Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Η φονική ασθένεια που ταυτοποιήθηκε το 1981 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 25 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Επειδή οι πρώτοι ασθενείς με AIDS ήταν ομοφυλόφιλοι, η ασθένεια στην αρχή λανθασμένα χαρακτηρίστηκε ως η νόσος των ομοφυλοφίλων. Το AIDS όμως δεν έχει φύλο.

Ενώ πολλοί συγχέουν τον ΗΙV και το AIDS,  όπως διαβάσαμε στον ιστότοπο του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι στην ουσία ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα. Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Είναι ευρέως γνωστό πως ο ιός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό ή μέσω της κοινής χρήσης αιχμηρών αντικειμένων όπως βελόνες και σύριγγες. Επίσης, μια HIV οροθετική μητέρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Παρόλο που γίνονται συνεχώς έρευνες έως σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο που να θεραπεύει τον HIV. Ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνεται σημαντικά η εξέλιξη του νοσήματος και μειώνεται σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα.  Παράλληλα, η χορήγηση HAART ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσής του ιού και κατά συνέπεια δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης.

Δυστυχώς, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ανησυχητικά για την χώρα μας:

  • Τη χρονιά που πέρασε τα νέα κρούσματα μόλυνσης HIV αυξήθηκαν κατά 53%
  • Σημειώθηκε αύξηση 5% στα κρούσματα μεταξύ ετεροφυλόφιλων
  • Στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε 580% περισσότερα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας
  • Σημειώθηκαν 1250% περισσότερα κρούσματα μόλυνσης στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών
  • Η Ελλάδα το 2011 ήταν πρώτη στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη

Πολλοί συνδυάζουν την κορύφωση της οικονομικής κρίσης με την έξαρση νέων κρουσμάτων και μια απόδειξη αυτής της υπόθεσης είναι οι καταγγελίες που έκαναν ειδικοί λοιμωξιολόγοι αποκαλύπτοντας πως πολλοί χρήστες ναρκωτικών κολλούν επίτηδες τον ιό για να παίρνουν το ειδικό επίδομα που χορηγεί το κράτος στους οροθετικούς.

Η ειδική εξέταση για τον HIV/AIDS γίνεται δωρεάν σε όλα τα Κέντρα Αναφοράς HIV/AIDS λοίμωξης στην Ελλάδα. Είναι αξιόπιστη, απόλυτα εμπιστευτική και ανώνυμη. Αν έχεις οποιαδήποτε υποψία ή ανησυχία, μην ζεις με την αγωνία, κάνε το τεστ για να ξέρεις. Η γνώση είναι δύναμη!

Δεν χρειάζεται να διαγνωσθείς ως οροθετικός για να υποστηρίξεις τον αγώνα ενάντια στον HIV και το AIDS. Μπορείς να ακολουθήσεις το παράδειγμα της εταιρείας The Body Shop η οποία τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει ενεργά σε εκστρατείες για την ενημέρωση για το AIDS και το HIV. Και για αυτή τη χρονιά η The Body Shop International στηρίζει την UNAIDS στην αποστολή που έχει αναλάβει “Όχι άλλες μολύνσεις, όχι άλλες διακρίσεις, όχι άλλοι θάνατοι από AIDS”. Μπορείτε να δείτε όλη τη δράση της UNAIDS για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS , εδώ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η The Body Shop μας προτρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας και να στηρίξουμε κάθε ενέργεια καταπολέμησης του AIDS. Για παράδειγμα αν προμηθευτείτε το παγκόσμιο σύμβολο της ενημέρωσης και υποστήριξης προς τα οροθετικά άτομα, την χαρακτηριστική κόκκινη κορδέλα (red ribbon) που θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα The Body Shop θα ενισχύσετε το ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ και την PRAKSIS και φορώντας την κορδέλα δηλώνετε τη συμπαράστασή σας στα θύματα του ιού HIV.

Στην εκστρατεία της The Body Shop Be an ActivistJoin the fight against HIV συμμετέχουν ενεργά ακόμα και εργαζόμενοι της εταιρείας όπως η Emma, η οποία εργάζεται στην The Body Shop στην Μεγάλη Βρετανία και παράλληλα παρέχει την εθελοντική της εργασία στο Body & Soul UK, οργάνωση που στηρίζει τα παιδιά και τους εφήβους που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Η ίδια δηλώνει “Εάν είχα τη δυνατότητα να κάνω τη διαφορά με οποιοδήποτε τρόπο, θα το έκανα”.Πριν από 6 χρόνια, λίγο καιρό αφού έμαθε ότι ήταν έγκυος, η Emma ανακάλυψε ότι ο κολλητός της φίλος ήταν θετικός στον ιό HIV. Η Emma μεγαλώνει το γιο της παρέχοντάς του πλήρη ενημέρωση για το HIV και το AIDS.

H Emma συμμετέχει ενεργά στον αγώνα ενάντια στο AIDS

Δείτε το βίντεο της εκστρατείας εδώ.

Μακάρι να έρθει μια μέρα που όλοι θα λέμε πως η 1η Δεκεμβρίου ήταν κάποτε η Παγκόσμια Μέρα κατά του AIDS, μιας ασθένειας που θεραπεύτηκε. Ως τότε ενημερώσου, προφυλάξου, υποστήριξε!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τα sites www.hivaids.gr και www.keelpno.gr