Μια απόφαση που παραλίγο να μην εφαρμοσθεί τελικά θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Μαρτίου του 2013. Μετά από 20 χρόνια εκστρατειών, η The Body Shop ένα πρωτοπόρο brand στο χώρο της ομορφιάς και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cruelty Free International, επιτέλους γιορτάζουν το τέλος των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς στην Ευρώπη με την αναμενόμενη ανακοίνωση, ότι η εισαγωγή και η πώληση καλλυντικών προϊόντων και συστατικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα θα απαγορεύεται εφεξής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με έναρξη τη συγκεκριμένη ημερομηνία..

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως οποιοσδήποτε επιθυμεί να πωλήσει νέα καλλυντικά προϊόντα και συστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά θα πρέπει να μην έχουν δοκιμαστεί σε ζώα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η απαγόρευση επηρεάζει όλα τα καλλυντικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς από σαπούνι μέχρι οδοντόκρεμες.

Η προτεινόμενη απαγόρευση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα παγκοσμίως υποστηρίζοντας την ομορφιά χωρίς βαναυσότητα σε ζώα και καλεί χώρες όπως η Κίνα, οι οποίες εξακολουθούν να απαιτούν πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς, να ανταποκριθούν και αυτοί στην απαγόρευση. Αξίζει να σημειωθεί πως η απαγόρευση της εισαγωγής και πώλησης προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει σχεδιαστεί από το 2009. Ωστόσο, πολλές εταιρείες ομορφιάς ήλπιζαν ότι η απαγόρευση θα καθυστερήσει ή θα υποβαθμιστεί. Η The Body Shop είναι μία από τις ελάχιστες εταιρίες ομορφιάς που δεν θα επηρεαστεί από την απαγόρευση, καθώς ήταν πάντα Ενάντια στα Πειράματα σε Ζώα.

Η απαγόρευση διεξαγωγής πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς είναι ένας αγώνας που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν όταν το 1991 η BUAV (ιδρύτρια της Cruelty Free International) δημιούργησε έναν Ευρωπαϊκό συνασπισμό από κορυφαίους οργανισμούς της Ευρώπης (ECEAE) για την προστασία των ζώων. Το 1993, η The Body Shop, ήταν η πρώτη εταιρεία ομορφιάς που ανέλαβε δράση ενάντια στα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπού και στήριξε την εκστρατεία ζητώντας τη γραπτή υποστήριξη των πελατών της σε όλη την Ευρώπη. Τρία χρόνια αργότερα, το 1996, η Dame Anita Roddick, ιδρύτρια της The Body Shop, συγκέντρωσε τα μέλη της ECEAE και τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία αναφορά που περιείχε 4 εκατομμύρια υπογραφές.

Το 2012, η BUAV ίδρυσε την Cruelty Free International, την πρώτη παγκόσμια οργάνωση αφιερωμένη στο να θέσει τέλος στα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς παγκοσμίως. Η The Body Shop σε συνεργασία με την Cruelty Free International ξεκίνησαν μία νέα παγκόσμια εκστρατεία, η οποία μέχρι στιγμής έχει καταλήξει στη συγκέντρωση υπογραφών πελατών από 55 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

20 χρόνια μετά μια μεγάλη μάχη κερδήθηκε αλλά όχι ο πόλεμος κι όπως δήλωσε ο Ο Paul McGreevy, International Values Director της The Body Shop “Αυτό το μεγάλο επίτευγμα στην Ευρώπη είναι μόνο το κλείσιμο ενός κεφαλαίου. Το μέλλον της ομορφιάς ανά τον κόσμο πρέπει να είναι χωρίς βαναυσότητα σε ζώα.”

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση της Cruelty Free International