισόγειο του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή 8:30-14:00. Για να το επισκεφθείτε καλέστε καλύτερα πρώτα στο τηλέφωνο για να σας ενημερώσουν και για τα αντίστοιχα προγράμματα (τηλ. Επικοινωνίας 210-7274112 | 7274180 | 7274124). Η είσοδος είναι μόνο στα 2€ το άτομο. Επίσης μπορείτε να ενημερώνεστε για τα προγράμματά τους από τη σελίδα τους στο facebook: https://www.facebook.com/MineralogyAndPetrologyMuseum ή την ιστοσελίδα τους http://museums.geol.uoa.gr/mineralogy

About The Author

Μέσα στο γραφείο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών για πολλά χρόνια, μια μέρα έτσι σχεδόν ξαφνικά, αποφάσισα να κάνω όλα αυτά που με κάνουν χαρούμενη. Με ακαδημαϊκές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και στη μουσική, με εμπειρία στο χώρο των εκδηλώσεων από τα φοιτητικά μου κιόλας χρόνια και με έναν γιό που λατρεύω, η ιδέα πλέον ήταν απλά μία: η νέα μου δουλειά θα είναι ότι ονειρευόμουν πάντα και θα έχει σχέση με τη ΧΑΡΑ. Ναι, σαν έννοια είναι πραγματική. Αρκεί να την πάρουμε στα χέρια μας και να αρχίσουμε να ζωγραφίζουμε τις αναμνήσεις της ζωής μας με τα πιο όμορφα χρώματα.